ocieplenie budynku

aga770327aga770327 Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
witam . jesteśmy WM od 1995 r. nasz blok był budowany w 1977roku. mam pytanie w sprawie ocieplenia budynku.rozmawiałam z mieszkańcem bloku ,który pracował przy budowie naszego bloku i powiedział że z dwóch stron blok jest ocieplony / rzeczywiście dwie strony bloku są grubsze i w środku widać że jest styropian/.moje pytania są takie: 1. czy firma która budowała może mieć jeszcze dokumentacje i czy tam będzie napisane że blok jest ocieplony z 2 stron
2. czy my tj WM ocieplając 2 kolejne ściany dostalibyśmy 20% premii termomodernizacyjnej.3. czy przy ociepleniu 2 ścian i mając dokumenty ze 2 ściany dawno już były ocieplone moglibyśmy się starać o niższą stawkę za centralne ogrzewanie / taki sam blok jak nasz jest ocieplony i jego mieszkańcy płacą dużo mniej/
bardzo proszę o odpowiedz. pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    1) Od tego jest książka obiektu budowlanego, która scala dokumentację budowlaną dotyczącą danego obiektu tj. informację o dokumentacji budowlanej jaka była opracowana dla budynku przed i po oddaniu go do użytkowania. Oczywiście pod warunkiem rzetelnego jej wypełnienia.
    2) Tak.
    3) Przed rozpoczęciem zadania musi być zrobiony audyt energetyczny i na tej podstawie będzie można określić jakie będą potrzeby energetyczne budynku po termomodernizacji.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    mam zapytanie czy jak sami z własnych środków ocieplilibyśmy 2 ściany i były by dokumenty że 2 ściany były już wcześniej ocieplone to czy możemy się starać o obniżkę stawki za c.o. a w przypadku gdy nie bedzie dokumentów ze 2 ściany są ocieplone to czy jakaś komisja może to stwierdzić i wydać nam dokument że ściany są ocieplone?
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Termomodernizacja to nie tylko ocieplenie ścian. To też dach, okna fundamenty. Audyt powie co trzeba zrobić żeby uzyskać efekt zmniejszenia emisji ciepła na zewnątrz. I ile oszczędności dają poszczególne elementy termomodernizacji.
    Nie ma żadnej formalnej komisji. To Wasz zarządca/administrator zwraca się do dostawcy ciepła.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Oczywiście. Możecie o to wnioskować. Należy podać do akceptacji własne obliczenie zapotrzebowania ciepła uwzględniające fakt docieplenia przegród zewnętrznych.
    Żadna komisja nie musi nic stwierdzać. Ewentualnie, dopiero jeżeli dostawca ciepła wymagałby czegoś, możecie wynająć fachowca, na przykład projektanta branży budowlanej, albo instalacyjnej, który wykona obliczenia i je potwierdzi własnym podpisem.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    kuba2kuba2 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Z tego co wiem, to inwestor (właściciel), który zlecił ocieplenie budynku może tylko mieć dokumentację. Jeszcze jeśli blok ma powyżej 12 m wysokości to musiał właściciel złożyć projekt ocieplenia do nadzoru budowlanego - a jeżeli niższy to tylko zgłoszenie do nadzoru budowlanego (również mówiące o zakresie prac). Może z tamtąd coś można odzyskać.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    do kuba2 nasz blok ma 4 piętra to chyba powyżej 12 metrów tz. że musi być projekt ocieplenia w nadzorze budowlanym.
  • Opcje
    kuba2kuba2 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Trzeba mieć nadzieję, że właściciel działał zgodnie z Prawem budowlanym i w przybliżeniu wiedzieć, w którym roku było ocieplenie no i trafić na miłą osobę w nadzorze.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jest też druga - w mojej opinii prostsza - metoda. Można zajrzeć do dokumentów wspólnoty. Jeśli nie znajdziesz tam dokumentacji docieplenia, to powinna tam być też faktura z załączonym protokołem odbioru. Może być też tak, że znajdzie się tam umowa o roboty budowlane. Wtedy już pełny wypas.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    wspólnota powstała 1995 roku a blok był budowany 1977 roku i przy budowie bloku te dwie ściany zostały ocieplone.
    w dokumentach wspólnoty nic nie ma może będzie coś w książce obiektu budowlanego. ten blok należał do agncji rolnej może oni coś mają .będę szukać pozdrawiam.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    W takiej sytuacji nie traktowałbym poważnie tego ocieplenia. Wymagania ochrony cieplnej z lat 70-tych, a dzisiejsze wymagania, to przepaść, o ile to nie za mało powiedziane. Prawdę mówiąc, dawniej nie było żadnych wymagań :). Stawiam na to, że to docieplenie, to kilka centymetrów płyty z supremy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.