Bład w księdze wieczystej
Romano27
Użytkownik
Witam, spotkałem się z problemem błędu zapisu udziałów w mojej KW (zamiast udziałów wspólnych w bloku 82/10000 mam wpisane 60/10000).
Notariusz sporządził akt notarialny na podstawie odpisu z KW (60/10000 udział) oraz wypisu z rejestru gruntów i budynków też (60/10000 udział).
Prosiłbym o pomoc jak sprawie sprostować ten błąd ? (Prezes wspólnoty mnie naciska). Dzięki z góry i pozdrawiam
Notariusz sporządził akt notarialny na podstawie odpisu z KW (60/10000 udział) oraz wypisu z rejestru gruntów i budynków też (60/10000 udział).
Prosiłbym o pomoc jak sprawie sprostować ten błąd ? (Prezes wspólnoty mnie naciska). Dzięki z góry i pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nowy doklejony: 26.09.17 23:55 Rozwiązanie tego problemu należy do sądu wieczystoksięgowego.
Z czego wynika 82/10000? To zakup na rynku wtórnym?
we wspólnotach mieszkaniowych nie ma Prezesów. jak jest, to jest to megalomania i patologia wprowadzająca więcej zamieszania niż pożytku.
z ilu osób składa się u Ciebie Zarząd wspólnoty ?
czyli na operacie wyodrębnienia lokalu, zaświadczeniu wydanym przez starostę . W każdym operacie musi być zbiorcza tabela dla wszystkich wyodrębnionych lokali. Bez uchwały właścicieli lokali w sprawie zmiany udziałów nic nie wskórasz.
Już Tobie napisałem jak to trzeba zrobić, a ty dalej szukasz rozwiązań i gnasz w nicość.
we wspólnocie mieszkaniowej nic nie ma za darmo, jak się niektórym wydaje. Najważniejsze aby koszty były jak najmniejsze , ale jak ma się Prezesa w 120 lokalowej WM , to trudna sprawa ....
Koszt naprawy udziałów to:
1. Wykonanie operatu samodzielności lokalu dla 120 lokali
2. Uchwała właścicieli z udziałem notariusza
3. Wpis do KW
Rozumiem, że chce zrobić porządek w papierach i finansach, ale źle się do tego zabrał.
Błąd w zapisach powstał nie z twojej winy, więc nie bierz za ten błąd odpowiedzialności.
Wspólnota (nie ty) powinna zatrudnić fachowca, który wykona operat szacunkowy c a ł e j nieruchomości.
Dopiero na podstawie tego dokumentu wspólnota (nie ty) może zwrócić się do sądu wieczystoksięgowego o skorygowanie księgi wieczystej.
To może być wniosek albo pozew o uzgodnienie treści księgi wieczystej (nie znam się na tych procedurach)
Wniosek to tylko kilkadziesiąt zł.
Tu zobacz jak to wygląda
http://www.zarzadca.pl/prawo/orzecznictwo-sadowe/1114-ii-csk-26710-korekta-udzialu-w-nieruchomosci-wspolnej
http://www.zarzadca.pl/prawo/orzecznictwo-sadowe/419-i-ck-357-04-korekta-blednie-wyliczonych-udzialow-wymaga-zgody-wszystkich-czlonkow-wspolnoty
Ten pan prezes nadaje się do małego szkolenia z udziałów w części wspólnej.
Pomocne orzecznictwo:
z uzasadnienia postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 6 września 2013 r., sygn. akt: II CSK 43/13
"Zatem w sytuacji, w której art. 3 ust. 3 u.w.l., określający sposób obliczania udziałów, wchodzi na miejsce wadliwie określonych udziałów właścicieli lokali w nieruchomości wspólnej, zachodzą podstawy by przyjąć, że przepis ten może stanowić podstawę wpisu do księgi wieczystej prawidłowo obliczonych udziałów (zob. art. 7 ust. 2 u.w.l., § 7 ust. 1 i 3, § 49 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 17 września 2001 r. w sprawie prowadzenia ksiąg wieczystych i zbiorów dokumentów, Dz. U. Nr 102, poz. 1122 ze zm., i § 31 – 41 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 20 sierpnia 2003 r. w sprawie zakładania i prowadzenia ksiąg wieczystych w systemie informatycznym). Nie ulega wątpliwości, że z wnioskiem o dokonanie takiego wpisu, korygującego wadliwie obliczone i ujawnione w księdze wieczystej udziały właścicieli lokali w nieruchomości wspólnej może wystąpić zarząd wspólnoty mieszkaniowej, z tym że w postępowaniu wieczystoksięgowym uczestniczyć powinni wszyscy zainteresowani właściciele lokali."
Treść orzeczenia na stronie Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/prawo/orzecznictwo-sadowe/2934-ii-csk-43-13-zmiana-udzialow
Bo jeżeli jest pierwszy właściciel (100% udziałow - deweloper / gmina) to takie sprostowanie można zrobić na jego koszt .
Ustawa o własności lokali, art.2 punkt 6 ten o dokumentacji technicznej.
Taką dokumentacją jest właśnie operat szacunkowy i wynikające z jego wyliczeń konsekwencje