Zupełnie obca osoba prowadzi zebrania oraz podpisuje dokumenty Wpolnoty
Fanta236
Użytkownik
Witam
W moim przypadku(co okazało się po sądowych wyegzekwowaniu dokumentów od wspólnoty ) okazało się ze jest mnóstwo poważnych nieprawidłowości. ..ale co mnie interesuje. ..Proszę o podpowiedź ponieważ nie ma chyba w kraju takiego przypadku ( w przeciwnym razie coś bym znalazła ) dokumenty takie jak Protokoły z zebrań oraz uchwały podjęte podpisuje się Pan który jest wybierany naprzewodniczącego zebrania...niestety to osoba , która nie jest właścicielem lokalu ani członkiem. ..nie jest również Administratorem.... ( w mojej wspólnocie je zarząd właścicielski, 8 rodzin..) nie ma i nie miał pełnomocnictwa od nikogo z zarządu czy właściciela lokalu. Pisze pismo odnośnie razacych błędów w dokumentach. ..natomiast nigdzie nie mogę znaleźć odp.na ten temat. Rozumiem ze wszystkie zebrania i uchwały podjęte w obecności tego Pana są nieważne. ? Co Powinien posiadać owy Pan jakie pełnomocnictwo i od kogo skoro prowadził zebrania, podpisywał protokoły oraz uchwały i był przewodniczącym na zebraniu? Wspomnę również ze nikt z właścicieli i z zarządu nie zna się na Prowadzeniu i zarządzaniu Wspolnoty. ( przepraszam za błędy ale pisze z tel.) Proszę o pomoc w formie odpowiedzi.
W moim przypadku(co okazało się po sądowych wyegzekwowaniu dokumentów od wspólnoty ) okazało się ze jest mnóstwo poważnych nieprawidłowości. ..ale co mnie interesuje. ..Proszę o podpowiedź ponieważ nie ma chyba w kraju takiego przypadku ( w przeciwnym razie coś bym znalazła ) dokumenty takie jak Protokoły z zebrań oraz uchwały podjęte podpisuje się Pan który jest wybierany naprzewodniczącego zebrania...niestety to osoba , która nie jest właścicielem lokalu ani członkiem. ..nie jest również Administratorem.... ( w mojej wspólnocie je zarząd właścicielski, 8 rodzin..) nie ma i nie miał pełnomocnictwa od nikogo z zarządu czy właściciela lokalu. Pisze pismo odnośnie razacych błędów w dokumentach. ..natomiast nigdzie nie mogę znaleźć odp.na ten temat. Rozumiem ze wszystkie zebrania i uchwały podjęte w obecności tego Pana są nieważne. ? Co Powinien posiadać owy Pan jakie pełnomocnictwo i od kogo skoro prowadził zebrania, podpisywał protokoły oraz uchwały i był przewodniczącym na zebraniu? Wspomnę również ze nikt z właścicieli i z zarządu nie zna się na Prowadzeniu i zarządzaniu Wspolnoty. ( przepraszam za błędy ale pisze z tel.) Proszę o pomoc w formie odpowiedzi.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Uchwała - jeżeli nikt nie kwestionuje liczby głosów "za" i "przeciw", czyli prawidłowego liczenia, to nie widzę podstaw do zaskarżenia uchwały.
Prowadzenie zebrania - właściciele wybierają kogo chcą. Nawet członek zarządu nie musi być właścicielem w danej wspólnocie.
Rak więc wszystkie wasze dokumenty są ważne.
Nie jest administratorem, nie jest właścicielem - kto go zaprasza?
8 właścicieli - spotykacie się (nazwij to zebraniem) kiedy chcecie, gdzie chcecie i w dowolnej formie.
Jak się nie znacie na zarządzaniu (trudno w to uwierzyć), to niech zarząd zatrudni administratora.
Każda wspólnota powinna takie zasady sama opracować i zatwierdzić uchwałą właścicieli lokali.
