wodomierz ,dziwne rozliczenie.
Dobry wieczór wszystkim.
Chciałam prosić o pomoc w sprawie wodomierza zimnej wody(ciepłej nie ma),otóż mam sąsiadkę starszą kobietę, która mieszka w kawalerce 20 m2 .
Pani ta zwróciła się do mnie o pomoc ,ponieważ przy rozliczeniach rocznych ma bardzo duże niedopłaty rzędu 500-a 700 zł za wodę i ścieki, kobieta mieszka sama ,mogę tu dać przykład iż moje mieszkanie 37 m2 dwie osoby dwa koty balkon w kwiatach i nadpłata wynosi 500-800 rocznie.Dodam że każdy ma nadpłatę tylko jedna jedyna ta pani ma taka sytuacje ..płakała i prosiła o pomoc ,ponieważ wspólnota stwierdziła,ze nie ma rady licznik tak pokazuje koniec kropka.Byłam u niej i stwierdziłam ze nie ma plomby ,pytałam kto zakładał jej licznik? oczywiście że administrator wspólnoty.Teraz naprawdę zastanawiam się co w tym wypadku począć? Liczniki były wymieniane u wszystkich w pażdzierniku 2016. mój wskazuje 180m3 a sąsiadki 315 m3 ! dodam ze na osobę przypada 5,5m .
Biedę wdzięczna za każdą radę.
Chciałam prosić o pomoc w sprawie wodomierza zimnej wody(ciepłej nie ma),otóż mam sąsiadkę starszą kobietę, która mieszka w kawalerce 20 m2 .
Pani ta zwróciła się do mnie o pomoc ,ponieważ przy rozliczeniach rocznych ma bardzo duże niedopłaty rzędu 500-a 700 zł za wodę i ścieki, kobieta mieszka sama ,mogę tu dać przykład iż moje mieszkanie 37 m2 dwie osoby dwa koty balkon w kwiatach i nadpłata wynosi 500-800 rocznie.Dodam że każdy ma nadpłatę tylko jedna jedyna ta pani ma taka sytuacje ..płakała i prosiła o pomoc ,ponieważ wspólnota stwierdziła,ze nie ma rady licznik tak pokazuje koniec kropka.Byłam u niej i stwierdziłam ze nie ma plomby ,pytałam kto zakładał jej licznik? oczywiście że administrator wspólnoty.Teraz naprawdę zastanawiam się co w tym wypadku począć? Liczniki były wymieniane u wszystkich w pażdzierniku 2016. mój wskazuje 180m3 a sąsiadki 315 m3 ! dodam ze na osobę przypada 5,5m .
Biedę wdzięczna za każdą radę.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nieprawdopodobne - widocznie spłuczka jest nieszczelna i cały czas leje się woda w WC?!
Czy suma wskazań wodomierzy z lokali zgadza się ze zużyciem na wodomierzu głównym? W tej wspólnocie nie ma nikogo rozgarniętego?
Żadno się nie zastanowiło, że samotna starsza pani, fizycznie nie jest w stanie normalnie zużyć tyle wody zimnej miesięcznie?!
nie wiem czy znajdę główny wodomierz podejrzewam ze jest zamknięty
Dlaczego nie"rządzi wspólnotą" zarząd lecz jakiś mityczny prezes z administratorem?
Dlaczego jako właściciele pozwalacie aby Was robiono w balona?
Przecież to Wasz majątek, Wasze pieniądze, Wasza wspólnota, Wasze życie a nie prezesa czy administratora! Powinien być zamknięty ale domagaj się od zarządu okazania protokołu odczytu wodomierza głównego i wodomierzy lokalowych z dnia w którym podsumowano rok.
Sprawdź też naocznie (niech zarząd udostępni) czy się zgadzają odczyty (czy nie ma znaczących różnic).
Dopiero wtedy można przyjrzeć się wodomierzowi sąsiadki - wystarczy zrobić doświadczalną próbę z pomiarem i będzie wiadomo czy dobrze wskazuje i szukać ewentualnie innych przyczyn.
żeby natychmiast zgłosić do administratora,czy tak ?
Masz zażądać okazania protokołu z odczytu na dzień rozliczenia rocznego! Kto niby ma ukarać? Co babcie obchodzi wodomierz "lokalowy"?
Obowiązek montażu, legalizacji, zakładania plomb, odczytów spoczywa na wspólnocie jako właścicielu budynku (odbiorcy wody). Mówi o tym Ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę w art. 6 ust. 8. Administrator nie ma nic do gadania - on jest tylko wykonawcą woli właścicieli (zarządu).
A tak a propos - Ty przeczytałaś choć raz UoWL?
jeszcze jak mogłabym dopytać to np jakie inne mogą byc przyczyny takich wskazań/?
Wspólnota, czyli konkretnie kto?
Najpierw proszę zapytać sąsiadkę, czy administrator założył plombę po wymianie licznika. Jeśli nie - pismo do administratora w tej sprawie. Poza tym, należy ustalić, czy wszystkie typy liczników są takie same u wszystkich właścicieli lokali. Przy wymianie licznika powinien być spisany protokół, a na nim sąsiadka powinna się podpisać po dokonanej wymianie i na nim powinien być zaznaczony fakt jego zaplombowania, potwierdzony przez sąsiadkę.
Czy wszystkie liczniki były nowe i identyczne?
