suszarki zaokienne i zabalkonowe

mariannamarianna Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam.
Po ociepleniu i pomalowaniu bloku moja wspólnota ma zamiar przygotować uchwałę zakazującą montowania suszarek za oknami i balkonami (do barierek).
Proszę o podzielenie się wiedzą lub Waszymi doświadczeniami w tej kwestii.
Dzięki.

Komentarze

• Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Brawo! Precz ze slumsami z naszych miast.

Oczywiście, w takiej sytuacji pada argument: a gdzie ja mam suszyć ubrania... mam małe dziecko... pieluchy... i takie tam.
    No, ale w zimie jakoś nie widzę rozwieszonej, suszącej się bielizny, a przecież w zimie też pierzemy.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Taki zakaz wspólnota może sobie w buty włożyć.
    Do podejmowania takiej uchwały wspólnota nie ma podstaw prawnych. Przestrzeń wewnętrzna balkonu stanowi część składową lokalu - nie jest częścią wspólną, zatem leży poza zakresem uprawnień wspólnoty (patrz uchwała SN z 7 marca 2008 r., sygn. akt III CZP 10/08).
    Poza tym, zakaz ten będzie nie do wyegzekwowania, ponieważ wspólnota nie ma prawa nakładać kar na właścicieli lokali, jeśli zaś wystąpi z pozwem do sądu, to przegra.
    Tendencja do nadregulacji, obejmowania wszystkich spraw nakazami i zakazami, jest przejawem choroby na władzę - nawet na tak mały kawałek władzy, jaki mają członkowie zarządów wspólnot mieszkaniowych.
  • Opcje
    edytowano listopada 2009
    Brawo! Precz ze slumsami z naszych miast.

Tutaj "Marianna" masz dyskusję na forum, która dotyczy osiedla Kalinowego w Krakowie:
    http://krakownowahuta.myiooi.com/msg/308249/spor_o_pranie_za_oknem_sad_rozstrzygnie.html
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    na os. Kalinowym nie ma balkonów. Za oknami królują więc suszarki. Kilka prętów, między nimi rozciągnięte sznurki. (...) W bloku są suszarnie
  • Opcje
    edytowano listopada 2009
    NO I?

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
    Julian Tuwim
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    owner zwróć uwagę, że marianna pisze
    Po ociepleniu i pomalowaniu bloku moja wspólnota ma zamiar przygotować uchwałę zakazującą montowania suszarek za oknami i balkonami (do barierek).
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Artykuł opisuje inną sytuację, bo tam w ogóle nie ma balkonów.
    Wewnątrz balkonów wspólnota nie może niczego zakazać.
    Co do montażu suszarek na ścianach, artykuł też nie jest pomocny, ponieważ nie ma jeszcze ani uchwały wspólnoty, ani sądowego rozstrzygnięcia.
  • Opcje
    edytowano listopada 2009
    Komentarz usunięto, naruszenie regulaminu. ADMIN
    Komentarz edytowany admin
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    Komentarz usunięto, naruszenie regulaminu. ADMIN
    Komentarz edytowany admin
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada 2009
    "Architekt Krzysztof Bień, projektant osiedla Widok, nie ma wątpliwości, że suszenie bielizny na zewnątrz powinno być zakazane. - Nie ma u nas włoskiej tradycji (zakazującej obwwieszania prania nad wąskimi uliczkami. Ale nawet we Włoszech starają się z tym walczyć. Będąc w Unii Europejskiej, powinniśmy walczyć o podnoszenie poziomu estetycznego naszych osiedli. Osobiście jestem za uchwaleniem przez radę miejską zakazu wieszania prania na zewnątrz - uważa".

Rada miejska nie ma takich kompetencji.ale wspólnota na pewno można oponować w zakresie mocowania prętów na ścianach budynku (część wspólna). To prawda, że barierki balkonowe nie są objęte współwłasnością , ale z drugiej strony może się nie zgodzić na obwieszanie budynku majtami (pranie wieszane jest na zewnątrz a nie do wewnątrz) . Co do egzekwowania uchwały, to dość trudna droga, należałoby z każdym wieszającym procesować się o wydania przez Sąd zakazu.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To prawda. Niemniej, na przykład w Niemczech, czy Francji - gdzie zetknąłem się z tym osobiście - takie regulacje działają bez problemu. Tam jakoś sobie z tym radzą. Zastanawiam się, dlaczego w Krakowie nie mogą sobie poradzić. Padają argumenty, że suszarnia śmierdzi, że nie opłaca się chodzić do pomieszczenia suszarni z jedną koszulą... . W mojej opinii to są argumenty zabawne. Można posprzątać, umyć i przewietrzyć pomieszczenie i już nie będzie śmierdzieć. Zamiast z jedną koszulą, można iść z całym wsadem prania (co ma dodatkową taką zaletę, że oszczędzamy wodę i energię elektryczną podczas prania). Ludziom się po prostu nie chce, bo są z natury leniami (ludziom, czyli nam wszystkim). Dlatego chcą iść po najmniejszej linii oporu. Po co dymać na poddasze, albo do piwnicy, skoro można otworzyć okno i tam wywiesić kalesony, czy reformy.

Oprócz praktycznej strony bytowania (nie przeczę, ważnej) jest jeszcze coś takiego, jak ład przestrzenny. O tym też należy pamiętać.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy podczas montażu zewnętrznego suszarek (do okien) zostanie naruszone ocieplenie budynku?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Moim zdaniem, niezależnie od miejsca montażu urządzenia (część wspólna, odrębna własność) istotne jest to, że wieszanie prania wpływa na estetykę budynku, dlatego wydaje mi się, że wspólnota może zakazać takiej praktyki. Różnie może na to jednak zapatrywać się Sąd.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeżeli miałoby dość do uchwalenia takiej uchwały, to najlepiej poprzez przyjęcie w regulaminie.
  • Opcje
    mariannamarianna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Myślę, że w żadnym przypadku nie dojdzie do naruszenia ocieplenia budynku.
    Barierki balkonowe są zupełnie niezależne, a w oknach do tej pory suszarki były mocowane we wnękach okiennych (czyli jakby ścianach bocznych), a nie do muru zewnętrznego. Zresztą teraz jeszcze trudniej byłony się przebić przez kilkanaście centymetrów ocieplenia, żeby dotrzeć do właściwego muru.
    Szkoda, że ta mieszkanka z Krakowa nie skierowała sprawy do sądu tak, jak planowała. Może już teraz sprawa byłaby w toku i inne wspólnoty miałyby mniej kłopotów.
    Pozdrawiam.
  • Opcje
    basiajbasiaj Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jestem za tym aby nie było możliwości montowania na ścianach budynków suszarek do bielizny. Dlaczego? Dlatego, że w mojej miejscowości na jednym budynku Wspólnoty wypadła kobieta przez okno podczas wieszania ubrań na suszarce zaokiennej. Najpierw wisiała na suszarce a potem spadła na trawnik z II piętra. Na szczęście przeżyła. I co wy na to? Dalej chcecie mieć suszarki za oknami?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie, ja dalej jestem za zakazem wieszania bielizny za oknem. Ale nie dlatego, że z Twojego bloku wypadła kobieta, tylko z powodów opisanych przeze mnie wcześniej. Jednak każdy powód, który przybliża nas do wdrożenia takiego zakazu, jest dobry, w tym ludzie wypadający z okien również. : ).

Pozdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.