Osoby

krzysztof0209krzysztof0209 Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Dzień dobry.Czy może mi ktoś pomóc?
Mieszkam we wspólnocie,która liczy sobie 22 mieszkania a osoby w nich zamieszkujące podają do Zarządcy fałszywe dane o ilości osób przebywających w mieszkaniu dłużej niż dwa tygodnie.Jeżeli np.jest rodzina pięcio osobowa to podaje,że mieszkanie zamieszkują 3 osoby,a my reszta rodzin musimy pokrywać za nich koszty wywozu nieczystości stałych i zużycia gazu,bo mamy wspólny licznik na cały blok.Nadmieniam,że zwracanie uwagi tym osobom nic nie daje i dalej sobie to lekceważą.

Komentarze

• Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jeżeli te osoby są zameldowane, to bardzo prosto, zarząd powiadamia, że opłaty za wywóz nieczystości i gazu wynoszą tyle i tyle zgodnie z osobami zameldowanymi(ilość osób zameldowanych w danym lokalu uzyskuje się w biurze meldunkowym), jeżeli są niezameldowane, to nie wiem.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] krzysztof0209:[/cite]mamy wspólny licznik na cały blok
    To straszne. Nie możecie zainstalować indywidualnych gazomierzy? To są takie śmiesznie małe pieniądze! Zwłaszcza, że same gazomierze dostarcza ZG, a wspólnota musiałaby zapłacić tylko za przygotowanie miejsca do wmontowania.
  • Opcje
    jQjQ Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] krzysztof0209:[/cite]Dzień dobry.Czy może mi ktoś pomóc?
    Jeżeli np.jest rodzina pięcio osobowa to podaje,że mieszkanie zamieszkują 3 osoby,a my reszta rodzin musimy pokrywać za nich koszty wywozu nieczystości stałych i zużycia gazu,bo mamy wspólny licznik na cały blok.
    .

Na jakiej podstawie prawnej naliczacie koszty wywozu odpadów wg. ilości osób zamieszkujących w lokalu? Z tego co wiem, wg Ustawy o Własności Lokali, jedynym dopuszczalnym podzielnikiem kosztów wspólnych jest udział w części wspólnej, liczony stosunkiem powierzchni lokalu do całkowitej powierzchni nieruchomości. Wydaje mi się również, że w ten sam sposób powinien być rozliczany gaz, jeśli nie macie zamontowanych liczników. Mam rację?
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jedni zużywają gazu więcej inni mniej - gaz to jest medium.
  • Opcje
    jQjQ Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Po to są liczniki. Mówię o sytuacji, gdy ich nie ma. Nigdzie w UoWL nie jest wspomniane, by można było rozliczać jakiekolwiek koszty we wspólnocie wg. ilości osób zamieszkujących w lokalu.
  • Opcje
    edytowano listopada 2009
    Jedynym co jest zapisane w ustawie to to, że właściciele mają pokrywać wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w stosunku do ich udziałów.(art. 12.2)
    Z art. 14 wynika, że
    Na koszty zarządu nieruchomością wspólną składają się w szczególności:
    [...]
    2) opłaty za dostawę energii elektrycznej i cieplnej, gazu i wody, w części[b] dotyczącej nieruchomości wspólnej[/b],[...]

Ponieważ mówimy o zużyciu gazu w mieszkaniach, a nie w części wspólnej w ustawie nie znajdziemy wsparcia do szukania odpowiedzi jak rozliczać media.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Święta prawda. W mojej opinii należy w trybie natychmiastowym zlikwidować ten patologiczny stan i wyposażyć instalację gazową w indywidualne gazomierze.
  • Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wwwinyl napsał:
    "Jedni zużywają gazu więcej inni mniej - gaz to jest medium"
    to samo jest ze śmieciami , jedne lokale wytwarzaja ich więcej inne mniej , przeważnie zależy to od ilości osób zamieszkałych .

