Kto płaci za mycie okien we wspólnocie
Amtrak
Użytkownik
Wspólnota wynajęła firmę do mycia zewnętrznego okien lokali biurowych znajdujących się na niższych kondygnacjach.
Okna nie otwierają się do środka, więc nie ma możliwości ich umycia od strony lokalu.
Lokale mieszkalne mają swobodny dostęp do własnych okien. Klatki schodowe nie mają okien.
Zarządca wykonuje te prace na koszt wspólnoty, więc również ja się do tego dokładam.
Czy mycie zewnętrzne okien części biurowej jest kosztem wspólnoty?
Okna nie otwierają się do środka, więc nie ma możliwości ich umycia od strony lokalu.
Lokale mieszkalne mają swobodny dostęp do własnych okien. Klatki schodowe nie mają okien.
Zarządca wykonuje te prace na koszt wspólnoty, więc również ja się do tego dokładam.
Czy mycie zewnętrzne okien części biurowej jest kosztem wspólnoty?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ustalone "orzecznictwo" tego Forum zalicza wszelkie okna do części prywatnej a nie wspólnej, więc wspólnota nie ma prawa zajmować się sprawami prywatnymi właścicieli lokali, tym bardziej je finansować.
Jest tylko jedna możliwość, że te okna to tak właściwie cała przeszklona elewacja - wtedy to na wspólnocie, jako że elewacja jest NW, spoczywa obowiązek utrzymania jej w czystości.
Pomocne orzecznictwo:
z uzasadnienia wyroku NSA z dnia 7 czerwca 2011 roku, sygn. akt: II OSK 486/10:
"Istotną kwestię w argumentacji skarżącego odgrywa naruszenie jego praw wynikających z prawa współwłasności części wspólnych, w których jakoby wykonano roboty budowlane, których dotyczy sprawa. W związku z tym należy zauważyć, że w okolicznościach rozpoznawanej sprawy jest uprawniona teza, iż roboty budowlane, których dotyczy sprawa, mimo, że dotyczą dachu oraz ścian zewnętrznych, a więc co do zasady części wspólnych budynku, były wykonywane w lokalu stanowiącym odrębną nieruchomość. Tak bowiem należy ocenić zamurowanie w całości lub w części okien konkretnego mieszkania, jak też zmianę okien w dachu w mieszkaniu na poddaszu. Nie można bowiem przyjąć, że okna konkretnego mieszkania są częścią wspólną. Nieruchomość wspólną stanowią bowiem części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali (art. 3 ust. 2 ustawy z 24 czerwca 1994 r. o własności lokali - Dz.U. nr 80 z 2000 r., poz. 903 ze zm.). Odmienne przyjęcie oznaczałoby też, że obowiązki utrzymania okien mieszkania nie spoczywają na jego właścicielu, a na wspólnocie, co nie jest zasadne."
Orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/prawo/orzecznictwo-sadowe/2082-ii-osk-48610-okna-czescia-skladowa-lokalu
http://www.zarzadca.pl/prawo/orzecznictwo-sadowe/2976-iii-czp-65-13-okna-we-wspolnocie-mieszkaniowej
Chyba, że jest uchwała właścicieli lokali, że te koszty w tej wspólnocie, są zaliczone do utrzymania części wspólnych, a lokale użytkowe z tego powodu ponoszą większe zaliczki.
kasander: no właśnie, gdzie jest granica pomiędzy oknem a elewacją i czy okno może być elewacją ? u mnie elewacja w końcu nie jest szklana,
Zarządca, KubaP: też tak sądzę, że to powinien być tylko koszt zainteresowanych lokali a nie mój