Umowa o zarząd nieruchomością wspólną
yaro
Użytkownik
Według Uwl (art. 18.) określenie sposobu zarządu nieruchomością wspólną następuje w formie aktu notarialnego (w umowie o ustanowieniu odrębnej własności lokali albo w umowie zawartej później). Czy w takim razie umowa o zarząd nieruchomością wspólną zawarta w zwykłej formie pisemnej jest ważna?
Kolejne moje pytanie dotyczy art. 18. ust. 2a. w/w ustawy. Czy pod pojęciem Zmiany ustalonego sposobu zarządu nieruchomością wspólną można rozumieć też rozwiązanie umowy o zarząd nieruchomością wspólną. Chodzi mi w tym wypadku o zaprotokołowanie uchwały przez notariusza.
Kolejne moje pytanie dotyczy art. 18. ust. 2a. w/w ustawy. Czy pod pojęciem Zmiany ustalonego sposobu zarządu nieruchomością wspólną można rozumieć też rozwiązanie umowy o zarząd nieruchomością wspólną. Chodzi mi w tym wypadku o zaprotokołowanie uchwały przez notariusza.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
("Sprzecznośc z ustawą zachodzi także wtedy, gdy czynnośc prawna jest pozbawiona przepisanej formy, np. umowa sprzedaży nieruchomości nie ma - wbrew art. 158 - formy aktu notarialnego..." ;por. Komentarz do kodeksu cywilnego. Stanisław Dmowski, Stanisław Rudnicki, Lexis Nexis, Warszawa 2005, strona 233).
Zmiana sposobu zarządu nie jest jednoznaczna z rozwiązaniem umowy zawartej z zarządcą. Należy w tym zakresie zawsze odwołac się do treści postanowień dotyczących wypowiedzenia.
Proszę miec też na uwadze, że zmiana osoby zarządcy nie jest jednoznaczna ze zmianą sposobu zarządu.
I ACa 995/2001
Wynikająca z art. 18 ust. 2a ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Tekst jednolity: Dz. U. 2000 r. Nr 80 poz. 903) szczególna forma przewidziana dla uchwały dotyczyć będzie zmiany sprawowania zarządu, uprzednio powierzonego osobie trzeciej, nie zaś zmiany osoby sprawującej zarząd.
Jednak odnośnie mojego drugiego pytania, chodzi o sytuacje, gdzie członkowie wspólnoty mają zamiar wypowiedzieć umowę o zarząd nieruchomością wspólną. Wspólnota liczy jedynie 4 lokale, z tego względu nie istnieje obowiązek powołania zarządu (art. 19 i 20 uwl). Taką zmianę wydaje mi się, że można rozumieć jako zmianę sposobu zarządu nieruchomością wspólną.
Oczywiście nie stosuje się art. 18 uwl.
Orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/content/view/564/94/