"w ustawie nie znajdziemy wsparcia do szukania odpowiedzi jak rozliczać media."
    do nich także zaliczane są " nieczystości stałe" (śmieci) .

dlatego najlepiej rozliczać je od osoby . jeżeli właściciel nie ujawni faktycznie ilości osób zamieszkujących lokal , pozostaje tylko skorzystać z danych z Biura meldunkowego .
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Osobiście proponuję nie wrzucać do jednego wora śmieci i gazu. :)
  • Opcje
    krzysztof0209krzysztof0209 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam.
    Dziękuję za podpowiedzi.Co chodzi o gazomierze to sprawa prosta,ale gdy chodzi o osoby przebywające w mieszkaniu i naliczanie od ich ilości śmieci to już nie.Załóżmy,że dziecko któregoś z mieszkańców studiuje daleko od domu i przyjeżdża w odwiedziny raz na 2-3 tygodnie na sobotę i w niedzielę.A w domu przez cały rok przebywa tylko kilka tygodni i jest tymczasowo zameldowane w akademiku a w biurze meldunkowym jest zameldowane w miejscu stałego zamieszkania,to co wtedy Chyba płacenie za niego za śmieci jest błędem.Dzięki.Pozdrawiam.
  • Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "Osobiście proponuję nie wrzucać do jednego wora śmieci i gazu. :) "

róznica polega tylko na tym że zuzycie gazu można łatwo przypisać do lokalu "wyposażając instalację gazową w indywidualne gazomierze."

ze śmieciami tak sie nie da , ale nadal są to media które nie dotyczą części wspólnej
    nieruchomości tylko są wytwarzane przez mieszkańców poszczególnych lokali a ich ilość przeważnie zależy od tego ilu jest mieszkańców w lokalu . takie szczególy jak to
    czy naliczać opłaty od ilości osób zameldowanych czy faktycznie mieszkających w lokalu ,
    to kwestia umówienia się współwłaścicieli . przypominam jednakże że za dzierżawę pojemnika (pojemników) opłata jest niezależna od ilości osób mieszkających we wspólnocie .
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    za dzierżawę pojemnika (pojemników) opłata jest niezależna od ilości osób mieszkających we wspólnocie
    Chyba za wywóz, a nie dzierżawę pojemnika?
    Niektóre firmy wywozowe naliczają opłaty od ilości osób.
  • Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jest to opłata stała liczona miesięcznie od pojemnika . w naszym przypadku
    1 pojemnik = 18 zł.+ VAT. ( wynajem , dzierżawa , podstawienie ) ?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    My nie płacimy osobnej stawki za dzierżawę, chociaż pojemnik jest własnością firmy wywozowej. Płacimy za usługę wywozu, wszystko jest w niej wkalkulowane.
  • Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    OK , jak widać są różne systemy kalkulowania cen usług . u nas fima liczy za m3 śmieci , pojemnik ma pojemność 1,1m3 x ilość wywozów/mc x cena
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    krzysztof0209
    zużycia gazu,bo mamy wspólny licznik na cały blok
    jeżeli ten gaz jest użyty na ogrzanie to sposób rozliczenia jest w prawie energetycznym - 45a pkt.8
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] krzysztof0209:[/cite]Jeżeli np.jest rodzina pięcio osobowa to podaje,że mieszkanie zamieszkują 3 osoby,a my reszta rodzin musimy pokrywać za nich koszty wywozu nieczystości stałych i zużycia gazu,bo mamy wspólny licznik na cały blok.Nadmieniam,że zwracanie uwagi tym osobom nic nie daje i dalej sobie to lekceważą.
    Czy ten gaz zużywacie na ogrzewanie lokali? Jeżeli tak i jeżeli w budynku znajduje się lokalna kotłownia, z której doprowadzane jest ciepło do lokali, to nie ma możliwości zainstalowania indywidualnych gazomierzy w lokalach.
    Na temat rozliczania według liczby osób pisaliśmy w artykule na stronie czasopisma:
    "Rozliczanie kosztów utrzymania lokali przez wspólnotę mieszkaniową",
    http://www.zarzadca.pl/content/view/572/45/
    Na temat obowiązku ujawniania danych dot. osób zamieszkałych w lokalu:
    "Dane o liczbie osób zamieszkujących lokal można uzyskać w urzędzie gminy"
    http://www.zarzadca.pl/content/view/673/45/.
    Rozliczanie właścicieli w oparciu o liczbę zamieszkałych osób jest jednak w niektórych wspólnotach bardzo utrudnione, dlatego warto rozważyć podjęcie uchwały o rozliczaniu stosownie do wielkości udziału.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "Czy ten gaz zużywacie na ogrzewanie lokali? Jeżeli tak i jeżeli w budynku znajduje się lokalna kotłownia, z której doprowadzane jest ciepło do lokali, to nie ma możliwości zainstalowania indywidualnych gazomierzy w lokalach."
    ja jednak myśle że tu chodzi o inną sytuację , że gaz ziemny doprowadzony jest do wszystkich lokali dla celów "bytowych" jak określa gotowanie na kuchni gazowej i ogrzewanie wody
    Rejon Gazowniczy .Nawet jeżeli w budynku jest kotłownia to można ją opomiarować
    gazomierzem i rozliczać wówczas jako koszty utrzymania części wspólnej.

