Opłaty za centrale ogrzewanie dla właścicieli lokali we wspólnocie
Alvaro pz
Użytkownik
Witam serdecznie.
W tym roku zostało założone w naszej wspólnocie centralne ogrzewanie w całym budynku. Będzie to pierwszy sezon grzewczy.
Właściciele lokali mogli decydować czy chcą ogrzewać lokal ogrzewaniem centralnym czy swoim np. piecem gazowym. Jestem właścicielem lokalu i mam swoje ogrzewanie.
We wspólnocie dowiedziałem się że nawet jeśli mam swoje ogrzewanie i ogrzewam nim mieszkanie to moje opłaty za lokal i tak wzrosną około 30% ponieważ zmieni się standard budynku na ogrzewany i nic na to nie poradzę. Rodzi się pytanie dlaczego mam płacić za coś z czego nie korzystam i czy takie postępowanie jest zgodne z prawem.
Pozdrawiam Grzegorz
W tym roku zostało założone w naszej wspólnocie centralne ogrzewanie w całym budynku. Będzie to pierwszy sezon grzewczy.
Właściciele lokali mogli decydować czy chcą ogrzewać lokal ogrzewaniem centralnym czy swoim np. piecem gazowym. Jestem właścicielem lokalu i mam swoje ogrzewanie.
We wspólnocie dowiedziałem się że nawet jeśli mam swoje ogrzewanie i ogrzewam nim mieszkanie to moje opłaty za lokal i tak wzrosną około 30% ponieważ zmieni się standard budynku na ogrzewany i nic na to nie poradzę. Rodzi się pytanie dlaczego mam płacić za coś z czego nie korzystam i czy takie postępowanie jest zgodne z prawem.
Pozdrawiam Grzegorz
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Powinniście uchwalić regulamin rozliczania, bez niego będziecie mieć ciągłe awantury.
Muszę przyznać że większość właścicieli tak pomyślała a teraz jest kłopot bo podobno mój czynsz w związku z tym może wzrosnąć nawet o 30% pomimo że ponoszę koszty swojego ogrzewania.
Nowy doklejony: 21.09.17 11:06
Dziękuję za odpowiedź i zgadzam się że dopóki nie można ustalić strat to wątpliwym jest wyznaczanie wzrostu stawki opłat za lokal która rzekomo powinna je pokryć.
Nowy doklejony: 21.09.17 11:08
Co się dotyczy opłaty za ogrzewanie części wspólnych to powinno to być wyliczone i sprawiedliwie podzielone przez wszystkich lokatorów.
Sposób rozliczeń powinien być dokonywany w oparciu o regulamin, o czym stanowi art. 45 a pkt 10 ustawy Prawo energetyczne: "Właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego wprowadza wybraną metodę, o której mowa w ust. 9, w formie wewnętrznego regulaminu rozliczeń ciepła przeznaczonego na ogrzewanie tego budynku i przygotowanie ciepłej wody użytkowej dostarczanej centralnie poprzez instalację w budynku, zwanego dalej „regulaminem rozliczeń”; regulamin rozliczeń podaje się do wiadomości osobom, o których mowa w ust. 2, w terminie 14 dni od dnia jego wprowadzenia do stosowania."
"Rozliczamy ciepło we wspólnocie mieszkaniowej
Zasady rozliczania energii cieplnej dostarczanej do budynków wspólnot mieszkaniowych zostały określone w ustawie Prawo energetyczne (Dz.U 1997 Nr 54 poz. 348, z poźn. zm.). Zgodnie z art.45a p. 4 koszty zakupu ciepła są rozliczane w opłatach pobieranych w tym przypadku od właścicieli lokali. Ich wysokość powinna być ustalana w taki sposób, aby zapewniała wyłącznie pokrycie ponoszonych przez odbiorcę kosztów zakupu ciepła. Odbiorcą ciepła jest najczęściej wspólnota mieszkaniowa, ponieważ z nią dostawca energii podpisuje umowę, jednak w takim wypadku występuje jedynie jako pośrednik a ostatecznym konsumentem usługi w zakresie dostaw ciepła do lokali są poszczególni właściciele, którzy z reguły nie mają możliwości zawarcia umów indywidualnych."
Więcej na ten temat w artykule: "Rozliczenia ciepła we wspólnocie mieszkaniowej"
na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/finanse-ksiegowosc/rozrachunki-i-rozliczenia/151-rozliczenia-ciepla-we-wspolnocie-mieszkaniowej
Jednak nie rozumiem dlaczego utrzymanie indywidualnego ogrzewania jest nieopłacalne.
