Mokre sciany i grzyb w mieszkaniu
kinga,st
Użytkownik
Witam, mieszkam na poddaszu w budynku 6 mieszkaniowym. Od zeszlego roku w mieszkaniu na scianach przy oknach pojawia sie grzyb a sciana jest mokra. Mimo otwartej wentylacji kominowej oraz rozszczelnionych okien probem istnieje. Aktulanie znowu po lecie sie pojawił. Na to wyglada ze jest zle zrobiona izolacja i ocieplenie budynku. Zanim zaczna sie mrozy chcialabym temat poruszyc i zalatwic. Stad moje pytanie kto ma sie zajac ta usterka (wspolnota czy ja) bo zarzad do tej pory byl bardzo niechetny do pomocy i rozmow wiec chcialabym temat poruszyc na kolejnym zebraniu w przyszlym tyg. Z gory dziekuje za pomoc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Być może to rozszczelnienie nie jest u Pani wystarczające? Wymieniała Pan okna?
Niewykluczone, że przyczyną są wady zewnętrzne, tym bardziej, że jak rozumiem miał miejsce remont budynku, zakładano ocieplenie. Sprawdzenie przyczyny i jej usunięcie leży po stronie wspólnoty mieszkaniowej, ponieważ to ona jako zarządca budynku obowiązana jest dbać o stan techniczny. Należy problem poruszyć nie tylko na zebraniu, ale zwrócić się na piśmie, w razie braku reakcji można zgłosić sprawę w Nadzorze Budowlanym, który przeprowadzi kontrolę i wyda odpowiednie decyzje w sprawie.
" Warto jednak spróbować załatwić tę sprawę na drodze administracyjnoprawnej, tj. zgłosić ją we właściwym inspektoracie nadzoru budowlanego – o tym, kto ma roboty wykonać zdecyduje organ z urzędu w drodze decyzji. Zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt 3 ustawy - Prawo budowlane właściwy organ nakazuje, w drodze decyzji, usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości - określając termin wykonania tego obowiązku - w przypadku stwierdzenia, że obiekt budowlany jest w nieodpowiednim stanie technicznym."
Więcej na ten temat w artykule: "Nadzór budowlany nakaże naprawić wadliwy taras "
na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/2474-nadzor-budowlany-nakaze-naprawic-wadliwy-taras
Kliknij też tu: https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/3725/wilgoc-i-grzyb-w-mieszkaniuzgloszenie-do-developera/
Nowy doklejony: 09.10.17 17:45
No i moje nowe pytanie brzmi: czy jak nie ma budynek przegladow ani budowlanego ani elektrycznego jedynie kominiarski w celu sprawdzenia wentylacji (wg protokolu jest ok) to jak to sie wszystko ma do przpisow prawa? bo ubezp placimy i wspolnotowe i ja przynajmniej prywatnie ubezpieczylam mieszkanie dodatkowo. Fakt z mokrymi scianami i grzybem wyszedl w zeszlym roku zarzad ma to gleboko a ja mam rozprowac sciany w celu sprawdzenia sobie i zrobienia. Znajomy budowlaniec ocenil ze w wykuszach sa tzw puste wciany ale to tez nic nei dalo. jednym slowem sama mam zrobic jak chce a jak nie chce to z tym zyc...
Zgłoś sprawę do PINB - tu masz lokalne adresy https://pinb.pl/
Wiadomo, że problem istnieje od zeszłego roku, natomiast nie ma żadnej informacji, kiedy wykonano izolację/docieplenie. Z tego powodu nic nie można powiedzieć o ewentualnym związku przyczynowo-skutkowym pomiędzy dociepleniem i wystąpieniem zagrzybienia. Słowem nie wspomniano również, czy były wymieniane okna.
Jeżeli docieplenie było wykonane dawno, na przykład wiele lat temu, a grzyb pojawił się w zeszłym roku, to nie można mówić o źle zamontowanych oknach, bo wada ujawniłaby się od razu, po jednym sezonie.
Trzeba doprecyzować opis sytuacji i okoliczności, a wtedy odpowiedź też będzie bardziej precyzyjna.