Sauna
mariusz
Użytkownik
Dzień dobry,
Sąsiad zamontował na balkonie saunę. Sauna nie jest duża, jest przymocowana do balkonu za pomocą kątowników aluminiowych.
Z tego co wiem nie jest zasilana 380V, ale jest to sauna parowa elektryczna.
Jako członek zarządu zwróciłem się do sasiąda z zapytaniem o montaż i spotkałem się z odpowiedzią że to nie moja sprawa, bo sauna nie jest trwale związana z balkonem.
Moje pytanie dotyczy przepisów prawnych na które mógłbym się z nim powołać, ponieważ:
- nie poinformowała zarządu o montażu
- balkon jest elementem konstrukcyjnym budynku i jako taki wg orzeczeń jest indywidualną częścią wspólną
- podłączenie sauny wiąże się z dostarczeniem prądu /potrzebne są pozwolenia ? /
- jest on budowlą w przepisach budowlanych?
- stanowi część stałego wyposażenia mieszkania, więc powiększa metraż . ?
- jako element zewnętrzny, powinien być zgłoszony do gminy?
Pytań nasuwa się wiele również związanych z estetyką bloku. Czy potrzebne są jakieś inne pozwolenia?
Możecie mi pomóc rozwiązać ten "gorący" problem?
Sąsiad zamontował na balkonie saunę. Sauna nie jest duża, jest przymocowana do balkonu za pomocą kątowników aluminiowych.
Z tego co wiem nie jest zasilana 380V, ale jest to sauna parowa elektryczna.
Jako członek zarządu zwróciłem się do sasiąda z zapytaniem o montaż i spotkałem się z odpowiedzią że to nie moja sprawa, bo sauna nie jest trwale związana z balkonem.
Moje pytanie dotyczy przepisów prawnych na które mógłbym się z nim powołać, ponieważ:
- nie poinformowała zarządu o montażu
- balkon jest elementem konstrukcyjnym budynku i jako taki wg orzeczeń jest indywidualną częścią wspólną
- podłączenie sauny wiąże się z dostarczeniem prądu /potrzebne są pozwolenia ? /
- jest on budowlą w przepisach budowlanych?
- stanowi część stałego wyposażenia mieszkania, więc powiększa metraż . ?
- jako element zewnętrzny, powinien być zgłoszony do gminy?
Pytań nasuwa się wiele również związanych z estetyką bloku. Czy potrzebne są jakieś inne pozwolenia?
Możecie mi pomóc rozwiązać ten "gorący" problem?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
To zależy od samej konstrukcji sauny. Jeśli stanowiłaby zabudowane pomieszczenie w obrębie balkonu, to może. Jeśli natomiast nie jest w żaden sposób powiązana z budynkiem, to nie można mówić o budowli, ani nawet o urządzeniu budowlanym. Widziałbym tu analogię do solarium, które przecież nie jest obiektem budowlanym, ani budowlą.
czy rzeczywiście stanowi? Skoro można ją zdemontować/wynieść z balkonu i przy tym zostaną zachowane wszystkie funkcje lokalu mieszkalnego, to raczej nie stanowi.
Zgadza się. Jedno z nich: w czym tkwi rzeczywisty problem? Jeśli urządzenie jest zasilane elektrycznie, to na pewno z lokalu sąsiada, czyli za licznikiem, a więc to nie Ty płacisz za energię. Estetyka? To jest akurat rzecz względna i umowna. Postawił sobie urządzenie i już. Równie dobrze mógł postawić lodówkę, szafę, albo parawan.
Może należałoby jedynie sprawdzić, ile waży urządzenie i sprawdzić nośność płyty balkonowej, żeby przypadkiem nie zjechała na parter, jak będzie jakaś grubsza impreza na balkonie z sauną i szampanem.
Sądziłem że takie rzeczy są zawarte w przepisach.
Jeśli nie, to ok.
Chodziło mi tylko o to żeby jako członka zarządu nikt nie posądził że czegoś nie dopilnowałem lub/i sprawdziłem.