Co to dokładnie ma oznaczać? :shocked: Ten limit nie może być dla wszystkich identyczny, bo w lokalach jest różne zużycie wody i zaliczka jest, z tego powodu, też inna dla każdego lokalu.
co do limitu to tak niestety jest właściciele chcieli zmniejszenia limitu p, prezes i administrator nie zgodziły się na zmniejszenie.
Aha... Jeszcze jedno. :cool: Nie zapomnij mi podziękować za wszystkie wpisy w tym wątku, żeby nie było tak... kasandrycznie. :tooth:
Dziękuje ci za pomoc i za śledzenie czarnego kota..ups przepraszam mój jest niebieski..:crazy:
Ależ nie ma za co... To tylko charytatywna drobnostka, w ramach wolontariatu. :tooth:
Ups... przepraszam... Jesteś daltonist(k)ą? :crazy:
Nowy doklejony: 14.06.17 00:01 Na koniec ,proponuję dobrego optyka ,dobranoc
Optyk to ktoś, kto sprzedaje oprawki od okularów. Musisz więc jeszcze trochę pomyśleć... na temat swoich, specjalnych propozycji dla mnie. Dobranoc.
Gdyby się okazało, że nie mierzy prawidłowo, to wtedy trzeba przystąpić do dyskusji i ostatecznie wymienić wodomierz na nowy, ale tego samego typu, nie bawiąc się w zasadzie w jakieś badania laboratoryjne. Wodomierze mieszkaniowe są tanie, a wymiana jest prosta.
Nowy doklejony: 14.06.17 08:47
dobrze byłoby też sprawdzić całą instalację, czy nie ma jakichś dziwnych, niezidentyfikowanych punktów czerpalnych wyprowadzonych np. na zewnątrz, z których ktoś podlewa sobie ogródek (jeśli lokal jest na parterze), albo pobiera wodę do innych celów. Dobrze byłoby zrobić jeszcze jedno takie ciekawe badanie: zanotować wskazanie wodomierza, a potem nie używać instalacji w lokalu przez jakiś czas, np. kilka dni, a następnie sprawdzić, czy coś się nie zmieniło. To można zrobić w czasie, kiedy pani wyjedzie do rodziny, albo do sanatorium, lub na pielgrzymkę do Lichenia. Może być tak, że z lokalu pani jest wyprowadzone odgałęzienie do innego lokalu, a pani o tym nie wie i sąsiedzi też nie wiedzą i w ogóle nikt o tym nie wie. Powodzenia.
Jesteś tym znanym mizoginem, który tu operuje od lat...? Chyba tak... Zero empatii, zero wyczucia, zero przyjaźni i zero życzliwości.
Cóż z tego, że ma wiedzę... Nie przebija ona tego, że jest wredny i zły.
A o co Ci chodzi z tym wodomierzem głównym i po co Ci on? Przecież Twoja sąsiadka ma problem ze swoim zużyciem wody (lub ze swoim wodomierzem lokalowym), a nie z wodomierzem głównym. To jej wodomierz lokalowy wskazuje 315 m3, podczas gdy Twój tylko 180 m3 i wodomierz główny nie ma nic do tego.
1/ Ile lat liczy sobie ta kobieta ? :bigsmile:
Najlepiej wezwać do pomocy profesjonalnego hydraulika. W kilka minut osądzi całą sytuację.
Nowy doklejony: 14.06.17 14:53 Ma na pewno 73 lata i jest od samego początku ,wiem to z relacji właścicieli.
Nowy doklejony: 14.06.17 15:00 tak ktoś mi poradził
Nowy doklejony: 14.06.17 15:01
Nie mamy wyjścia musimy tak zrobić
Nie wyobrażam sobie aby fakt rocznego odczytu wodomierza głównego odbywał się poza wiedzą zarządu (administratora) bez odnotowywania tego faktu w normalnie funkcjonującej wspólnocie!
Chociażby dla celów samokontroli rozliczeń przydających się właśnie w takich przypadkach.
Dziękuje wszystkim za cenne porady ,zaczynamy od hydraulika.
Znamy opis jednej strony sporu. Proponuje zapytać drugiej strony ( administratora, Zarząd WM ) o co chodzi z tym rozliczeniem w tym konkretnym lokalu.
nie znam wspólnoty, aby suma zużyć na woltomierzach lokalowych zgadzała się ze zużyciem na wodomierzu głównym ( UCHYB)
Kiedyś miałem przypadek taki, że pan miał podłączony do przepływomierza nieprawidłowo dobrany rejestrator impulsów: przepływomierz miał częstotliwość impulsowania 1 litr/impuls, natomiast rejestrator był zaprogramowany na 10 litrów/impuls. W efekcie urządzenie naliczało 10-krotnie większą wartość przepływu, niż w rzeczywistości.
KubaP, tu się dyskutuje o wodomierzach zamontowanych na instalacji wodociągowej. Wątek nie dotyczy ani instalacji elektrycznej, ani woltomierzy lokalowych. BTW, gdzie Ty widziałeś woltomierze lokalowe?
Znamy opis jednej strony sporu. Proponuje zapytać drugiej strony ( administratora, Zarząd WM ) o co chodzi z tym rozliczeniem w tym konkretnym lokalu.
nie znam wspólnoty, aby suma zużyć na wodomierzach lokalowych zgadzała się ze zużyciem na wodomierzu głównym ( UCHYB)