Ważność umowy z administratorem

jQjQ Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Temat z gatunku luźnych dywagacji
Jak już pisałem, mieliśmy do niedawna zarządcę, z którym wspólnota, zaraz po zawiązaniu (wydzieleniu pierwszego lokalu) podpisała umowę na zarząd i administrację z firmą - krewną dewelopera. Wiem, że w kwestii zarządzania, uprawnienia tej firmy wygasły z momentem przegłosowania uchwały o zmianie sposobu zarządu i wykreślenia wpisu w KW. Nie wiem nadal, czy umowa o administrowanie w związku z tym też wygasła (była to jedna umowa), czy nie.
Natomiast zastanowiło mnie co innego. Deweloper poinformował nas, że podpisywanie aktów notarialnych przekazujących własność lokalu rozpocznie się 1 października 2008. Tymczasem umowa została podpisana w dniu 29 września 2008, a pod umową podpisało się 5 sąsiadów - 4 znam, to są 2 rodziny, znajomi dewelopera, piątego nie kojarzą. Podpisał się także prezes firmy deweloperskiej i przedstawiciel firmy zarządzającej nieruchomościami. Czy taką umowę można, waszym zdaniem, podważyć, w związku z tym, że została podpisana przed oficjalnym terminem podpisania pierwszego aktu?

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy jesteś pewien daty podpisania pierwszego aktu notarialnego?
    Powierzenie zarządu nieruchomością wspólną powinno być zawarte w pierwszym akcie (lub w załączniku do niego). Powinieneś dotrzeć do pierwszego aktu notarialnego i to sprawdzić. Taką umowę można też zawrzeć później, ale również w formie aktu notarialnego. Jeżeli umowa powierzenia zarządu została zawarta przed pierwszą umową o ustanowieniu odrębnej własności lokalu, to wiąże jedynie dewelopera i zarządcę,a nie Was jako właścicieli lokali.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Proszę udać się do Sądu Rejonowego Wydział Ksiąg Wieczystych i sprawdzić dane w księdze wieczystej macierzystej (czyli księdze nieruchomości, która początkowo stanowiła wyłączną własność dewelopera zanim wyodrębniono lokale), nr tej księgi został podany w akcie notarialnym zakupu lokalu.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.