rozliczanie wm - umowa czy członek zarzadu
magkor
Użytkownik
Witam,
prowadzimy niewielką WM, która oczywiście liczy każdą wydaną złotówkę , musimy zawrzeć umowę o rozliczanie WM i pytanie co będzie dla nas korzystniejsze podpisane umowy zlecenie ( o zarządzanie lub rozliczanie - zarządca nie miałby licencji) czy przyjęcie nowego członka do zarządu i wyznaczenie mu zakresu obowiązków związanych z rozliczeniem ?
I tutaj mam pytanie od umowy zlecenie płacę składki do ZUS, a jeśli wypłacam członkowi zarządu wynagrodzenie wiąże się to z jakimiś kosztami ? (dodam że aktualnie nasz Zarząd nie otrzymuje żadnego wynagrodzenia)
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
prowadzimy niewielką WM, która oczywiście liczy każdą wydaną złotówkę , musimy zawrzeć umowę o rozliczanie WM i pytanie co będzie dla nas korzystniejsze podpisane umowy zlecenie ( o zarządzanie lub rozliczanie - zarządca nie miałby licencji) czy przyjęcie nowego członka do zarządu i wyznaczenie mu zakresu obowiązków związanych z rozliczeniem ?
I tutaj mam pytanie od umowy zlecenie płacę składki do ZUS, a jeśli wypłacam członkowi zarządu wynagrodzenie wiąże się to z jakimiś kosztami ? (dodam że aktualnie nasz Zarząd nie otrzymuje żadnego wynagrodzenia)
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Kto skontroluje, czy członek zarządu sam płaci zaliczki?
Wynagrodzenie wypłacane członkowi zarządu, na podstawie uchwały właścicieli, nie jest obciążone żadnymi kosztami dla wspólnoty. A członek zarządu rozlicza się jedynie z urzędem skarbowym, płacąc podatek od uzyskanego dochodu.
10 lokali, z czego 8 należy do jednego własciciela, dwa pozostałe mają innych
Nowy doklejony: 19.12.17 09:23
Dziękuję, o tą informację mi chodziło, tak wiem że wypłaca to wspólnota, ale tutaj sprawa jest o tyle zawiła, że w praktyce idzie to niejako z naszych pieniędzy. Wspolnota liczy 10 lokali z czego 8 my jesteśmy właścicelami, dwa pozostałe mają innych właścicieli. Budynek wymaga wiecznego remontu, więc każda zaoszczędzona złotówka jest uchwałą przerzucana na fundusz remontowy, dlatego szukamy jak najwięcej oszczędności.
Czy tych 2 właścicieli ma więcej niż 20 % udziału w NW?
z ustawy o własności lokali
Minimum musi być uchwała właścicieli lokali o przyznaniu mu wynagrodzenia .
MY to znaczy jeden właściciel?
Czyli możecie zrobić wszystko, jak pozostali nie mają 1/5 udziałów (20%)