Zakup strychu na cele inne niż mieszkalne
MaciekSz
Użytkownik
Witam,
chcę kupić część strychu od wspólnoty mieszkaniowej, ale na cele związane z prowadzoną działalnością hobbystyczną. Co za tym idzie, nie chcę go adaptować, chciałbym aby był w takim stanie jakim jest teraz. I tu pytanie czy da się obejść tę całą procedurę związaną z planowaniem pomieszczeń, ciągnięciem hydrauliki, ogrzewania itp?
Strych miałby być przeznaczony na studio zdjęciowe, na które lokatorzy wyrażają zgodę więc te wszystkie ściany po prostu zmniejszą przestrzeń. Czy ewentualnie jest jakieś minimum które muszę wykonać? Odpływ, woda, prąd?
Pozdrawiam:wink:
chcę kupić część strychu od wspólnoty mieszkaniowej, ale na cele związane z prowadzoną działalnością hobbystyczną. Co za tym idzie, nie chcę go adaptować, chciałbym aby był w takim stanie jakim jest teraz. I tu pytanie czy da się obejść tę całą procedurę związaną z planowaniem pomieszczeń, ciągnięciem hydrauliki, ogrzewania itp?
Strych miałby być przeznaczony na studio zdjęciowe, na które lokatorzy wyrażają zgodę więc te wszystkie ściany po prostu zmniejszą przestrzeń. Czy ewentualnie jest jakieś minimum które muszę wykonać? Odpływ, woda, prąd?
Pozdrawiam:wink:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zgodnie natomiast z brzmieniem art. 2 ust. 2. ustawy o własności lokali: Samodzielnym lokalem mieszkalnym, w rozumieniu ustawy, jest wydzielona trwałymi ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na stały pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu ich potrzeb mieszkaniowych. Przepis ten stosuje się odpowiednio również do samodzielnych lokali wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem na cele inne niż mieszkalne.
Należałoby zatem wyodrębnić strych jako lokal niemieszkalny, co wymaga wydzielenia trwałymi ścianami.
Niezależnie od tego, żeby kupić lokal, to najpierw musi on być wyodrębniony i samodzielny, a to wymaga wydzielenia go trwałymi przegrodami. Potrzebny Ci jest architekt, który przygotuje dokumentację techniczną, lub inwentaryzację, które to dokumenty są niezbędne do uzyskania zaświadczenia o samodzielności lokalu, co z kolei jest niezbędne do zawarcia umowy sprzedaży w formie AN. Jak widzisz, wszystko się tu zazębia, jak trybiki w maszynce i wszystko ma swoją kolejność. Nie zaczynaj więc od psiej d... strony.
Pozdr.
Nowy doklejony: 09.12.17 13:15 Możesz rozważyć opcję pod tytułem pomieszczenie nie przeznaczone na pobyt ludzi, w takim przypadku nie będzie konieczności stosowania ogrzewania, doświetlania, izolowania dla uzyskania odpowiednich współczynników przenikania ciepła, zapewnienia toalety, wc i temu podobnych rzeczy. Wtedy prawdopodobnie wystarczy to, co sobie zaplanowałeś, czyli jedna trwała przegroda wydzielająca nowo powstały lokal z drzwiami wejściowymi. Niemniej i tak będziesz potrzebował wynająć osobę posiadającą uprawnienia budowlane do sporządzania dokumentacji, która przygotuje projekt, względnie szkic pomieszczenia oraz wniosek o zaświadczenie... ciąg dalszy znasz.