Opłata za pobór energii elektrycznej
redc
Użytkownik
Dzień dobry
Szukam porady dotyczącej poboru opłaty za zużycie energii elektrycznej przez Spółdzielnie Mieszkaniowa w ramach opłaty ryczaltowej.
Mieszkanie polegające opłacie bylo kiedyś pomieszczeniem użytkowym przekształconym na lokal mieszkalny w latach 90, obecnie ma status lokalu mieszkalnego własnościowego. Spoldzielnia pobiera miesięcznie oplate 200 zl tytulem zużycia energii elektrycznej nie dokonując przy tym zadnych pomiarów...
Zależy mi na zmuszeniu ich do założenia licznika pomiaru, nie chcę robić x tego na wlasny koszt ponieważ obecna instalacja jest współdzielona na 3inne lokale, i kazdy znas obciążony jest indywidualna opłata tych 200zl
Polubowna proba zgody na założenie podlicznika zostala odrzucona
Z góry dziękuję za jakieś uwagi i podpowiedzi
Szukam porady dotyczącej poboru opłaty za zużycie energii elektrycznej przez Spółdzielnie Mieszkaniowa w ramach opłaty ryczaltowej.
Mieszkanie polegające opłacie bylo kiedyś pomieszczeniem użytkowym przekształconym na lokal mieszkalny w latach 90, obecnie ma status lokalu mieszkalnego własnościowego. Spoldzielnia pobiera miesięcznie oplate 200 zl tytulem zużycia energii elektrycznej nie dokonując przy tym zadnych pomiarów...
Zależy mi na zmuszeniu ich do założenia licznika pomiaru, nie chcę robić x tego na wlasny koszt ponieważ obecna instalacja jest współdzielona na 3inne lokale, i kazdy znas obciążony jest indywidualna opłata tych 200zl
Polubowna proba zgody na założenie podlicznika zostala odrzucona
Z góry dziękuję za jakieś uwagi i podpowiedzi
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
To trzeba rozpiąć te trzy linie i na twojej gałązce załóż sobie licznik (może się okazać będzie ich kilka) energii elektrycznej przez uprawniony podmiot i dostarcz im protokół, żądając zmiany sposobu rozliczania się
Jakbym miał prąd na ryczałt to bym postawił ze cztery koparki bitcoinów i liczył wpływające na konto tysiące złotych miesięcznie. :bigsmile:
Jak masz mieszkanie własnościowe to przewody od licznika do lokalu też są twoje, bo służą tylko tobie .
SM wyda tylko warunki techniczne, jak to ma być zrobione , Ty chcesz, aby na koszt innych, zrobiono Tobie nową instalację , no nie wiem czy sąsiedzi się zgodzą i pokryją koszty ...
Płacicie zawsze 600 zł - niezależnie od jego wskazań?
Te 3 lokale są obciążane ryczałtem po 200 każdy.
Ciekawe jest też czy w tych 200 zł jest VAT i czy SM się z niego rozlicza.
Nowy doklejony: 05.12.17 21:37
Locznika[quote][cite] koziorozka:[/cite]redc - 3 lokale mają jeden licznik?
Płacicie zawsze 600 zł - niezależnie od jego wskazań?[/quote] żadnego licznika nie ma, ani grupowego ani indywidualnych
Jest licznik dla instalacji w części wspólnej. I z tej instalacji korzystają też 3 mieszkania.
Kiedyś widziałam budynek z wielkiej płyty, który doposażono w instalację gazową. Zainstalowano jeden licznik na cały budynek.
No, faktycznie odpowiedział