Decyzje w małej wspólncie
rewek
Użytkownik
Mieszkam w małej wspólnocie sam sobie robiłem wentylaccje przez dach wychodzaca z mojego mieszkania a sasiedzi mieszkajacy na nizszych pietrach chca zrobic sobie wentylacje na koszt wspolnoty nie pytajac mnie nawet o zgode ta wwentylacja ma sluzyc tylko im .Po przegladzie elektrycznym w budynku okazało sie ze jest sporo do wymiany elektryk wycenił na dziesiec tysiecy złoty teraz moje pytanie czy przy takich wydatkach wspolnota powinna uzyskac zgode wszystkich czy wystaczy wiekszosc odrazu napisze ze nie jestem przeciwny remontowi instalacji elektrycznej ale chcialbym wiedziec jak to jest z tymi decyzjami
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ktoś kiedyś stwierdził, że minimum formalizmu prawdopodobnie nikomu w małej wspólnocie nie zaszkodzi.
I że jednomyślność da się wpisać w logikę przepisów prawa cywilnego, a potem zastosować w realnym życiu.
Niestety te założenia w realnym życiu z reguły biorą w łeb.
a czy ty miałeś zgodę pozostałych właścicielei lokali na wykonie wentylacji, która ingeruje w czyści wspólne (dach WM)
Nowy doklejony: 18.09.17 19:44
Współwłaściciel może żądać rozliczenia nakładów na nieruchomość wspólną stosownie do wielkości udziałów - takie roszczenie byłoby w tym wypadku zasadne.