Montaż anteny telewizyjnej - brak zgody od zarządcy
Mieszkaniec103
Użytkownik
Blok po termomodernizacji. Napisałem wniosek do zarządcy o warunki montażu anteny dvbt do odbioru naziemnej telewizji. Dostałem odpowiedź, że jest to możliwe tylko w wewnątrz mieszkania, bez żadnego uzasadnienia takiej decyzji. Co mogę dalej zrobić. Wiadomo, że nie będę trzymał anteny wewnątrz mieszkania. Zarządca/Wspólnota według mnie powinien zapewnić odbiór telewizji naziemnej. Nie może uniemożliwić instalacji anteny. Mieszkanie jest własnościowe. Proszę o pomoc co mogę dalej zrobić w tej sprawie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Acha - i znowu widzę niewłaściwy adresat - "Pan Zarządca" nie ma w tej kwestii nic do gadania!
więc do kogo złożyć wniosek o warunki instalacji anteny ?
Wszystkie wątki mają po kilkadziesiąt podstron może zróbmy konkretny opis jak działać aby uzyskać pozwolenie na montaż anteny na dachu. Jeden krótki konkretny wątek, albo jakiś krótki poradnik ?
Do zamontowania anteny właściciel nie potrzebuje żadnego zezwolenia lecz tylko i wyłącznie wspólnota (za pośrednictwem zarządu) ma mu wskazać miejsce zamontowania. Adresatem może być tylko wspólnota (jako właściciel budynku) czyli ogół właścicieli.
Ależ to jest forum dyskusyjne a nie portal poradniczy fachowy - takich nie brakuje.
czy u Ciebie jest Zarządca czy Administrator i Zarząd WM , bo to są dwa odrębne światy prawne .
nie można tak, bo tyle jest sytuacji ile jest wspólnot i nie ma jednego złotego rozwiązania.
Czy u Was jest zbiorcza instalacja RTV?
Nie ma zbiorczej instalacji RTV. Jest tylko dostępna UPC i bodajże NETIA, ale żeby mieć odbiór na trzy telewizory trzeba płacić miesięcznie 120zł, a jest mi to niepotrzebne bo i tak oglądam kilka podstawowych kanałów.
a masz balkon? np z poręczą ?
jaki przewodniczący ? takiej fuchy we WM nie ma/ nie powinno być. Jest natomiast na zebraniu właścicieli lokali i jego rola kończy sie z chwila jego zakończenia
jak jest Zarząd WM to nie ma Zarządcy, ten podmiot nazywa sie Administratorem, on ma służyć Zarządowi do pomocy w wykonywaniu zadań nakładanych na Zarząd WM
to nie jest zarządca tylko ADMINISTRATOR.
to może zgłosić wniosek o doposażenie nieruchomości budynkowej w zbiorczą RTV - SAT. Będziesz maił dostęp do sygnałów ( za pośrednictwem własnego Tunera) naziemnych i satelitarnych.
Nie ma znaczenia czy jest instalacja zbiorcza czy nie - Ty, jak każdy masz tzw. prawo do anteny.
Czyli masz prawo zainstalować sobie swoją antenę a właściciel lub zarządca budynku - czyli w Twoim wypadku wspólnota ma Ci wskazać miejsce zamontowania. Jeżeli nie wskaże, idziesz do sądu i wspólnota poprzez jej reprezentanta czyli zarząd musi Ci wskazać. Takie są przepisy! Trafiłeś do kolejnej wspólnoty źle zarządzanej, niezgodnie z UoWL. Klasyczna sytuacja gdzie "ogon merda psem".
Wszelkie sprawy załatwiaj z zarządem (z przewodniczącym zarządu).
http://finanse.wp.pl/kat,1033699,title,Zakazuja-ci-wieszac-antene-Podaj-ich-do-sadu,wid,15285740,wiadomosc.html
Dlaczego wiadomo że nie będziesz trzymał anteny wewnątrz mieszkania?
Kiedyś taka antena stała na telewizorze.:bigsmile:
Dzisiejsze anteny są znacznie mniejsze a te ze wzmacniaczem mają bardzo wysoką czułość.
Jeśli chcesz antenę na zewnątrz to przymocuj ją sobie do ramy swojego okna wtedy nie będziesz musiał nikogo prosić o zgodę.
Bo tak sobie zarząd zorganizował pracę aby lepiej zarządzać.
http://www.zarzadca.pl/wzory-uchwal-i-umow/uchwaly/686-regulamin-pracy-zarzadu-wspolnoty-mieszkaniowej
Myślę napisać kolejne pismo żeby uzasadnił szeryf odmową decyzje i zapewne w uzasadnieniu negatywnej decyzji będzie, że na ścianach termomodernizacja, a na dachu izolacja. Wówczas myślę, zrobić zakup takiego uchwytu:
http://www.hollex.pl/stojaki-i-uchwyty/stojaki-do-anten/stojaki-bezinwazyjne/1493-stojak-bezinwazyjny-do-okna
i zamontować antenę do ramy okna, a jak będą mieć problem to po prostu powiem, żeby złożyli pozew w sądzie i jak będę miał wyrok nakazujący demontaż to tak też zrobię i do widzenia.
Mamy normalny Zarząd WM , bez przyrostu tytułomania ...
Uważam, że mylisz nazewnictwo . W tej treści powinno zniknąć słowo Zarządcy należy wpisać Zarządowi / Administratorowi
na koniec taki podpis, bo taką prowadzi działalność .
nie ma takiej umowy, której nie można rozwiązać , problemem jest ile to będzie kosztowało . Zmiana administratora to kwestia uchwała i wręczenia wypowiedzenia .