Mieszkanie w lokalu użytkowym
sputnik
Użytkownik
Mam lokal użytkowy na parterze 20 lokalowego budynku z wspólnotą mieszkaniową.
Chcę ten lokal wynająć z intencją, że najemca będzie w nim mieszkał.
W lokalu jest łazienka, kuchnia.
Z tego co znalazłem to nie można mieszkać w lokalu użytkowym.
Nie znalazłem tylko informacji jaka jest kara.
Kto i jaką może mi dać karę za mieszkanie w lokalu użytkowym?
Chcę ten lokal wynająć z intencją, że najemca będzie w nim mieszkał.
W lokalu jest łazienka, kuchnia.
Z tego co znalazłem to nie można mieszkać w lokalu użytkowym.
Nie znalazłem tylko informacji jaka jest kara.
Kto i jaką może mi dać karę za mieszkanie w lokalu użytkowym?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
"Karą" za takie zamieszkiwanie są wyższe podatki i ewentualnie wyższe zaliczki, ponieważ taki lokal figuruje w ewidencji jako lokal niemieszkalny.
Nowy doklejony: 08.04.17 10:44
A co z zameldowaniem ?
@Elan124 - dzięki, przeczytałem te linki, ale tam nie ma jasnej wykładni jaki przepis został złamany.
Znalazłem tylko informacje o karach za prowadzenie firm w lokalach mieszkalnych. W drugą stronę żadnych.
Jeśli chodzi o zameldowanie to nie jest problem - teraz już nie jest wymagane i można żyć bez meldunku ;)
Zastanawiam się jak to jest realizowane w takich inwestycjach jak mikroapartamenty (są takie cuda w Warszawie) gdzie developer sprzedaje małe aparatamenty ale mają one status lokalu użytkowego.
to zależy od operatu samodzielności lokalu , czyli jak zgłosi przy odbiorze developer, bo to on decyduje jaki status ma lokal
Zgodnie z brzmieniem art. 71 a ust. 1 ustawy Prawo budowlane w razie samowolnej zmiany sposobu użytkowania organ nadzoru budowlanego wydaje postanowienie nakładające na osobę, która dokonała takiej zmiany obowiązek zaprzestania użytkowania obiektu budowlanego lub jego części oraz przedstawienia w wyznaczonym terminie dokumentów
które są wymagane przy legalnej zmianie sposobu użytkowania.
Jeżeli zobowiązany jest zainteresowany zalegalizowaniem tej samowoli będzie musiał wnieść opłatę legalizacyjną, jeżeli nie - obowiązany jest zaprzestać niezgodnego z prawem użytkowania.
Samowola tego rodzaju to wykroczenie sprawca samowoli użytkowej popełnia wykroczenie określone w art. 93 pkt 9b ustawy Prawo budowlane.