Weryfikacja stawki CO i ciepła woda
jakniezgodka
Użytkownik
Witam,
Otrzymałem od Administracji rozliczenie za media za okres 1.01-30.06.2017r. oczywście z dopłatą. Mieszkanie w bloku z ustaloną wspólnotą mieszkaniową. Powierzchnia mieszkania 52 m2. Co miesiąc płaciłem zaliczki na poczet CO, ciepłej wody, zimnej wody i kanalizacji. W zaliczkach za te okresy były ustalone określone stawki za poszczególne zużycia: CO - 45 zł / GJ, ciepła woda 18 zł / m3, zimna woda - 10,15zł/m3. Rozliczenie mediów natomiast posiada stawki o wiele większe niż te, które były przedstawione przy zaliczkach. I stąd moje pytanie, czy administracja nie jest w stanie oszacować/ustalić tych stawek wcześniej i czy ma prawo je zmienić podczas rozliczenia bez uprzedniej informacji ? Stawki wzrosły jedynie za CO, ciepłą wodę opłata zmienna oraz ciepła woda opłata stała, zimna woda pozostała bez zmian.
Na tą chwilę są naliczane stawki: CO - 51,49 zł / GJ, ciepła woda - 28 zł / m3 - wg mnie są to bardzo wysokie stawki. Proszę o informację czy gdzieś są równie wysokie, czy jest to oszustwo ze strony administracji ?
Administracja użyła argument na swoją obronę taki, że stawki jakie były podane wcześniej były obliczane na podstawie poprzedniego rozliczenia (było jedno) jeszcze od dewelopera.
Ps. według mnie stawki takie powinny być znane podczas podpisania umowy z dostawcą CO i podgrzania ciepłej wody, w tym wypadku MPEC - czy się mylę ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Otrzymałem od Administracji rozliczenie za media za okres 1.01-30.06.2017r. oczywście z dopłatą. Mieszkanie w bloku z ustaloną wspólnotą mieszkaniową. Powierzchnia mieszkania 52 m2. Co miesiąc płaciłem zaliczki na poczet CO, ciepłej wody, zimnej wody i kanalizacji. W zaliczkach za te okresy były ustalone określone stawki za poszczególne zużycia: CO - 45 zł / GJ, ciepła woda 18 zł / m3, zimna woda - 10,15zł/m3. Rozliczenie mediów natomiast posiada stawki o wiele większe niż te, które były przedstawione przy zaliczkach. I stąd moje pytanie, czy administracja nie jest w stanie oszacować/ustalić tych stawek wcześniej i czy ma prawo je zmienić podczas rozliczenia bez uprzedniej informacji ? Stawki wzrosły jedynie za CO, ciepłą wodę opłata zmienna oraz ciepła woda opłata stała, zimna woda pozostała bez zmian.
Na tą chwilę są naliczane stawki: CO - 51,49 zł / GJ, ciepła woda - 28 zł / m3 - wg mnie są to bardzo wysokie stawki. Proszę o informację czy gdzieś są równie wysokie, czy jest to oszustwo ze strony administracji ?
Administracja użyła argument na swoją obronę taki, że stawki jakie były podane wcześniej były obliczane na podstawie poprzedniego rozliczenia (było jedno) jeszcze od dewelopera.
Ps. według mnie stawki takie powinny być znane podczas podpisania umowy z dostawcą CO i podgrzania ciepłej wody, w tym wypadku MPEC - czy się mylę ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Stawki dostawcy mediów związane są z kosztami przez nich ponoszonymi, polityką cenową tychże dostawców, polityką gminy, jeśli zakład jest komunalny i np. uzyskuje dofinansowana i diabli jeszcze wiedzą z ile tam czynników wpływa na cenę danego medium. Jeszcze minister zatwierdza stawki np. na CO. Czyli całe taryfy dostawcy.
To jest koszt wspólnoty, który musi ona ponieść i to bez względu jak potem wewnątrz te koszty zostaną rozdzielone pomiędzy właścicieli lokali. A nawet bez względu, czy w ogóle zostaną one dalej rozliczone w rozsądnym okresie rozliczeniowym.
Dalej podobnie: stawki rozliczeniowe nie muszą dokładnie odzwierciedlać stawek przyjętych dla zaliczek. Lepiej jak tak sie dzieje ale obligu tu nie ma. Można nawet zbierać "od metra", a rozliczać "od gigadźula", jedno i drugie przeliczając na złote. Przy modernizacji instalacji i dołożeniu ciepłomierzy, to nawet tak trzeba (siłą rzeczy).
51 zł za 1 GJ to normalnie, 28 za metr podgrzania to dość dużo.
Jeśli w 28 zł/m3 podgrzania jest też 10,15 za 1 metr zimnej, to też normalnie.
Brak takiego regulaminu powoduje możliwość kwestionowania sposobu rozliczenia na każdym etapie.
a czy Ty byłbyś w stanie określić stawkę rozliczeniową jak nie znasz, na początku roku. ile zostanie zużytych jednostek przez użytkowników lokali?
to nie są za wysokie stawki . Już tu pisano że za Gj płacono zł, a za podgrzanie (bez kosztów zimnej wody) 70 zł
TAK. stawki jaki płaci Wspólnota dostawcy energii cieplnej są znane, nie jest znane zużycie wewnętrzne jakie należy przyjąć do rozliczenia kosztów.