garaż we wspólnocie

Ma44Ma44 Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Jestem właścicielką garażu w tzw. dużej wspólnocie oraz współwłaścicielką udziału w nieruchomości. Garaż znajduje się w budynku i jest odrębną nieruchomością (nie jest to garaż podziemny, ani miejsce parkingowe), nie mam w tym budynku mieszkania. Po zakończeniu roku wspólnota dokonuje rozliczenia kosztów i informuje mnie o niedopłatach. Mam ponosić np. koszty utrzymania anteny zbiorczej, oświetlenia klatki schodowej. Jako współwłaściciel oczywiście jestem zobowiązana do partycypowania w kosztach utrzymania części wspólnej, bez względu na to czy korzystam z tych części czy też nie, ale uważam, że jedynie wtedy, jeżeli mam fizycznie stworzoną taką możliwość. Jeżeli jednak wspólnota nie zapewniła mi dostępu na klatkę schodową i do anteny zbiorczej, nie mówiąc o ogrzewaniu czy wodzie czy również mam obowiązek ponoszenia za innych korzystajacych z tego, kosztów. Przecież wspólnota to nie instytucja charytatywna i każdy powinien płacić za swoje. Czy są może jakieś wyroki sądów lub komentarze w tej sprawie? Wiem, że przepis brzmi dość ogólnie i uważam, że to wspónota powinna doprecyzować te zasady i zamierzam na najbliższym zebraniu tę sprawę podnieść. Czy zarząd wspólnoty może ustalić, że właściciel garażu nie może korzystać z miejsc parkingowych na terenie nieuchomości, bo swój samochód ma trzymać w garażu, ani też parkować na tym terenie swojego drugiego auta? Jeżeli bowiem mam płacić za części wspólne, z ktorych nie korzystam, to powinnam mieć prawo nieograniczonego korzystania z części wspolnych i takie regulacje kto i w jakim zakresie może parkować na miejscach postojowych naruszają moje prawa.

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    Jako współwłaściciel oczywiście jestem zobowiązana do partycypowania w kosztach utrzymania części wspólnej, bez względu na to czy korzystam z tych części czy też nie
    Sama doszłaś do właściwych wniosków. Niestety, każdy współwłaściciel nieruchomości wspólnej musi ponosić koszty utrzymania swojej współwłasności - bo ta antena jest również Twoja. A co byś powiedziała, gdyby nieruchomość wspólna zaczęła przynosić dochody, większe od kosztów jej utrzymania? Miałabyś wtedy udział w tych dochodach w części równej swojemu udziałowi w nieruchomości wspólnej. Niezależnie od tego, czy źródłem dochodu była reklama na ścianie budynku, wynajem pomieszczenia czy "sprzedaż strychu".
    Czy zarząd wspólnoty może ustalić, że właściciel garażu nie może korzystać z miejsc parkingowych na terenie nieuchomości, bo swój samochód ma trzymać w garażu, ani też parkować na tym terenie swojego drugiego auta?
    Nie, ani zarząd, ani wspólnota uchwałą nie może żadnemu ze współwłaścicieli zabronić korzystania ze współwłasności. To jest ingerencja w Twoje prawo własności. Takie decyzje są bezprawne.
    powinnam mieć prawo nieograniczonego korzystania z części wspolnych
    Nieograniczonego to nie - granicami są:
    1) Twój udział w nieruchomości wspólnej
    2) przepisy prawa i zasady współżycia społecznego
    3) przeznaczenie tej części nieruchomości wspólnej.
    Ale co do zasady - tak, masz prawo korzystania z NW na równi z innymi współwłaścicielami.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    "Czy zarząd wspólnoty może ustalić, że właściciel garażu nie może korzystać z miejsc parkingowych na terenie nieuchomości, bo swój samochód ma trzymać w garażu, ani też parkować na tym terenie swojego drugiego auta?"

