Sposób podjęcia decyzji o budowie placu zabaw
Mateusz D
Użytkownik
Witam Państwa,
Jestem członkiem zarządu właścicielskiego wspólnoty mieszkaniowej, na terenie zielonym (część wspólna miedzy dwoma budynkami) planujemy postawienie niewielkiego placu zabaw dla dzieci, obszar ten był wcześniej zajęty przez trzepak, który był obłożony matą gumową a w okolicy w dalszym ciągu jest piaskownica.
Moje pytanie jest następujące, czy zagospodarowanie tego terenu - gdzie przedtem stał trzepak na niewielki plac zabaw wymaga uchwały mieszkańców wspólnoty, i czy tym samym jest to czynność przekraczająca zakres zwykłego zarządu (UOWL art.22 p3 - zmiana przeznaczenia części nieruchomości wspólnej)? Czy może ta inwestycja może zostać zrealizowana na podstawie decyzji zarządu właścicielskiego?
Jeden z członków zarządu proponuje aby dokonać tej czynności bez podjęcia stosownej uchwały argumentując, iż przeznaczenie tego terenu od zawsze było "rekreacyjne" z powodu piaskownicy i trzepaka, na którym bawiły się dzieci, dla tego stawiając tam plac zabaw nie zmienialibyśmy przeznaczenia części wspólnej. Tu pojawia się moje dodatkowe pytanie: czy do zdefiniowania przeznaczenia danej części wspólnej wymagana jest uchwała czy jedynie fakt że "dzieci się bawią na trzepaku więc jest to teren rekreacyjny"?
Pozdrawiam
Mateusz
Jestem członkiem zarządu właścicielskiego wspólnoty mieszkaniowej, na terenie zielonym (część wspólna miedzy dwoma budynkami) planujemy postawienie niewielkiego placu zabaw dla dzieci, obszar ten był wcześniej zajęty przez trzepak, który był obłożony matą gumową a w okolicy w dalszym ciągu jest piaskownica.
Moje pytanie jest następujące, czy zagospodarowanie tego terenu - gdzie przedtem stał trzepak na niewielki plac zabaw wymaga uchwały mieszkańców wspólnoty, i czy tym samym jest to czynność przekraczająca zakres zwykłego zarządu (UOWL art.22 p3 - zmiana przeznaczenia części nieruchomości wspólnej)? Czy może ta inwestycja może zostać zrealizowana na podstawie decyzji zarządu właścicielskiego?
Jeden z członków zarządu proponuje aby dokonać tej czynności bez podjęcia stosownej uchwały argumentując, iż przeznaczenie tego terenu od zawsze było "rekreacyjne" z powodu piaskownicy i trzepaka, na którym bawiły się dzieci, dla tego stawiając tam plac zabaw nie zmienialibyśmy przeznaczenia części wspólnej. Tu pojawia się moje dodatkowe pytanie: czy do zdefiniowania przeznaczenia danej części wspólnej wymagana jest uchwała czy jedynie fakt że "dzieci się bawią na trzepaku więc jest to teren rekreacyjny"?
Pozdrawiam
Mateusz
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Więc dla spokojności sumienia lepiej jest zapytać się w tej sprawie właścicieli - jeżeli zdecydowana większość będzie ZA, wtedy z czystym sumieniem można realizować plac zabaw.
Owy członek zarządu jest negatywnie nastawiony to uchwał bo jesteśmy wspólnota gdzie większość właścicieli mieszka poza naszym miastem a nawet w innych krajach więc zbieranie głosów jest bardzo trudne.
Pozdrawiam
Mateusz
Mateusz
Chyba, że... ów trzepak służy jedynie do rekreacyjnego trzepania dzieci, a one traktują to jako przednią zabawę. Wtedy, rzeczywiście chęć zmiany przeznaczenia części nieruchomości wspólnej byłaby nietrafiona i zbędna.
Zauważ też że napisałem: "zdecydowana większość" nie tylko taka zwykła, wystarczająca do uchwały.
Elan 124 mógłbyś rozwinąć swoją myśl ;)?
Jeżeli już, to ja bym radził "od razu z notariuszem taką uchwałę", bo trzeba zmienić zapisy w KW i zapewne w AN właścicieli skoro chcesz zmienić sposób przeznaczenia kawałka NW z placu nieużytków (trzepaka i piaskownicy) na plac zabaw. Nie można też zapominać, że plac zabaw musi spełniać ściśle określone przepisami wymogi m.in. bezpieczeństwa. No i trzeba opracować regulamin korzystania z placu bo będą kłótnie kto i jak może korzystać z huśtawek itp.
Macie określoną sumę (lub procent miesięcznego budżetu), którą zarząd może samodzielnie wydać?