Sprzątanie części wspólnych

ToruńToruń Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
w mojej wspólnocie 10 lat temu uchwałą przyjęto, że sprzątanie korytarzy i schodów będzie wykonywała firma porządkowa, w zeszłym roku część właścicieli stwierdziła, że tą czynność będzie wykonywała sama. Czy wspólnota może nam narzucić obowiązek płacenia firmie porządkowej, pomimo tego że sprzątamy sami?
bardzo proszę o odpowiedź

Komentarze

• Opcje
    kuba2kuba2 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    forma sprzątania musi być zatwierdzona przez Uchwałę wspólnoty, czyli przez większość w głosowaniu. Podczas głosowania ustala się przecież zaliczkę (stawkę) na utrzymanie porządku. Chcąc wycofać się od sprzątania przez firmę sprzątającą i płacenia comiesięcznych składek, należy zgłosić do zarządu wniosek, żeby na najbliższym zebraniu odbyło się głosowanie o zmianie sposobu sprzątania.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Sądzę,że takie decyzje należą do czynności zwykłego zarządu i tak naprawdę to zarząd je podejmuje, na pewno celem uniknięcia nieporozumień należy omówić sprawę na zebraniu wspólnoty mieszkaniowej.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    kuba2kuba2 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przeważnie to sprawa sprzątania (wraz z należnością za sprzątanie) leży po stronie powołanego przez Zarząd Administratora. W umowie z nim może być zapis, że w ramach wynagrodzenia Administrator ma obowiązek utrzymania porządku w bloku - i wtedy on wynajmuje firmę lub osobę sprzątającą i rozlicza się z nią finansowo. Inaczej, to trzeba byłoby podpisać umowę (Zarząd wspólnoty podpisuje umowy) z firmą sprzątającą (która jest watowcem) lub zatrudnić osobę do sprzątania (w tym drugim przypadku trzeba chyba wystawiać na koniec roku PIT).
  • Opcje
    ToruńToruń Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dziękuję za odpowiedzi, jednak męczy mnie czy faktycznie istnieje obowiązek płacenia za sprzątanie, jeśli ja jako właściciel zdecydowałem się sprzątać we własnym zakresie.
    w wiekszości spółdzielni lokatorzy (obecnie właściciele) sprzątają zgodnie z wyznaczonym grafikiem, a przecież łatwiej by było narzucic im firmę i obciążyć za wykonaną usługę
    jeśli ktoś ma wiedzę w tym temacie to proszę o info
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Oczywiście, że nie ma obowiązku płacenia za sprzątanie, jeżeli właściciele chcą to robić za darmo, jednak proszę mieć na uwadze, że nie można nikogo do tego zmusić. Dlatego właśnie, aby uniknąć konfliktów, nawet w małych wspólnotach, właściciele decydują się na wynajęcie firmy.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    ToruńToruń Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dzięki
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.