Wspólnota mieszkaniowa - czy ma obowiązek segregacji śmieci
polyken
Użytkownik
Dzień dobry
Jak w temacie - czy wspólnota mieszkaniowa ma obowiązek umożliwić mieszkańcom segregację śmieci, a jeśli tak to gdzie można zgłosić niewywiązanie się z tego obowiązku?
Mieszkam w kamienicy w Warszawie gdzie wspólnota udostępniła kosze tylko na odpady mieszane.
Pozdrawiam
Jak w temacie - czy wspólnota mieszkaniowa ma obowiązek umożliwić mieszkańcom segregację śmieci, a jeśli tak to gdzie można zgłosić niewywiązanie się z tego obowiązku?
Mieszkam w kamienicy w Warszawie gdzie wspólnota udostępniła kosze tylko na odpady mieszane.
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Odgórnego obowiązku segregowania póki co nie ma.
Jeśli nie ma możliwości segregacji to z automatu opłaty są wyższe, ale... co, jeśli jest możliwość segregacji i jedni właściciel chcą segregować, a drudzy nie? Co wtedy? Jakie widzisz rozwiązanie?
Przepis jest jednoznaczny: No, można do każdego artykułu wymyślać "ale" - ale inni użytkownicy takie żarty mogą potraktować poważnie.
Sam się prosiłeś... No, to masz:
:cactus2: :cactus1: :cactus2: To jest moja ocena tego, co napisałeś.
Wydaje się, że to Ty nie potraktowałeś poważnie tego, co napisałam. Pozostawiam jeszcze możliwość, że nieuważnie, w zacietrzewieniu przeczytałeś i wziąłeś się za odpisywanie. Moje "ale" Ci się nie podobają...?! :cool:
Nowy doklejony: 17.07.17 14:03
Ooo...! Cichy elan124 pojawił się w tle, w charakterze klakiera. :bigsmile:
Nie zapomnij tych Kubowych kaktusów sobie postawić.
Ja jestem skromną kobietą. Nie stawiam sobie. Czekam, aż przede mną postawią. Wtedy z ciekawością zawieszam oko, a nawet dwa. :bigsmile:
Wspólnota może użyczyć terenu dla Gminy na ustawie pojemników, gdzie mieszkaniec WM będzie wrzucać już posortowane odpady . Jeżeli nie ma takiego miejsca pozataja Tobie tyko PSZOK-i (Punkty Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych )
Na podstawie takiej uchwały wspólnota składa deklarację do gminy w której określa ilość mieszkańców zamieszkałych wspólnotę, czy będzie segregować czy nie i sumaryczną wysokość opłaty jaką będzie wspólnota wnosiła za gospodarowanie odpadami na terenie nieruchomości.
Takie obowiązki wspólnoty jako właściciela nieruchomości określa Ustawa z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. No, można podkablować swoją wspólnotę (siebie) do gminy.
p.s.
Proszę zwrócić uwagę, że jeszcze niedawno płaciło się 7-8,50 zł od osoby i to bez zabaw w jakieś segregowanie, oddzielanie kapsli, nalepek itp.
Nie znam dziedziny gospodarki w której na przestrzeni ostatnich kilku lat ceny wzrosłyby bez krzyku - o ponad 180% !!!