Zarzadca nie dba o sprawy Wspolnoty
marija
Użytkownik
Witam, nasza zarzadca nie dba o sprawy wspólnoty. W ciagu calego roku 2009 nic nie bylo wykonano z prac remontowych, chociaz na fundusz remontowy odkladamy. Bardzo pilne potrzeby w remontach. Mieszkamy w starej kamienicy, do tego z zabytkowej. Konserwator do kazdej zmiany dodaje swoje noty żeby w razie remontów bylo wszystko odtworzone jak bylo 100 lat temu, a zarzadca nie podejmuje zadnych decyzji w sprawie nawet najmniejszych remontow. Jestem od niedawna wlascicielem mieszkania w tej kamienicy i wspolnocie. Napisalam kilka listow do zarzadcy w sprawe podjecia jakichs staran żeby kamienica zupełnie sie nie zniszczyla, ale nic konkretnego od zarzacy, a tym bardziej dzialan. niedawno wymusila na mnie bycie czlonkiem zarzadu. Wymusila to jeszcze delikatnie powiedziano. Nie chce być w zarzadzie wspólnoty gdzie zarządca zupelnie nie zainteresowany normalna merytoryczna pracą.
Ale tez dowiedzialam sie ze w naszym budynku juz wiecej niz dwa lata nie ma zarządu, jest tylko jeden czlonej zarzadu.
Prosze podpowiedzieć - do kogo mozna zwrócic sie w wypadku nieuczciwego i nierzetelnego zarzadcy?
Ale tez dowiedzialam sie ze w naszym budynku juz wiecej niz dwa lata nie ma zarządu, jest tylko jeden czlonej zarzadu.
Prosze podpowiedzieć - do kogo mozna zwrócic sie w wypadku nieuczciwego i nierzetelnego zarzadcy?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeśli takiej uchwały nie podejmiecie to administrator sam z własnej inicjatywy remontu nie zrobi.
To bardzo wazne co mowisz. My jako wlaściciele przyjmujemy uchwałę, ze robimy ten czy inny remont. zarzadca wykonuje to co uchwalono. To ze ja pisze listy o remontach to nie jest dla zarzadcy czyms, co go motywuje do wykonania remontow. Uchwala jest odpowiednia w tym wypadku. Jesli przyjmujemy uchwałe ze w grudniu naprz, zmieniamy dzrwi wejsciowe do budynku, to co mamy zrobic jesli zarzadca nie wykonuje uchwaly?
Czy przyjecie uchwaly powinno odbywac sie tylko na zebraniu biura zarzadu wspólnoty w obecnosci zarzadcy?
Przeczytałaś ustawę o własności lokali? Pełny tekst ustawy tutaj: http://www.lex.com.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
Czy ten zarządca posiada licencję?
Może razem z drzwiami, trzeba wymienić również zarządcę?
i robić to samemu lub zatrudnić nowego
czy to znaczy że ja moge napisać treśc uchwały ktora dotyczy naszej wspolnoty i zbierac podpisy?
Czy w razie zebrania wszystkich podpisow ta uchwala jest dostarczana zarzadce do wykonania?
Napewno tak. Tylko jednak warto zacząc z dzrwi...
dlatego zarządca nic nie robi i robił nie będzie, bo gmina pewnie nie ma pieniędzy na takie remonty
musisz się wstrzymać do zebrania rocznego, przygotuj się dobrze, przeczytaj porządek obrad, będzie tam uchwała udzielająca absolutorium, musisz pogadać z tymi trzema właścicielami, aby przed rozpoczęciem zebrania zaproponować głosowanie w/g 1 głos 1 właściciel, wtedy będziecie mieć przewagę i nie udzielić absolutorium zarządowi, odwołać zarząd i powołać uchwałą nowy(uchwałę tą trzeba wcześniej przygotować)Wybrać zarząd z właścicieli i to będzie dobry początek, wtedy można podziałać
jak zwał, tak zwał, wiem,że nie będzie łatwo
jeżeli jest w zarządzie, powołana uchwałą, to ma pole do działania, zbiera zebranie, podaje porządek obrad a w nim: podjęcie uchwały w sprawie glosowania 1 głos, 1 właściciel, odwołanie zarządcy, zobowiązać zarządcę do przekazania dokumentacji, rozliczenia finansowego wspólnoty i można działać.
wiem, że gmina zrobi wszystko, żeby to się nie udało.
ale powodzenia marija!
Napewno jeszcze powinnam poczytać inne watki na w tym serwisie i dowiedziec sie innych rzeczy. Jesli cos konkretnego sie dowiem bede wychodzić tutaj z listem.
Dziekuje wszystkim.