nowy członek wspólnoty a fundusz remontowy
grzelo1
Użytkownik
Witam
Mam mały problem. Wykupiłem mieszkanie w lipcu tego roku i stałem się członkiem istniejącej wspólnoty mieszkaniowej. Zostały mi naliczone odpowiednie opłaty w tym na fundusz remontowy. Na marcowym zebraniu wspólnoty ( gdy jeszcze nie należałem do wspólnoty ) postanowiono dokonać drobnego remontu. Dziś przedstwiono mi kosztorys i poinformowano ze do wykonania remontu brakuje ok 7 000 zł z tego ja mam zapłacić 2000 jako ze mam największe mieszkaniea a mój wkład na fundusz remontowy jest najmniejjszy ( przypomnę należe do wspólnoty 3 miesiące) - nie brałem udziału w żadnym zebraniu.. Reszta osób ma dopłacić odpowiednio mniej. Czy ja jako nowy czlonek wspólnoty mam się stosować do uchwał w których nie brałem udziału. Czy ma być to proporcjonalny udział w zalewzności od oktesu w którym jestem członkiem wsopólnoty. Oczywiście należną z tytułu metrażu opłatę wnoszę co miesiąc
Mam mały problem. Wykupiłem mieszkanie w lipcu tego roku i stałem się członkiem istniejącej wspólnoty mieszkaniowej. Zostały mi naliczone odpowiednie opłaty w tym na fundusz remontowy. Na marcowym zebraniu wspólnoty ( gdy jeszcze nie należałem do wspólnoty ) postanowiono dokonać drobnego remontu. Dziś przedstwiono mi kosztorys i poinformowano ze do wykonania remontu brakuje ok 7 000 zł z tego ja mam zapłacić 2000 jako ze mam największe mieszkaniea a mój wkład na fundusz remontowy jest najmniejjszy ( przypomnę należe do wspólnoty 3 miesiące) - nie brałem udziału w żadnym zebraniu.. Reszta osób ma dopłacić odpowiednio mniej. Czy ja jako nowy czlonek wspólnoty mam się stosować do uchwał w których nie brałem udziału. Czy ma być to proporcjonalny udział w zalewzności od oktesu w którym jestem członkiem wsopólnoty. Oczywiście należną z tytułu metrażu opłatę wnoszę co miesiąc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie.
Zatem niech ci z zarządu nie będą za cwani. Chcą mieć podwójne pieniądze.
Z drugiej strony przedstawiasz błędne argumenty: Tak. Nie.
Zatem najlepiej by było, gdybyś przedstawił nam treść uchwały, wtedy moglibyśmy Ci odpowiedzieć prawidłowo.
W końcu grzelo1 i tak by się ustosunkował.
1. uchwała o malowaniu klatki jest ważna - ponad 50% głosów.
2. Na pytanie z czego zapłaci wspólnota jak nie ma wystarczających środków - odpowiedź - zapłaci wspólnota bo taka była uchwała
3. Na jakiej podstawie obliczył należną na mnie kwotę - odpowieź odpowiedno do zajmowanego metrażu
4. Czy nie powinienem być " obliczany" na podstawie posiadanych udziałow w nieruchomośći - odpowiedź Gmina " skopała udziały i dlatego jestem liczony od powierzchni zajmowanego mieszania - nieszkodzi ze na akcie notarialnym mam " swoje udziały "
Dodam że wykupując mieszkanie w lipcu miałem ok. 1500 nadpłaty w gminie za czynsz i do dziś tych pieniędzy nie zobaczyłem pomimo zapewnień ze zostaną przesłane na moje konto
Nie wiem jak z nimi rozmawiać -
Czy jeżeli od stycznia do lipca płaciłem czynsz do gminy to gmina część moich środków powinna przelewać na rachunek wspólnoty.
Gmina płaciła za swój udział wspólnocie. Opłaty czynszowe to przychody gminy i każdego innego właściciela, który wynajmuje swój lokal, które nie mają związku ze wspólnotą.
Udziały zapisane w aktach notarialnych i księgach wieczystych obowiązują do chwili zmiany. Uchwałą wspólnoty, dotyczącej kosztów remontu, nie da się tego zmienić. Jeśli suma udziałów nie daje jedności, to można żądać głosowania według zasady 1 właściciel = 1 głos (art. 23.2a uwl), nic więcej.
Uważam, że uchwała jest do uchylenia w sądzie.
brakuje 7 000
Z Funduszu Remontowego płacą wszyscy tj 14 000
Dopłacają wszyscy bo brakuje: 7 000 albo wg udziału albo wg m2
7 000 dzielisz przez powierzchnię użytkową budynku i mnożysz przez swój metraż - tyle wypada na ciebie do dopłaty.
Gdyby wtedy uchwalono jak trzeba (albo nie robimy zadania, albo wnosimy wyższe zaliczki), to byś teraz miał znacznie, znacznie mniej do zapłaty.
A prowizorka z m2 zamiast udziałów nie podoba mi się. W ten sposób nie zmusi się gminy do poprawienia błędu przed notariuszem.
A jak będziesz głosował? A co z sumą udziałów? Czy w ten sposób wybiesie 100 %?
Zarządco , to dotyczy naszej wspólnoty . czy mógłbyś podac umocowanie prawne i jakieś
orzecznictwo ?
nas raczej interesują korekty w księdze wieczystej nieruchomości . jak napisałem
w innym wątku , w KW jest 25 lokali , w rzeczywistości 21 . 3 lokale zostały
połączone przez Gminę przy sprzedaży , a 1 połączyli sobie wewnętrznie i Gmina nie naniosła tych zmian w KW .