temperatura w lokalu
romus
Użytkownik
Witam z szybkim zapytaniem.
Czy jest jakiś rozporządzenie, regulamin odgórny dotyczący temperatury w lokalu?
Sąsiadka ma mieszkanie szczytowe, sąsiad od jej prawej nie mieszka i nie grzeje, sąsiad od spodu ma przykręcone grzejniki. Sąsiadka skarży się, że ma zimno 19C, sąsiad na dole ma 18C i nie widzi potrzeby aby zwiększać temp. na piecu bo mówi, że to wystarczy. Ja mam środkowe mieszkanie gdzie grzeją od każdej strony i mam temp. 22C. Bardziej chodzi mi o sąsiadkę, bo to starsza pani.
Czy jest jakiś rozporządzenie, regulamin odgórny dotyczący temperatury w lokalu?
Sąsiadka ma mieszkanie szczytowe, sąsiad od jej prawej nie mieszka i nie grzeje, sąsiad od spodu ma przykręcone grzejniki. Sąsiadka skarży się, że ma zimno 19C, sąsiad na dole ma 18C i nie widzi potrzeby aby zwiększać temp. na piecu bo mówi, że to wystarczy. Ja mam środkowe mieszkanie gdzie grzeją od każdej strony i mam temp. 22C. Bardziej chodzi mi o sąsiadkę, bo to starsza pani.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Z powyższego wynika, że temperatura, którą winna zapewnić instalacja grzewcza, to 20 stopni w mieszkaniach i lokalach użytkowych, z wyjątkiem łazienek i ubikacji, gdzie minimum wynosi 24 stopnie."
Więcej na ten temat w artykule: "Kiedy zarządca ma obowiązek włączyć ogrzewanie? "
na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/1752-kiedy-zarzadca-ma-obowiazek-wlaczyc-ogrzewanie
Kolejna rzeczą jest odpowiednie skrzyżowanie instalacji CO ( pionów , grzejników)
Po trzecie, tej pani nic nie pozostaje, jak tylko cieplej się ubierać lub zastosować inne źródło ciepła.
Inną sprawą - ciekawe jest jak wygląda u Ciebie podział kosztów (stawki); zawłaszcza dla tych właścicieli co nie grzeją, bo nie mieszkają.
Ustawa Prawo energetyczne (art. 45a) dla lokali szczytowych przewiduję upusty - wskaźniki korekcyjne ze względu na położenie lokalu w bryle budynku http://xn--oszczdnybudynek-d9b.pl/laf-wspolczynniki-korekcyjne-uwzgledniajace-polozenie-lokalu-w-bryle/
To nie jest tematem dyskusji, ale dla Ciebie odpowiem. W jednym lokalu nikt nie mieszka i nikt za niego nie płaci, właściciel ma to w tyłku.
A drugi nie wiem i mało mnie to obchodzi. Tu nie chodzi o kwestie finansową. Czy on zapłaci mniej, ja parę złoty więcej nie zmieni to, wyższej temperatury u sąsiadki.
A na tym najbardziej nam zależy.
ależ ma.
Jak będą płacili więcej tzw opłatę stałą niezależnie czy grzeją czy nie, czyli będą uczestniczyć w prawidłowej gospodarce cieplnej , to nie będą kupczyć temperaturą na piecu w kotłowni
.
Sąsiadka mogłaby co najwyżej dochodzić roszczeń na drodze cywilnej, ale to jest w praktyce iluzja. I to też tylko od sąsiada od jej prawej. Sąsiad na dole jest na prawie, więc sąsiadka może mu - za przeproszeniem - skoczyć.
Skoro bardziej chodzi Ci o sąsiadkę, to zamieńcie się lokalami. Niech starsza pani idzie tam, gdzie jest 22, a Ty idź tam, gdzie jest 19.
Trzeba zaktualizować posiadane informacje. Tym bardziej, że już od co najmniej 15 lat rozporządzenie nie odwołuje się do Polskich Norm w tym zakresie, ponieważ dawno, dawno temu, temperatury zostały bezpośrednio zapisane w rozporządzeniu. Tyle, że to nie są temperatury, które należy utrzymywać w lokalu.
Ani rozporządzenia, ani normy nie wspominają ani słowem, że trzeba w pomieszczeniu zapewnić jakąś temperaturę. W rozporządzeniu podane jest zaledwie kilka sytuacji, w których cokolwiek mówi się o utrzymaniu odpowiednich warunków i to też niewprost, na przykład: temperatury powierzchni przegród powinny być takie, aby nie dochodziło do wykraplania wilgoci (=zagrzybienia), albo na przykład: pomieszczenie wodomierza powinno być zabezpieczone przed zamarzaniem. No i takie tam baju, baju. : )
Nowy doklejony: 28.11.17 18:14 Wg mnie, to jest bardzo mądre stwierdzenie. Ja też tak uważam. Pozdrawiam.
Sąsiadka, skoro system ogrzewania jest jednolity, może domagać się dogrzania lokalu - moim zdaniem opisany przypadek to przykład naruszenia jej dóbr osobistych. Przysługuje tej pani roszczenie o zaniechanie naruszeń oraz o zadośćuczynienie.
Idąc twoim tokiem myślenia, gdy w lokalu będzie +30 st. to własciciel może żadać założenia klimatyzacji (?) , aby ograniczyć temperaturę w lokalu do tej projektowej.
oczywiście sąsiadka pozywa tych włascicieli lokali co nie mają temtertur pojektowanych, a nie Wspólnotę.
Skad wiadowmo, że sytem CO jest jednolity (czyli zasilanie w CO jest poziome z jednego punktu) , że nie można wyłączyć poszczególnych lokali ?
no, ale skoro jest niejednolity, to co wtedy? Nie zostało to doprecyzowane, ale skoro "sąsiad na dole ma 18C i nie widzi potrzeby aby zwiększać temp. na piecu", to ja raczej zakładałbym w takiej sytuacji, że ci Państwo mają własne, indywidualne źródła ciepła w lokalach. Zresztą, po co nam spekulować i wyprowadzać jałowe wnioski.
Nowy doklejony: 04.12.17 14:38
Czy w budynku jest jednolity system ogrzewania?
Nowy doklejony: 04.12.17 18:36
Sąsiad nie ogrzewa mieszkania, ponieważ chce zaoszczędzić, a tymczasem sąsiadom rosną rachunki za ciepło? Jest na to sposób - właściciele mogą podjąć uchwałę o minimalnym zużyciu energii cieplnej w lokalu - wynika z wyroku Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 21 października 2014 roku, sygn. akt: II C 1386/13 , orzeczenie na stronie czasopisma: http://www.zarzadca.pl/nieruchomosci/zarzadzanie-nieruchomosciami/3097-prawo-orzecznictwo-ii-c-1386-13-regulamin-rozliczen-ciepla
Więcej na ten temat w artykule: "Gdy sąsiad nie ogrzewa mieszkania"
na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny
http://www.zarzadca.pl/nieruchomosci/zarzadzanie-nieruchomosciami/3099-porada-prawa-prawo-wspolnota-mieszkaniowa-gdy-sasiad-nie-ogrzewa-mieszkania
Treść przywołanego orzeczenia:
http://www.zarzadca.pl/nieruchomosci/zarzadzanie-nieruchomosciami/3097-prawo-orzecznictwo-ii-c-1386-13-regulamin-rozliczen-ciepla