Gospodarzem zebrań właścicieli lokali ( nie jakiś tam "walnych) jest Zarząd WM. On je organizuje , zwołuje i ma prawo zapraszać osoby spoza kręgu właścicieli lokali, które pomogą w wykonywaniu czynności organizacyjnych, jak np prowadzenie zebrania właścicieli lokali.
Przewodniczego zebrania wybiera się spośród obecnych na zebraniu .
Wybiera się osobę, która sprawnie je poprowadzi, ma wiedzę w zakresie działania WM , zna prawo WM . Taki wybór zatwierdzają zgromadzeni poprzez głosowanie - procedura organizacyjna.
NIE! o tym czy uchwała jest ważna, czy nie , decyduje wynik głosowania oraz w jaki sposób powstała jego treść.
powinien być wybrany przez zgromadzonych (reprezentowanych) na zebraniu właścicieli lokali zwykła większością.
to czas się nauczyć , przecież to nie jest wasze pierwsze czy drugie zebranie właścicieli lokali ?
Co Powinien posiadać owy Pan jakieś pełnomocnictwo od zarządu czy może umowa( bo pewnie robi to gratis tak ;)) może jakieś upoważnienie ze może się podpisywać..tylko nic nie ma i od kogo skoro prowadził zebrania, podpisywał protokoły oraz uchwały i był przewodniczącym na zebraniu ( nie wiem co myśleć, bo jak szukam to wszędzie pisze ze powinno być jakieś pełnomocnictwo itp.) A może się okaże ze Pan Y podpisze się na umowach czy może nie daj Boże na kredycie dla wspólnoty..;). Moze czas doprecyzować przepisy,ustawy.
Rozumiem ze każdy możne być na zebraniu? Kazdy podejmować i podpisywać się na czymkolwiek bo tak chcą członkowie..czy zarząd ?...Skoro Pan Y bywał na zebraniach co z lista obecności on tam nie widnieje, a bywał przecież na niejednym zebraniu....Czyli rozumiem ze nic nie zrobię...będą cieli mnie non stop.:confused::confused::confused:
a znasz inne rozwiązanie ? bo na uparciucha, jak sobie polata po sądach to trochę z czasem mądrzeje ...
jesteś nieuważna, już Tobie napisałem wcześniej ..nic... być zaproszonym np. przez członków zarządu/ O tym kto prowadzi zebrania decydują właściciele lokali, którzy przyjdą na zebranie i wybiorą go na funkcję "Categorization zebrania".
mylisz pojęcia, sytuacje, wpadasz w panikę ...
Przewodniczący zebrania jest tylko wybrany na czas trwania zebrania właścicieli lokali . Gdy zebranie się zakończy On , przewodniczący, nic nie może . Jest tym kim był przed zebraniem.
Przewodniczący podpisuje dokumenty z zebrania jak protokół , jak był pisany , podpisuje się pod treścią uchwały i wynikiem uzyskanym na zebraniu . i tyle i aż tyle.
Nie rozumiesz ...
- Uchwały podejmują właściciele lokali lub ich pełnomocnicy
- Lista obecności jest listą właścicieli lokali , a nie osób obecnych w pomieszczeniu gdzie odbywa się zebranie właścicieli lokali.
Jego bytność powinna być ujawniona w protokole z zebrania np. "Na zaproszenie członków Zarządu pan Kazio Y brał udział w zebraniu. "
jak większość obecnych na zebraniu tak zechce, to tak. Ty, co najwyżej o "krzywdach" możesz wnieść do Sądu i tyle i aż tyle.
Poza tym nawet gdybyś wiedziała, jak powinna funkcjonować wspólnota, to sama i na odległość nic nie zdziałasz. Odpuść sobie wojenkę.
We wspólnocie "pojedynczy właściciel nie ma szans" - jak napisał Kasander
Zapewniam Was wszystkich, tu zaglądających i czytających o sprawach wspólnot mieszkaniowych, że jednak ma. Pojedynczy właściciel zawsze ma jakieś szanse...
To kwestia determinacji i konsekwentnego działania. Kropla drąży skałę - warto o tym pamiętać! :thumbup:
Chodzi bowiem o w rozumieniu wieczystoksięgowym a nie prawnorzeczowym.
