powołanie inspektora budowlanego
Anna-Maria
Użytkownik
Prosze o odpowiedz: jak/ gdzie zlozyc pismo- powolac inspektora budowlanego/nadzor budowlany , aby dokonal oceny technicznej partii dachu bedacego moja wlasnoscia. Czy ja ponosze koszty oceny techncznej , jesli tak jakiej sa one wysokosci.
Dziekuje .
Dziekuje .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
O to już zapytasz tego fachowca, jak go znajdziesz i jak on zapozna się z przedmiotem oceny. Równie dobrze można zapytać, ile kosztuje samochód, albo dom, albo mieszkanie. Jeśli potrafisz, to odpowiedz na takie pytanie. Pozdrawiam.
"poniewaz istnieje mozliwosc , iz w trakcie prac adapatacyjnych lokalu, a szczegolnie przy wstawianiu okna, zostala naruszona pierwotna konstrukcja dachu, administrator oczekuje na przedstawienie dokumentcaji wykonanych prac ( w tym pozwolen, uzgodnien, projektow)".
NIe ja adaptowlam lokal, tylko poprzedni wlasciciel - czy administrator ma prawo zadac takich dokumentow.
Druga rzecz: naprawa ogolne dachu w budynku miala miejsce w roku 2002 a wymiana obrobek blacharskich w roku 2012 - jak to sie ma do adaptacji i jej dokumentacji i dachu, ktory zaczal przeciekac w roku ubieglym? czy to szukanie dziury w calym?
Uwazam, ze administrator wraz z zarzadem wspolnoty chca przedluzac wymiane korespndencji a tym samym podjecie decyzji.
Czy sa przepisy , na ktore moge powolac sie , ze nie mam obowiazku przedstawienia takiej dokumentacji?
Nie znam takich przepisów.
Przy adaptacji, ingerencje w części wspólne należy, po zakończeniu prac adaptacyjnych przekazać dokumentację techniczną do Zarządcy nieruchomości.
Poniżej przykładowe zasady przy adaptacji
http://www.sbmdom.com.pl/index.php/akty-prawne/wybrane-ustawy/category/2-regulaminy?download=24:zasady-adaptacji-czesci-wspolnych-budynkow-2-10-2013-r
Czy ma Pan idee gdzie moge szukac tych pozowolen i dukumentacji - z gory uprzedzam, ze nie u wlasciciela , bo jest kompletnie niechetny dokontaktu nie mowiac o wspolpracy. jednak gdzies, komus musial przedkladac te dokumenty.
Pozdrawiam