Głosowanie jeden właściciel, jeden głos
zelmer
Użytkownik
Głosowanie udziałami jest proste.
Jednak chcę się upewnić, że dobrze rozumiem zasadę głosowania jeden właściciel, jeden głos.
W trakcie spotkania wspólnoty, w której suma udziałów nie równa jest 1, przybyło 11 właścicieli mających łącznie 54% udziałów.
Wszystkich lokali jest 25, ale jeden właściciel ma dwa lokale, więc do głosu uprawnione są 24 osoby.
Głosujemy np absolutorium dla Zarządu. W trybie 1 właściciel jeden głos. 10 z 11 obecnych na zebraniu głosuje za (mamy większość względną - obecnych na zebraniu).
Jednak mamy tylko 10 "za" z łącznie 24 uprawnionych do oddania głosu .
Czy należy dozbierać głosy, żeby było "za" 13 głosów z 24 uprawnionych (wtedy mamy większość bezwzględną) ?
Jednak chcę się upewnić, że dobrze rozumiem zasadę głosowania jeden właściciel, jeden głos.
W trakcie spotkania wspólnoty, w której suma udziałów nie równa jest 1, przybyło 11 właścicieli mających łącznie 54% udziałów.
Wszystkich lokali jest 25, ale jeden właściciel ma dwa lokale, więc do głosu uprawnione są 24 osoby.
Głosujemy np absolutorium dla Zarządu. W trybie 1 właściciel jeden głos. 10 z 11 obecnych na zebraniu głosuje za (mamy większość względną - obecnych na zebraniu).
Jednak mamy tylko 10 "za" z łącznie 24 uprawnionych do oddania głosu .
Czy należy dozbierać głosy, żeby było "za" 13 głosów z 24 uprawnionych (wtedy mamy większość bezwzględną) ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
O głosowaniu nieuzupełniającym należy powiadomić nieobecnych właścicielei lokali, którzy nie oddali głosów.
Nie rozumiem tylko co oznacza termin głosowanie nieuzupełniające.
Myślałem, że obejdziemy nieobecnych na spotkaniu, zbierzemy głosy za i przeciw, a następnie ogłosimy łączne wyniki, a w nawiasie tak jak zwykle u nas w wspólnocie informacja ile oddano głosów na zebraniu, a ile w trybie tzw. dozbierania głosów
Nie ma takiego rozgraniczenia w głosowaniu uchwał - uchwała zapada gdy uzyskała większość. Czy to było na zebraniu czy systemem mieszanym (na zebraniu i kolędowanie) czy tylko samym kolędowaniem nie ma znaczenia i nie odnotowuje się tego poza adnotacją w protokole zebrania.
Nie wiem. Skąd ten termin wytrzasnąłeś bo w UoWL nie ma takiego wyrażenia.
I właśnie o nie się pytałem, gdyż go nie rozumiem :-) .
Wiem, że nie ma obowiązku rozbijania ile głosów zebrano w trakcie spotkania, a ile w trakcie dozbierania. Ale mamy bardzo dobry argument do dyskusji czemu Zarząd tak powoli wszystko robi :-). To pokazujemy, a czemu kochani mieszkańcy nie interesuja się sprawami bloku.
czy aby za to płacą? by KTOŚ brał na siebie ten obowiązek właścicielski?
Ja uważam, że pałacą za obsługę administracyjni-techniczna jako wspomaganie przy zarządzaniu nieruchomościami, a nie za podejmowanie decyzji i brania odpowiedzialności za nie , które spoczywają bezpośrednio na właścicielach lokali. Administrator/ Zarządca nie jest jasnowidzem i ma spore ograniczenia prawne.
w wielu sprawach nie ma obowiązku , ale sie to jednak wykonuje dla transparentności działań wspólnoty. To dana wspólnota uszczegóławia te luki prawne, przyjmując do stosowania uchwałami pewne zasady takie jakie oczekuje większość właścicielei lokali danej wspólnoty: Regulamin wspólnoty, Regulamin pracy Zarządu WM , regulamin porządku domowego.
Nie skarżę się na los, chociaż ludzie są leniwi i nie chce im się nawet raz do roku pójść na spotkanie roczne.
Uważają, że skoro w Zarządzie są wariaci, którzy za darmo w wolnym czasie załatwiają sprawy Wspólnoty, zbierają głosy itp., to się to im po prostu należy.
Dla mnie satysfakcją jest, że jest ładnie, bo "dziękuję" chyba Zarządy rzadko słyszą :-) .
A co do transparentności to tak jak napisałem wcześniej i Ty potwierdziłeś. Wolę info o każdej zmianie, zakupie czy planach na przyszłość powiesić kilka dni wcześniej na tablicy.
Zaufanie zyskuje się latami, a traci w moment. A im większa Wspólnota tym większa szansa, że ktoś kiedyś wstanie z bólem głowy, coś mu się nie spodoba i zacznie obrabiać cztery litery wśród innych :-)
co do wywieszania na tablicach ...Dostęp do tych tablic mają osoby trzecie nie tylko właściciele lokali .
.. nie praktykuje się informowania o zakupach, planach to się omawia na zebraniu sprawozdawczym, Tam się podejmuje uchwały ws Planu Remontów i modernizacji NW , Planu gospodarczego.
Z tych planów powinno wynikać na co wspólnota będzie wydawać . https://forum.zarzadca.pl/wiki/wzor_-_plan_gospodarczy