Być może zasadne było przyznanie ogródka, skoro niektórzy już takie mają. Aby to jednoznacznie ustalić, należy sprawdzić jaki stan prawny został ujawniony w księdze wieczystej macierzystej.
Należy również zauważyć, że taki "przydział" gruntu w celu urządzenia na nim ogródka, to zmiana przeznaczenia nieruchomości wspólnej oraz podział quoad usum - w przypadku dużej wspólnoty mieszkaniowej (9 lokalowej) - decyzję w tej kwestii podejmują właściciele lokali podejmując stosowną uchwałę w tym zakresie,
Rola osoby trzeciej jaką pełni we wspólnocie należy wyjaśnić, ponieważ ma ona dostęp do danych osobowych właścicieli lokali.
Tak wyśmiewany warunek , np przy zmianie administratora przez Zarząd WM, a tu się go podnosi do warunku "fundamentalnego" !!! :bigsmile:
Jak to jakich? Ma dostęp do danych chronionych. M. in. imię, nazwisko, adres, ilość udziałów.
Listę obecności prowadzi komisja skrutacyjna/ zarząd WM, a treści uchwał komisja wniosków i uchwał. Tak powinno być , taka jest normalność
- lista obecności, bez sensu na zebraniu właścicieli
- komisja skrutacyjna, przeżytek spółdzielniany i pzprowski
- komisja wniosków i uchwał, bez sensu.
To wszystko to przerost formy nad treścią a nie normalność.
Z opisu sprawy można odnieść wrażenie, że osoba trzecia ma dostęp do dokumentacji wspólnoty mieszkaniowej, którą podpisuje.
Ta osoba trzecia (w tym wątku to Przewodniczący zebrania) podpisuje dokumenty z zebrania, na którym pełniła funkcje "Przewodniczącego zebrania"
potwierdzając, że taka treść uchwały była przedmiotem głosowania i uzyskała na zebraniu taki a taki wynik. To, że takie rozwiązanie nie pasuje jednemu właścicielowi, no to trudno .
dostęp do danych osobowych, dostęp do danych chronionych
Posiadasz założoną KW bo przecież każdy ją ma czy to kupił lokal czy dostał jako darowizna i co robisz wchodzisz sprawdzić co tam jest wypisane a jak jesteś bystry to przy okazji co robisz zaglądasz do każdej KW sąsiadów bo kto ci zabroni jak to jest ogólnie dostępne.
A tam masz imię nazwisko, adres to rzecz wiadoma, nr PESEL wiesz kiedy się urodził, ilość udziałów i jak są podzielone i żartobliwie mówiąc kto z kim śpi czy ona jest rozwiedziona czy on ma służebność czy nałożoną hipoteka; mam wymieniać dalej.
Dla niedowiarków odsyłam http://www.znajdzksiege.pl/adresy/ a jeśli uzyskasz kryteria swojej KW to do działania możesz wszystko dowiedzieć się o całej WM i każdego z osobna.
Oto dane dostępne dla każdego a nie te które możesz uzyska na zebraniu WM.
Ze swojej KW uzyskałam nr KW nieruchomości z której mój lokal został wyodrębniony i co wchodzę tam a tam mam każdy lokal i nr KW.
Zaznaczyłam nie mówię iż jesteś w błędzie bo nie wiem na jakiej zasadzie utworzone są KW w innych sądach.
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/4611B07D
Taka jest teoria.
Fanta236: napisała:
już przez sam wybór, przez właścicieli lokali, Przewodniczący zebrania otrzymuje uprawniania do podpisywania dokumentów z zebrania właścicieli lokali, któremu przewodniczył. To jest jego obowiązek.
"Brudy" wspólnotowe, pierze się we własnym gronie a nie w obecności osób trzecich.
już przez sam wybór, przez właścicieli lokali, Przewodniczący zebrania otrzymuje uprawniania do podpisywania dokumentów z zebrania właścicieli lokali, któremu przewodniczył.
To jest jego obowiązek.
"Brudy" wspólnotowe, pierze się we własnym gronie a nie w obecności osób trzecich.