Za wynagrodzeniem dla tego właściciela, albo w inny sposób określoną rekompensatą.
    Ale i tak, taka uchwałę, w razie zaskarżenia, Sąd uchyli.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    Ma44Ma44 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziękuję za odpowiedź. Mam też inny wątek dotyczący kosztów wezwania do zapłaty. Administrator będący spólka z o.o poinformował mnie, że uwaga: decyzją zarządu tejże spółki koszt wezwania do zapłaty wynosi 8 zł. Normalnie koszt ten to 5,65 zł i gdzieś widziałam wyrok, że ten koszt obciąża wierzyciela nie dłużnika. Czy administrator może ustalić mi taki koszt wezwania do zapłaty, podczas gdy został on ustanowiony do prowadzenia rachunkowości i prowadzenia ewidencji księgowej, upowazniony do dysponowania rachunkiem bankowym, podpisywania merytorycznie wszystkich dokumentów finasowych związanych z administrowaniem, a prezes tejże spółki ma pełnomocnictwo do występowania przed sądami i organami. Moim zdaniem to nadużycie. Wracając do wątku ponoszenia kosztów za części wspolne. Rozmawiałam z Panią sędzią SN specjalizująca sie we wspólnotach i ona ma takie samo zdanie, że płaci sie jedynie za te części nieruchomości wspolnej, które nie słuzą do wyłącznego uzytku właścicieli lokali. Klatka schodowa, antena itp. służą w moim przypadku wyłącznie do użytku właścicieli lokali mieszkalnych. Nie kwestionuję innych kosztów utrzymania części wspólnych - fundamenty, elewacje, dach, ściany, sprzątanie zewnętrzne, zieleń itp. i za to z radością płacę. Jednak wodomierz? sprzątanie wewnętrzne, domofon i winda czyli klatki schodowe? Moim zdaniem nie. Szukam obecnie wyroków w tej sprawie. Podobno SN takimi sprawami już sie zajmował. Pozdrawiam. Czekam na wasze opinie.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    płaci sie jedynie za te części nieruchomości wspolnej, które nie słuzą do wyłącznego uzytku właścicieli lokali. Klatka schodowa, antena itp. służą w moim przypadku wyłącznie do użytku właścicieli lokali mieszkalnych. Nie kwestionuję innych kosztów utrzymania części wspólnych - fundamenty, elewacje, dach, ściany, sprzątanie zewnętrzne, zieleń itp. i za to z radością płacę. Jednak wodomierz? sprzątanie wewnętrzne, domofon i winda czyli klatki schodowe?
    Chyba źle zrozumiałeś wypowiedź pani sędzi. To, co nie służy do wyłącznego użytku właściciela lokalu, z reguły jest wewnątrz lokalu. Części niektórych instalacji, służących wyłącznie jednemu lokalowi są poza lokalem (np. instalacja elektryczna między licznikiem lokalowym a lokalem), ale nie zmienia to istoty sprawy, że są to rzeczy służące tylko jednemu lokalowi.
    Pamiętaj, że Ty też jesteś właścicielem (współwłaścicielem) lokalu (garażowego). Z tego tytułu jesteś współwłaścicielem CAŁEJ nieruchomości wspólnej, również windy i klatek schodowych, z których nie korzystasz. Bo płaci się nie z tytułu korzystania, lecz z tytułu (współ)własności.

O jakim sprzątaniu i wodomierzu piszesz? Chodzi o garaż, czy inne lokale?
  • Opcje
    Ma44Ma44 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Chodzi o sprzątanie posesji-wew i stałą opłatę za wodomierz Takie pozycje, cytat dosłowny są w rozliczeniu rocznym budynku). Jak pisałam ani z jednego, ani z drugiego jako właściciel garażu nie korzystam. A co z kosztami wezwania do zapłaty ustalonego jak mnie poinformowano przez zarząd spółki, który jest zarządcą? Pozdrawiam i dziękuję za stanowisko.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    C znaczy ten skrót "posesja - wew"?Czy chodzi o nieruchomość wspólną? Jeżeli tak, to nie ma znaczenie czy z niej się korzysta.
  • Opcje
    megimegi Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mam takie pytanie w garażu /własna kw/mam schowek /odddzeilony tylko kratą/ który chciałam przeznaczyć na miejsce postojowe,czy jest zmiana przeznaczenia i czy muszę mieć zgodę wszystkich właścicieli garażu?
    Dzięki z góry za odpowiedz
  • Opcje
    GrafenGrafen Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Ma44:[/cite]Jestem właścicielką garażu w tzw. dużej wspólnocie oraz współwłaścicielką udziału w nieruchomości.
    Jako współwłaściciel oczywiście jestem zobowiązana do partycypowania w kosztach utrzymania części wspólnej,
    bez względu na to czy korzystam z tych części czy też nie, ale uważam,
    że jedynie wtedy, jeżeli mam fizycznie stworzoną taką możliwość. Jeżeli jednak wspólnota nie zapewniła mi dostępu na klatkę schodową i do anteny zbiorczej,
    nie mówiąc o ogrzewaniu czy wodzie czy również mam obowiązek ponoszenia za innych korzystajacych z tego, kosztów.
    Przecież wspólnota to nie instytucja charytatywna i każdy powinien płacić za swoje.
    Obowiązujące prawo nie przewiduje Twego wniosku. Posiadając udział w NW zobowiązana jesteś do pokrywania kosztów utrzymania NW przypadających na ciebie.
    Co do pokrywania kosztów uchybów (wody) to można by dyskutować, ale w przypadku awarii instalacji wod-kan to już nie.
  • Opcje
    GrafenGrafen Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Ma44:[/cite]Chodzi o sprzątanie posesji-wew i stałą opłatę za wodomierz Takie pozycje, cytat dosłowny są w rozliczeniu rocznym budynku).
    Jak pisałam ani z jednego, ani z drugiego jako właściciel garażu nie korzystam.
    "Korzystanie" nie ma znaczenia. Płacisz od "posiadania" , a posiadasz udział w NW.

Art. 12. UoWL
    2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają
    właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości
    wspólnej
    w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] megi:[/cite]Mam takie pytanie w garażu /własna kw/mam schowek /odddzeilony tylko kratą/ który chciałam przeznaczyć na miejsce postojowe,czy jest zmiana przeznaczenia i czy muszę mieć zgodę wszystkich właścicieli garażu?
    Dzięki z góry za odpowiedz

Uważam, że to zmiana przeznaczenia, która wymaga zgody współwłaścicieli garażu. Moim zdaniem taka czynność przekracza zarząd zwykły nieruchomością, zatem wszyscy muszą się zgodzić.

Art. 199 kodeksu cywilnego:

Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.

Jeżeli wszyscy nie wyrażą zgody, może Pani wystąpić do sądu z wnioskiem o rozstrzygnięcie, pod warunkiem, że wniosek ten zostanie popart przez większość współwłaścicieli.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.