W ustawie o energetyce również nie znalazłem co zrobić z właścicielami indywidualnego ogrzewania.
Wygląda to tak jakby wszystko zależało od regulaminu wspólnoty ustalającego zasady rozliczania ciepła.
Jak duża jest Twoja wspólnota?
W internecie różne rzeczy piszą, czasem są to bzdury... więc nie należy ślepo wierzyć w to, co w nim piszą.
Ktoś, w tym internecie, wspomniał o dostatecznym dogrzewaniu swoich lokali, więc zapytam, czy również wyjaśnił jaki zakres temperaturowy obejmuje słowo/pojęcie "dostateczne" ogrzewanie własnego lokalu, a przez to uzasadnił wynikający z tego obowiązek ogrzewania swojego lokalu właśnie w takim, a nie innym zakresie?
Dlaczego słowo:
b
z
d
u
r
y
zostało tu wygwiazdkowane?
Alvaro pz, w swoich wpisach, nic nie wspomina o uchwale. :cool: Z ostatniej informacji wynika, że tam jest jeden właściciel większościowy - ma ponad 50%.
Jeżeli ktoś poczuje się poszkodowany z tego powodu, że jego sąsiad nie ogrzewa lokalu i przez to on ponosi zwiększone nakłady na energię cieplną, to musi niestety ścigać sąsiada na drodze cywilnej. Naturalnie, wcześniej musi udowodnić, że poniósł stratę.
To, co proponujesz zamiast, jest jak żartobliwie pobłażliwe smyranie, czasem z odcieniem irytacji i zniecierpliwienia. A owe bzdurności, które tak specjalnie eksponujesz, nawet tkliwością, z pięknie śpiewnym. wschodnim akcentem zalatują. :tooth:
Odnoszę jednak wrażenie że niezbyt dokładnie zadałem pytanie.
Spróbuję jeszcze raz.
Czy wspólnota mieszkaniowa może zmienić wysokość opłat miesięcznych za lokal własnościowy ogrzewany indywidualnym ogrzewaniem w związku z zamontowaniem i uruchomieniem centralnego ogrzewania w całym budynku z którego w/w lokal w żaden sposób nie korzysta.
Rzeczą oczywistą jest że można się spodziewać opłaty za ogrzewanie części wspólnych tj. klatki schodowej oczywiście równo podzielonej przez wszystkich użytkowników ale na tym powinien być koniec.
Nowy doklejony: 22.09.17 06:23
Co się tyczy regulaminu rozliczania ciepław naszej wspólnocie to jest takowy jednak w jednym z pierwszych punktów zapisane jest że dotyczy on tylko lokalu z centralnym ogrzewaniem.
Nigdzie nie zostało zapisane co z ogrzewaniem części wspólnych i lokalami z indywidualnym ogrzewaniem.
O ilości energii przenikającej przez przegrodę decydują trzy parametry: różnica temperatur, współczynnik przenikania ciepła przegrody oraz jej powierzchnia, a dodatkowo ewentualne mostki cieplne, ale mniejsza o szczegóły.
W zasadzie powinieneś zostać obciążony tylko kosztami ogrzewania nieruchomości wspólnej (zgodnie z art. 12 ust. 2 u.o.w.l. stosownie go jego udziału w nieruchomości wspólnej), jakkolwiek jest to bardzo kłopotliwe, ponieważ
trudno precyzyjnie określić jaka cześć np. klatki schodowej, czy piwnic, czy innych pomieszczeń zaliczonych do nieruchomości wspólnej, jest ogrzewana, a jaka nie.
W podobnej sprawie Sąd Apelacyjny na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. zmienił częściowo zaskarżony wyrok w punkcie I w ten sposób, że uchylił wskazaną uchwałę : http://orzeczenia.lublin.sa.gov.pl/content/$N/153000000000503_I_ACa_000810_2012_Uz_2013-03-20_001
w całości.
Ciepłą wodę ogrzewam samodzielnie za pomocą pieca gazowego dwufunkcyjnego.
Jak już wyżej napisałem, opłacanie kosztów ogrzewania NW to jeszcze nie wszystko, a poza tym opłaty za ogrzewanie NW dzielą się proporcjonalnie do udziałów każdego lokalu w NW, nie po równo.