Kuchnia w przedpokoju
Amtrak
Użytkownik
Mieszkanie jest dwupokojowe, zamierzam przerobić kuchnię z oknem na pokój, aby zyskać trzeci pokój.
Kuchnia ma zostać przeniesiona do przedpokoju, więc będzie bez okna.
Czy mogę tak zrobić ? Czy muszę komuś zgłaszać taką zmianę w swoim mieszkaniu.
W przedpokoju znajduje się dojście do kanałów wentylacyjnych.
Kuchnia ma zostać przeniesiona do przedpokoju, więc będzie bez okna.
Czy mogę tak zrobić ? Czy muszę komuś zgłaszać taką zmianę w swoim mieszkaniu.
W przedpokoju znajduje się dojście do kanałów wentylacyjnych.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Lepiej uzgodni ten projekt z działem technicznym Administratora.
to są "twoje" przewody wentylacyjne czy "sąsiada"?
Kłopot będziesz miał tylko wtedy, gdy twoja przeróbka coś zmieni w innych mieszkaniach lub gdy zostanie zakwestionowane podczas przeglądu.
Kuchnia w przedpokoju - sąsiad będzie się skarżył na smród na klatce schodowej, przegląd wentylacji wykaże jej brak?
Ta kuchenka w przedpokoju ma być gazowa czy elektryczna?
§ 93. 1. Pomieszczenie mieszkalne i kuchenne powinno mieć bezpośrednie oświetlenie światłem dziennym.
2. W mieszkaniu jednopokojowym dopuszcza się pomieszczenie kuchenne bez okien lub wnękę kuchenną połączoną z przedpokojem, pod warunkiem zastosowania co najmniej wentylacji:
1) grawitacyjnej - w przypadku kuchni elektrycznej,
2) mechanicznej wywiewnej - w przypadku kuchni gazowej.
3. W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu.
W opisanym przypadku mieszkanie jest wielopokojowe, zatem pomieszczenie kuchenne winno być oświetlone światłem dziennym - w przypadku zmiany układu pomieszczeń będziemy mieli do czynienia z samowolą budowlaną.
koziorozka: kuchenka elektryczna, zapachy będą, tego nie da się ukryć, mogę jedynie przeprosić sąsiadów, przegląd to jedyny minus,
Zarządca: postawienie ścianki działowej w moim mieszkaniu chyba nie będzie samowolą? Oświetlenie światłem dziennym, to jest problem, ale jakoś to będzie.
Czarny scenariusz: przegląd instalacji, w protokole opis nieprawidłowości, dostajesz wezwanie do usunięcia wady/usterki/nieprawidłowości.
Koniec. Dalszych konsekwencji nie widzę. Jakieś jeszcze mogą być?