Kominy
anita
Użytkownik
Mam pytanie jestem właścicielkom mieszkania w bloku w którym są piece , większość mieszkańców założyła inne ogrzewanie np. gazowe czy elektryczne jednakże piece kaflowe w mieszkaniach pozostały mimo , iż się w nich nie pali ( oczywiście są podłaczone do kominów ale nieuzytkowane ) . Nasza wsólnota mieszkanowa szukając oszczeności wpadła na pomysł aby właściciele mieszkań w których są piece albo wyciągneła rury ze ściany ( na własny koszt ) albo bedzie indywidualnie z własnej kieszeni ponosić odpłatność za czyszczenie kominów w swoim mieszkaniu. Czy jest to zgodne z prawem? bardzo proszę o pomoc .
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
to jest bardzo zły pomysł, na tym nie można oszczędzać, kominy, to nie tylko kominy spalinowe, ale też wentylacyjne, ten pomysł jest niezgodny z ustawą Prawo Budowlane
mam pytanie, co to jest wyciąganie rury ze ściany?
spaliny z piecy i kuchni kaflowych , spalinowe - odprowadzające spaliny z kotłów CO gazowych
i piecyków łazienkowych , oraz wentylacyjne. Wszystkie te przewody podlegają corocznym
kontrolom kominiarskim i musi za te kontrole zapłacić wspólnota , można na nich zaoszczędzić tylko znajdując tańszego kominiarza :) .
do goni , - wyciąganie rury ze ściany to demontaż połączenia pieca węglowego z przewodem dymowym . połączeniem tym była przeważnie rura żeliwna lub stalowa o dużej średnicy np.200mm , po wyjęciu rury zaślepiało się otwór w piecu i w ścianie kominowej . do pieca można było wtedy włożyć specjalne grzałki elektryczne a ciepło nie uchodziło przez komin .