Jak powinno wyglądać rozliczenie za wodę?
Sraska123
Użytkownik
Jak u was wyglądają rozliczenia za wodę?
Czy podają ilość zaliczki za dany miesiąc, obok ilość kubików adekwatny do zaliczki, następnie ilość kubików wg zuzycia(odczytu wodomierza)i koty wpłacone przez was?
Czy podają ilość zaliczki za dany miesiąc, obok ilość kubików adekwatny do zaliczki, następnie ilość kubików wg zuzycia(odczytu wodomierza)i koty wpłacone przez was?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Woda zimna + ścieki (za okres od 01 - 31.05.2017) podstawa 1 m3, cena 11,47 zł, ilość 7,00 wartość 80,29 zł
Woda ciepła + ścieki (za okres od 01 - 31.05.2017) podstawa 1 m3, cena 11,47 zł, ilość 6,00 wartość 68,82 zł
Woda ciepła - podgrzanie (za okres od 01 - 31.05.2017) podstawa 1 m3, cena 6,35 zł, ilość 6,00 wartość 38,10 zł
Dochodzą do tego jeszcze koszty wody wspólnej (kotłownia, tereny zielone)
W metodzie "memoriałowej" wszelkie rozliczenia odbywają się w stosunku do naliczonych zaliczek i kosztów przypadających na dany lokal /właściciela/.
W rozliczeniu podane są: stan poprzedni i obecny , zużycie mediów , stawka rozliczeniowa , wskaźnik korekcyjny ze względu na położenie lokalu w bryle budynku (dot. C.O.), kwota naliczonych zaliczek w okresie rozliczeniowym , kwota kosztów jakie wynikają z rozliczenia oraz stan salda .
Na końcu zderza się to z wpłatami / saldo rozliczeń/, które nie dotyczą tylko mediów , chyba, że macie odrębne konto bankowe na media ...
co "podjęłaś " a może chciałaś napisać "pojęłam" ?
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/7721/jak-powinno-wygladac-rozliczenie-za-wode/#Item_7
Sąsiedzi też nie rozumieją?
Pogadajcie z zarządem, czy może być w bardziej przejrzystej formie
Nowy doklejony: 06.06.17 22:38
Ja nie mogę się za to wziąć bo w tłumie nie mam siły przebicia. Poza tym nawet nie da się zmienić administratora próbowałam z mężem ale jak bylo zebranie (zawołano pewnego lokatora,, x" właściciela zakładu gdzie pracuje większość lokatorów) to wszyscy się wycofali z podpisów pod nowym administratorem.
Poza tym jeden sąsiad pytał się na rocznym zebraniu skąd taki koszt ciepłej wody to wytłumaczył mu administrator tak jak już pisałam w innych wypowiedziach. Kuba a jak dzwoniłam do administratora z pytaniem skąd taki koszt zimnej wody? To nie był w stanie mi odpowiedzieć księgowa powiedziała że musi poszukać w papierach....
Otrzymałaś gotowe recepty - nie obwiniaj nas, że ich nie chcesz zrealizować.
jak nie lider to czyli wichrzyciel , rozrabiaka ....
to dobry znak , coś już drgnęło , zaczyna sie robić ciepło
No faktycznie to 'obwiniam' winienem wziąć w cudzysłów.
Tak odczytałem to zdanie: czyli jakbyś miała do nas pretensje, że i tyle się rozpisujesz i "lamentujesz" a sytuacji "nie da się naprawić" mimo naszych rad.
Jak wejdziesz do zarządu, to ci powiem, jak można zawalczyć.
Bez wejścia do zarządu i poparcia choć 3-5 właścicieli nic nie zrobisz. Odpuść szarpaniny, bo szkoda nerwów.