Opłata za pion grzewczy w części wspólnej, z którego nie korzystam
Witam, jestem tu nowa więc proszę o wyrozumiałość co do zadawanych przeze mnie pytań :shamed:
Mam taki drobny problem z Zakładem Gospodarki Mieszkaniowej, mianowicie mieszkam w bloku z lat 50, jest to budynek czterokondygnacyjny składający się z 4 klatek na każdym piętrze znajdują się trzy mieszkania (oprócz parteru w dwóch klatkach środkowych - po dwa mieszkania). Łączna ilość mieszkań to 46, mieszkań własnościowych jest niestety tylko 18. Ale do czego zmierzam, jakiś czas temu ZGM na zebraniu wspólnoty mieszkaniowej (którą tworzy tych 18 właścicieli) przedstawił nam projekt przyłącza cieplnego do sieci miejskiej tzw. MPEC, część właścicieli mieszkań łącznie ze mną posiada własne ogrzewanie- kocioł gazowy dwu fazowy i nie ma zamiaru się do niczego przyłączać. Ilościowo głosowanie przebiegło następująco na 18 właścicieli 9 było na nie, 6 było na tak, a 3 właścicieli się nie pojawiło. W związku z tym podjęto uchwałę, że ogrzewanie będzie podpinane ponieważ większość należy do miasta i niby to oni mają decydujący głos. Piony główne będą poprowadzone na klatce schodowej, na której nie będzie grzejników (a więc część wspólna nie będzie ogrzewana), i za tą część koszty są obliczone wedle procentu własności na mieszkanie na kwotę około 3700zł. Resztę instalacji, która będzie już w mieszkaniu każdy pokrywa we własnym zakresie (ok 15000zl). I tu moje pytanie, czy muszę ponosić koszty za pion instalacji w części wspólnej (na klatce schodowej) skoro nie mam nawet najmniejszego zamiaru teraz ani w przyszłości się przyłączyć do ogrzewania miejsckiego?
Bardzo proszę o jakąkolwiek odpowiedź :cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry:
Mam taki drobny problem z Zakładem Gospodarki Mieszkaniowej, mianowicie mieszkam w bloku z lat 50, jest to budynek czterokondygnacyjny składający się z 4 klatek na każdym piętrze znajdują się trzy mieszkania (oprócz parteru w dwóch klatkach środkowych - po dwa mieszkania). Łączna ilość mieszkań to 46, mieszkań własnościowych jest niestety tylko 18. Ale do czego zmierzam, jakiś czas temu ZGM na zebraniu wspólnoty mieszkaniowej (którą tworzy tych 18 właścicieli) przedstawił nam projekt przyłącza cieplnego do sieci miejskiej tzw. MPEC, część właścicieli mieszkań łącznie ze mną posiada własne ogrzewanie- kocioł gazowy dwu fazowy i nie ma zamiaru się do niczego przyłączać. Ilościowo głosowanie przebiegło następująco na 18 właścicieli 9 było na nie, 6 było na tak, a 3 właścicieli się nie pojawiło. W związku z tym podjęto uchwałę, że ogrzewanie będzie podpinane ponieważ większość należy do miasta i niby to oni mają decydujący głos. Piony główne będą poprowadzone na klatce schodowej, na której nie będzie grzejników (a więc część wspólna nie będzie ogrzewana), i za tą część koszty są obliczone wedle procentu własności na mieszkanie na kwotę około 3700zł. Resztę instalacji, która będzie już w mieszkaniu każdy pokrywa we własnym zakresie (ok 15000zl). I tu moje pytanie, czy muszę ponosić koszty za pion instalacji w części wspólnej (na klatce schodowej) skoro nie mam nawet najmniejszego zamiaru teraz ani w przyszłości się przyłączyć do ogrzewania miejsckiego?
Bardzo proszę o jakąkolwiek odpowiedź :cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie jest to mój wymysł - poniżej cytuję dwa fragmenty potwierdzające to:
http://www.administrator24.info/artykul/id2946,zmiana-sposobu-ogrzewania
http://www.eporady24.pl/czy_jako_wlasciciel_lokalu_we_wspolnocie_moge_sprzeciwic_sie_
zmianie_sposobu_ogrzewania,pytania,18,125,14994.html
To jest koszt części wspólnej, więc ponosisz do wysokości posiadanego udziału ( koszt X udział % w częściach wspólnych)
Piony (część wspólna) na klatce schodowej będą ją ogrzewały.
Poza tym nie wiesz, czy za 7-15 lat ty (lub nowy właściciel twojego mieszkania) nie zechce się przyłączyć do tej instalacji.
Jeżeli wspólnota pociągnie kablówkę np. od Netti na piętra na podstawie uchwały to Ty poza swoją kablówką którą masz już w lokalu np. od UPC masz płacić za drugą kablówkę której nie będziesz używać ale masz się podłączyć bo taka była zachcianka kilku właścicieli?
To i.....zm a nie rozsądne działanie wspólnoty.
Nie znalazłem w tym ani logiki ani zgodności z prawem mimo usilnych poszukiwań.
Może czegoś nie ogarniam, oświeć mnie!
Nie było dosłowne lecz przejaskrawiało podciągnięcie drugiego systemu ogrzewania na klatki aby pokazać bezsens takiego działania. Jeżeli jeszcze napiszesz, że płacisz abonament za Netię (swoja prywatną) i za UPC (bo tak kazała wspólnota) - to wtedy też powiem, że to jest rozsądne rozwiązanie albo ktoś jest i...ą.