ustalenie wielkości udziałów
dziunia
Użytkownik
Witam. W mojej wspólnocie już 3 rok obowiązuje zasada głosowania wg wielkości udziałów (dlaczego taka – nie wiem). Od pół roku jestem w nowym zarządzie. Pomimo wielokrotnych próźb i wezwań część "właścicieli" nie chce okazać swoich aków własności ani zarządowi ani adninistratorowi. Osoby te twierdzą, że równie miarodajny jest wyciąg z Rejestru Gruntów (nadmieniam, że sama znalazłam tam błędne zapisy), a poza tym cyt. "w akcie notarialnym są moje dane wrażliwe". W jaki sposób można NA PEWNO ustalić właścicieli? Czy zarząd lub administrator ma inne (np sądowe) możliwości ustalenia właścicieli i ich wielkości udziałów?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeśli administrator tego nie wie, powinniście go zmienić.
Art. 29.1e. Zarząd (...) może żądać od właścicieli lokali okazania dokumentów potwierdzających prawo własności lokali.
Ewidencja gruntów i budynków nie musi zawierać pełnych i aktualnych danych o stanie prawnym nieruchomości. Taka aktualizacja powinna natomiast być dokonywana w księgach wieczystych, dlatego w tym zakresie księgi są bardziej wiarygodne od katastru.
lokali wydrębnionych i numery załozonych dla nich ksiąg wieczystych . aby uzyskać nazwiska
właścicieli i wielkość udziałów należy wystąpić o odpis KW lokalu , lub obejrzec KW lokalu w systemie elektronicznym Sądu (bezpłatnie ).
Samo obejrzenie Kw nic nie daje - chyba, że spiszesz wszystkie dane. Zarząd ma ustawowy obowiązek "prowadzić i aktualizować spis właścicieli lokali i przypadających im udziałów w nieruchomości wspólnej" (art. 29.1b). Taki spis musi opierać się o wiarygodne dokumenty.
Art. 29.1e.(...) żądać od właścicieli lokali okazania dokumentów potwierdzających prawo własności lokali. "
Organizowane są w tym zakresie szkolenia (to nie żart).
W rejestrze pierwszym źródłem są akty notarialne a dopiero potem KW.
Wypis z rejestru zawiera informacje o właścicielu, ale nie musi być wzmianki o numerze KW, jeżeli nie została jeszcze założona, stąd właściciel, który fizycznie nie ma wpisu jest już wcześniej widoczny w katastrze.
dałem sobie z tym radę , znalazłem nawet bład - w naszym budynku jest aktualnie 21 lokali ,
w KW pisze że 25 lokali .
Porównaj z wypisem z rejestru gruntów.
bo część lokali połączyła jeszcze przed 1994 r. i nie wprowadziła tych zmian do KW . a teraz twiedzi że nie może bo nie wie jak to było naprawdę .