suszarki zaokienne i zabalkonowe
marianna
Użytkownik
Witam.
Po ociepleniu i pomalowaniu bloku moja wspólnota ma zamiar przygotować uchwałę zakazującą montowania suszarek za oknami i balkonami (do barierek).
Proszę o podzielenie się wiedzą lub Waszymi doświadczeniami w tej kwestii.
Dzięki.
Po ociepleniu i pomalowaniu bloku moja wspólnota ma zamiar przygotować uchwałę zakazującą montowania suszarek za oknami i balkonami (do barierek).
Proszę o podzielenie się wiedzą lub Waszymi doświadczeniami w tej kwestii.
Dzięki.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Oczywiście, w takiej sytuacji pada argument: a gdzie ja mam suszyć ubrania... mam małe dziecko... pieluchy... i takie tam.
No, ale w zimie jakoś nie widzę rozwieszonej, suszącej się bielizny, a przecież w zimie też pierzemy.
Do podejmowania takiej uchwały wspólnota nie ma podstaw prawnych. Przestrzeń wewnętrzna balkonu stanowi część składową lokalu - nie jest częścią wspólną, zatem leży poza zakresem uprawnień wspólnoty (patrz uchwała SN z 7 marca 2008 r., sygn. akt III CZP 10/08).
Poza tym, zakaz ten będzie nie do wyegzekwowania, ponieważ wspólnota nie ma prawa nakładać kar na właścicieli lokali, jeśli zaś wystąpi z pozwem do sądu, to przegra.
Tendencja do nadregulacji, obejmowania wszystkich spraw nakazami i zakazami, jest przejawem choroby na władzę - nawet na tak mały kawałek władzy, jaki mają członkowie zarządów wspólnot mieszkaniowych.
Tutaj "Marianna" masz dyskusję na forum, która dotyczy osiedla Kalinowego w Krakowie:
http://krakownowahuta.myiooi.com/msg/308249/spor_o_pranie_za_oknem_sad_rozstrzygnie.html
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
Wewnątrz balkonów wspólnota nie może niczego zakazać.
Co do montażu suszarek na ścianach, artykuł też nie jest pomocny, ponieważ nie ma jeszcze ani uchwały wspólnoty, ani sądowego rozstrzygnięcia.
Rada miejska nie ma takich kompetencji.ale wspólnota na pewno można oponować w zakresie mocowania prętów na ścianach budynku (część wspólna). To prawda, że barierki balkonowe nie są objęte współwłasnością , ale z drugiej strony może się nie zgodzić na obwieszanie budynku majtami (pranie wieszane jest na zewnątrz a nie do wewnątrz) . Co do egzekwowania uchwały, to dość trudna droga, należałoby z każdym wieszającym procesować się o wydania przez Sąd zakazu.
Oprócz praktycznej strony bytowania (nie przeczę, ważnej) jest jeszcze coś takiego, jak ład przestrzenny. O tym też należy pamiętać.
Barierki balkonowe są zupełnie niezależne, a w oknach do tej pory suszarki były mocowane we wnękach okiennych (czyli jakby ścianach bocznych), a nie do muru zewnętrznego. Zresztą teraz jeszcze trudniej byłony się przebić przez kilkanaście centymetrów ocieplenia, żeby dotrzeć do właściwego muru.
Szkoda, że ta mieszkanka z Krakowa nie skierowała sprawy do sądu tak, jak planowała. Może już teraz sprawa byłaby w toku i inne wspólnoty miałyby mniej kłopotów.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.