Zarzadca nie dba o sprawy Wspolnoty

marijamarija Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam, nasza zarzadca nie dba o sprawy wspólnoty. W ciagu calego roku 2009 nic nie bylo wykonano z prac remontowych, chociaz na fundusz remontowy odkladamy. Bardzo pilne potrzeby w remontach. Mieszkamy w starej kamienicy, do tego z zabytkowej. Konserwator do kazdej zmiany dodaje swoje noty żeby w razie remontów bylo wszystko odtworzone jak bylo 100 lat temu, a zarzadca nie podejmuje zadnych decyzji w sprawie nawet najmniejszych remontow. Jestem od niedawna wlascicielem mieszkania w tej kamienicy i wspolnocie. Napisalam kilka listow do zarzadcy w sprawe podjecia jakichs staran żeby kamienica zupełnie sie nie zniszczyla, ale nic konkretnego od zarzacy, a tym bardziej dzialan. niedawno wymusila na mnie bycie czlonkiem zarzadu. Wymusila to jeszcze delikatnie powiedziano. Nie chce być w zarzadzie wspólnoty gdzie zarządca zupelnie nie zainteresowany normalna merytoryczna pracą.
Ale tez dowiedzialam sie ze w naszym budynku juz wiecej niz dwa lata nie ma zarządu, jest tylko jeden czlonej zarzadu.
Prosze podpowiedzieć - do kogo mozna zwrócic sie w wypadku nieuczciwego i nierzetelnego zarzadcy?

Komentarze

• Opcje
    OndreOndre Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ile lokali ma ten budynek i ile odkładacie miesięcznie na funduszu remontowym?
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nie chodzi o to czy Wy odkładacie pieniadze na remonty. Tu chodzi o to czy Wy podejmujecie uchwałę na zebraniu wspólnoty o konkretnych remontach.
    Jeśli takiej uchwały nie podejmiecie to administrator sam z własnej inicjatywy remontu nie zrobi.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] wwwinyl:[/cite]Jeśli takiej uchwały nie podejmiecie to administrator sam z własnej inicjatywy remontu nie zrobi.
    A nawet mu nie wolno.
    do kogo mozna zwrócic sie w wypadku nieuczciwego i nierzetelnego zarzadcy?
    Na czym polega nieuczciwość zarządcy? Oszukuje Was, okrada?
    w naszym budynku juz wiecej niz dwa lata nie ma zarządu, jest tylko jeden czlonej zarzadu.
    Zarząd wspólnoty może być jednoosobowy - tak mówi ustawa o własności lokali:
    Art. 20. 1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.
  • Opcje
    marijamarija Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] wwwinyl:[/cite]To nie chodzi o to czy Wy odkładacie pieniadze na remonty. Tu chodzi o to czy Wy podejmujecie uchwałę na zebraniu wspólnoty o konkretnych remontach.
    Jeśli takiej uchwały nie podejmiecie to administrator sam z własnej inicjatywy remontu nie zrobi.

To bardzo wazne co mowisz. My jako wlaściciele przyjmujemy uchwałę, ze robimy ten czy inny remont. zarzadca wykonuje to co uchwalono. To ze ja pisze listy o remontach to nie jest dla zarzadcy czyms, co go motywuje do wykonania remontow. Uchwala jest odpowiednia w tym wypadku. Jesli przyjmujemy uchwałe ze w grudniu naprz, zmieniamy dzrwi wejsciowe do budynku, to co mamy zrobic jesli zarzadca nie wykonuje uchwaly?
    Czy przyjecie uchwaly powinno odbywac sie tylko na zebraniu biura zarzadu wspólnoty w obecnosci zarzadcy?
  • Opcje
    marijamarija Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Ondre:[/cite]Ile lokali ma ten budynek i ile odkładacie miesięcznie na funduszu remontowym?
    Budynek ma 12 lokali, pietrowa kamienica z 1900 roku, zabytkowa. na tych 12 lokali tylko 4 jest własnosciowymi. Reszta jest własnoscia gminy Zyrardów. zarządza ta komunalna własnoscia PGM. Na fundusz remontowy miesiecznie sklada sie około 400 zlotych. Teraz na koncie jest blisko 9000 zlotych.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    na zebraniu biura zarzadu wspólnoty
    A co to jest "biuro zarządu wspólnoty"?
    Przeczytałaś ustawę o własności lokali?
    Art. 23. 1. Uchwały właścicieli lokali są podejmowane bądź na zebraniu, bądź w drodze indywidualnego zbierania głosów przez zarząd; uchwała może być wynikiem głosów oddanych częściowo na zebraniu, częściowo w drodze indywidualnego ich zbierania.
    2. Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos.
    2a. Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1 albo większość udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy obydwa te warunki spełnione są łącznie, głosowanie według zasady, że na każdego właściciela przypada jeden głos, wprowadza się na każde żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości wspólnej.
    3. O treści uchwały, która została podjęta z udziałem głosów zebranych indywidualnie, każdy właściciel lokalu powinien zostać powiadomiony na piśmie.
    Pełny tekst ustawy tutaj: http://www.lex.com.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Budynek ma 12 lokali, (...) na tych 12 lokali tylko 4 jest własnosciowymi. Reszta jest własnoscia gminy Zyrardów. zarządza ta komunalna własnoscia PGM.
    PGM zarządza chyba również nieruchomością wspólną, a nie tylko lokalami gminy?
    Czy ten zarządca posiada licencję?
  • Opcje
    basiajbasiaj Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarząd Wspólnoty lub zarządca ma obowiązek raz w roku ( do końca marca) zwołać zebranie Wspólnoty. Przygotować też powinien zakres prac remontowych na najbliższy rok, tym bardziej, że jest to stara kamienica i nie można dopuścić do jeszcze większych zniszczeń. Ale sam zarządca nic tu nie zrobi, potrzebna jest współpraca z zarządem wspólnoty. A uchwały zapadają większością głosów na zebraniu lub częściowo na zebraniu i częściowo w drodze indywidualnego zbierania głosów przez zarząd.Potrzeba większego zaangażowania się zarządu w sprawy Wspólnoty.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    Są pieniądze, była uchwała o wymianie drzwi...
    Może razem z drzwiami, trzeba wymienić również zarządcę?
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wymusila na mnie bycie czlonkiem zarzadu
    i bardzo dobrze, teraz trzeba zwolnić administratora - wypowiedzenie umowy
    i robić to samemu lub zatrudnić nowego
  • Opcje
    marijamarija Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] TomTom:[/cite]
    wymusila na mnie bycie czlonkiem zarzadu
    i bardzo dobrze, teraz trzeba zwolnić administratora - wypowiedzenie umowy
    i robić to samemu lub zatrudnić nowego

