Regulamin rozliczania mediów niezgodny z prawem
ph
Użytkownik
Dzień dobry,
18 stycznia 2012 roku została podjęta uchwała ustalająca regulamin rozliczeń dostawy mediów w naszej WM. Mieszkanie kupiłem 27 listopada 2014r. W połowie września br. zauważyłem, że regulamin jest niezgodny z art. 45a PE. Czy ja mogę jeszcze coś z tym zrobić skoro na zaskarżenie ustawy mam 6 tygodni, które minęło już lata temu, kiedy ja nawet jeszcze nie byłem właścicielem tego mieszkania?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
18 stycznia 2012 roku została podjęta uchwała ustalająca regulamin rozliczeń dostawy mediów w naszej WM. Mieszkanie kupiłem 27 listopada 2014r. W połowie września br. zauważyłem, że regulamin jest niezgodny z art. 45a PE. Czy ja mogę jeszcze coś z tym zrobić skoro na zaskarżenie ustawy mam 6 tygodni, które minęło już lata temu, kiedy ja nawet jeszcze nie byłem właścicielem tego mieszkania?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Możesz jedynie zgłosić, na najbliższym zebraniu właścicieli lokali , uchwałę ws zmiany treści zapisu tego regulaminu .
Jak zdobędzie, ta uchwała, większość (>50% "ZA"), to regulamin zostanie poprawiony.
A tak na marginesie, co jest niezgodne z tym art. 45a Prawa energetycznego?
Art. 189 KPC
Powód może żądać ustalenia przez sąd istnienia lub nieistnienia stosunku prawnego lub prawa, gdy ma w tym interes prawny.
lub
Art. 58 KC
§ 1. Czynność prawna sprzeczna z ustawą albo mająca na celu obejście ustawy jest nieważna, chyba że właściwy przepis przewiduje inny skutek, w szczególności ten, iż na miejsce nieważnych postanowień czynności prawnej wchodzą odpowiednie przepisy ustawy.
§ 2. Nieważna jest czynność prawna sprzeczna z zasadami współżycia społecznego.
§ 3. Jeżeli nieważnością jest dotknięta tylko część czynności prawnej, czynność pozostaje w mocy co do pozostałych części, chyba że z okoliczności wynika, iż bez postanowień dotkniętych nieważnością czynność nie zostałaby dokonana.
Jeśli odpowiedź jest niemożliwa przez to, że dokładnie nie opisałem mojego problemu to przepraszam, jutro wszystko opiszę na spokojnie.
Będę próbował, ale obawiam się że nic nie zdziałam bo większość na tym korzysta płacąc niższe rachunki, które są pokrywane z kieszeni mniejszości.
Opiszę dokładnie całą sytuacje jutro jak będę miał trochę więcej czasu.