Kominy

anitaanita Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Mam pytanie jestem właścicielkom mieszkania w bloku w którym są piece , większość mieszkańców założyła inne ogrzewanie np. gazowe czy elektryczne jednakże piece kaflowe w mieszkaniach pozostały mimo , iż się w nich nie pali ( oczywiście są podłaczone do kominów ale nieuzytkowane ) . Nasza wsólnota mieszkanowa szukając oszczeności wpadła na pomysł aby właściciele mieszkań w których są piece albo wyciągneła rury ze ściany ( na własny koszt ) albo bedzie indywidualnie z własnej kieszeni ponosić odpłatność za czyszczenie kominów w swoim mieszkaniu. Czy jest to zgodne z prawem? bardzo proszę o pomoc .
pozdrawiam Ania

Komentarze

• Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Aniu, kominy, to część nieruchomości wspólnej, tym bardziej, że nie ma jednolitego systemu grzewczego dla nieruchomości, co roku zarząd powinien zlecić kontrolę tych kominów zgodnie z prawem budowlanym, nie może być tak, że każdy na własny koszt będzie ingerował w system kominowy budynku, to należy do zarządu i zarząd za to odpowiada.
    to jest bardzo zły pomysł, na tym nie można oszczędzać, kominy, to nie tylko kominy spalinowe, ale też wentylacyjne, ten pomysł jest niezgodny z ustawą Prawo Budowlane
    mam pytanie, co to jest wyciąganie rury ze ściany?
  • Opcje
    anitaanita Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wyciągnienie rury ze ściany to poprostu odłączenie pieca od przewodu kominowego . Tu nie chodzi o ingerowanie w system kominowy im chodzi o to , że jeżeli przyjdą już kominirze i przeczyszczą kominy to każdy ma zapłacić za wyczyszczenie swojego komina a wydaje mi się że jest to obowiązek wspólnoty? no chyba że się mylę ?
  • Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    w kominach przeważnie znajduje sie trzy rodzaje przewodów . dymowe - odprowadzające
    spaliny z piecy i kuchni kaflowych , spalinowe - odprowadzające spaliny z kotłów CO gazowych
    i piecyków łazienkowych , oraz wentylacyjne. Wszystkie te przewody podlegają corocznym
    kontrolom kominiarskim i musi za te kontrole zapłacić wspólnota , można na nich zaoszczędzić tylko znajdując tańszego kominiarza :) .
    do goni , - wyciąganie rury ze ściany to demontaż połączenia pieca węglowego z przewodem dymowym . połączeniem tym była przeważnie rura żeliwna lub stalowa o dużej średnicy np.200mm , po wyjęciu rury zaślepiało się otwór w piecu i w ścianie kominowej . do pieca można było wtedy włożyć specjalne grzałki elektryczne a ciepło nie uchodziło przez komin .
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dzięki
  • Opcje
    anitaanita Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bardzo dziękuję
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.