"Rozliczanie właścicieli w oparciu o liczbę zamieszkałych osób jest jednak w niektórych wspólnotach bardzo utrudnione, dlatego warto rozważyć podjęcie uchwały o rozliczaniu stosownie do wielkości udziału."
    mam nadzieję że ta Twoja uwaga dotyczy gazu . nie bardzo sobie wyobrażam rozliczanie
    kosztów wywozu nieczystości stałych stosownie do wielkości udziału . nie byłoby to
    chyba sprawiedliwe społecznie gdyby właścicielowi który ma 10% udziału a mieszka sam ,
    naliczono 100 zł. od kwoty 1000 zł/mc , a właścicielowi który ma 3% udziału i mieszka z 5-cio
    osobową rodziną naliczono kwotę 30 zł ?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    sprawiedliwe społecznie
    Co to znaczy? Albo coś jest sprawiedliwe, albo nie. Przymiotniki dodawane do takich wyrażeń, jak sprawiedliwość (społeczna), demokracja (ludowa, socjalistyczna), centralizm (demokratyczny) - to eufemizmy, mające ukryć prawdziwy sens tych zjawisk. I tak określenie "kraje demokracji ludowej" oznaczało kraje pozbawione swobód demokratycznych...

We współwłasności nie ma sensu szukać sprawiedliwości, co najwyżej słuszności. Jeśli jednak nie ma wyraźnego przepisu prawa, to każda metoda jest do przyjęcia, jeśli ludzie się na nią godzą.

Każda metoda podziału kosztów będzie dobra dla jednych i "krzywdząca" dla drugich. Do płacenia nigdy nie ma zbyt wielu chętnych, ale jeśli byłoby co dzielić, to ustawiałyby się kolejki. Wtedy właściciele dużych udziałów pierwsi żądaliby podziału pożytków według udziałów we współwłasności.
  • Opcje
    edytowano listopada 2009
    [cite] wmp4:[/cite]".Nawet jeżeli w budynku jest kotłownia to można ją opomiarować
    gazomierzem i rozliczać wówczas jako koszty utrzymania części wspólnej.
    Oczywiście, że tak, w takiej sytuacji gazomierz zainstalowany jest przed kotłownią, jednak
    nie ma możliwości zamontowania gazomierzy u właścicieli, ponieważ do ich lokali doprowadzane jest ciepło z kotłowni a nie gaz z gazowni.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] wmp4:
    mam nadzieję że ta Twoja uwaga dotyczy gazu . nie bardzo sobie wyobrażam rozliczanie
    kosztów wywozu nieczystości stałych stosownie do wielkości udziału
    Jeżeli wspólnota podejmie taką uchwałę - nie widzę przeszkód prawnych.
  • Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "Albo coś jest sprawiedliwe, albo nie"
    "We współwłasności nie ma sensu szukać sprawiedliwości"
    "Każda metoda podziału kosztów będzie dobra dla jednych i "krzywdząca" dla drugich"

Owner , poddaję się , wygrałeś . powaliła mnie siła Twojej argumentacji .
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    I to ten owner, który się śmieje z mojego jak zwał tak zwał...

:-D
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Owner , poddaję się , wygrałeś . powaliła mnie siła Twojej argumentacji.
    Cieszę się, że podzielasz mój punkt widzenia.
  • Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a czy ja napisałem że podzielam ? przeważnie poddanie się nie oznacza przyznanie racji przeciwnikowi a raczej chęć uniknięcia eskalacji konfliktu i
    poważniejszych obrażeń :) .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.