czy to znaczy że ja moge napisać treśc uchwały ktora dotyczy naszej wspolnoty i zbierac podpisy?
    Czy w razie zebrania wszystkich podpisow ta uchwala jest dostarczana zarzadce do wykonania?
  • Opcje
    marijamarija Użytkownik
    edytowano listopada -1
    I jeszcze jedno - jak to jest z tym zwolnieniem administratora, jak mam wypowiedziec mu umowę?
  • Opcje
    marijamarija Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]Są pieniądze, była uchwała o wymianie drzwi...
    Może razem z drzwiami, trzeba wymienić również zarządcę?

Napewno tak. Tylko jednak warto zacząc z dzrwi...
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czy to znaczy że ja moge napisać treśc uchwały ktora dotyczy naszej wspolnoty i zbierac podpisy?
    Nie wiem co mówi umowa pomiędzy wspólnotą a administratorem, ale zbieranie podpisów to sprawa zarządu.
    Art. 23 Ustawy o własności lokali: 1. Uchwały właścicieli lokali są podejmowane bądź na zebraniu, bądź w drodze indywidualnego zbierania głosów przez zarząd ; uchwała może być wynikiem głosów oddanych częściowo na zebraniu, częściowo w drodze indywidualnego ich zbierania.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    GPM jako jednostka gminna zarządza waszą wspólnotą, to powiem ci, że szans nie masz, po podpis musisz iść do gminy jako do właściciela, 4 właścicieli i piąta gmina,która ma większość udziałów
    dlatego zarządca nic nie robi i robił nie będzie, bo gmina pewnie nie ma pieniędzy na takie remonty
    musisz się wstrzymać do zebrania rocznego, przygotuj się dobrze, przeczytaj porządek obrad, będzie tam uchwała udzielająca absolutorium, musisz pogadać z tymi trzema właścicielami, aby przed rozpoczęciem zebrania zaproponować głosowanie w/g 1 głos 1 właściciel, wtedy będziecie mieć przewagę i nie udzielić absolutorium zarządowi, odwołać zarząd i powołać uchwałą nowy(uchwałę tą trzeba wcześniej przygotować)Wybrać zarząd z właścicieli i to będzie dobry początek, wtedy można podziałać
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Gonia
    bo gmina pewnie nie ma pieniędzy na takie remonty
    marija
    Teraz na koncie jest blisko 9000 zlotych.
    Z taką kwotą można robić remonty
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    przeczytaj porządek obrad
    gonia, marija jest w zarządzie. To ona powinna przygotować porządek obrad, a nie zapoznać się z tym, który przygotuje zarządca.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    marija pisze, że nie ma zarządu, ją zmuszono do tego, żeby była, ale jak? co to za zarząd?
    jak zwał, tak zwał, wiem,że nie będzie łatwo
    jeżeli jest w zarządzie, powołana uchwałą, to ma pole do działania, zbiera zebranie, podaje porządek obrad a w nim: podjęcie uchwały w sprawie glosowania 1 głos, 1 właściciel, odwołanie zarządcy, zobowiązać zarządcę do przekazania dokumentacji, rozliczenia finansowego wspólnoty i można działać.
    wiem, że gmina zrobi wszystko, żeby to się nie udało.
    ale powodzenia marija!
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie można w porządku obrad zapisać a priori, że będzie uchwała o głosowaniu 1:1.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zgadza się, chodziło mi o to, aby zgłosić to przed głosowaniem.
  • Opcje
    marijamarija Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziekuje za tak dużo dobrych porad. Przeczytalam wszystkie, czytalam sama i ze swoja sąsiadka, ktora tez byla tym samym zarzadzie i od ktorej ja teraz odkupiła mieszkanie. mam trudny wybor. trzeba byc bardzo aktywnym w sprawach wspolnoty, i trzeba miec na to czas. ale mozna wraz z ta aktywnością nic nie osiagnąc. Ja tez nie mam tyle sił i czasu zeby tak aktywnie walczyć. Poczekam do marca i przygotuje sie do tego koncowego zebrania. Tak jak ty, GONIA mowisz. poprostu powinnam dobrze przygotowac sie.
    Napewno jeszcze powinnam poczytać inne watki na w tym serwisie i dowiedziec sie innych rzeczy. Jesli cos konkretnego sie dowiem bede wychodzić tutaj z listem.
    Dziekuje wszystkim.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.