Sprzedaż gruntu wspólnoty bez zgody wszystkich współwłaścicieli - cd
Jarek-J7
Użytkownik
Witam serdecznie,
mam (ja i kilku moich sąsiadów) niemal identyczny problem, jak opisany tutaj: https://forum.zarzadca.pl/discussion/605/sprzedaz-gruntu-wspolnoty-bez-zgody-wszystkich-wspolwlascicieli. Z majątku wspólnego wydzielono pewną część - grunt z zabudowaniem i sprzedano to za rażąco niską cenę. Niestety, nie byłem w stanie dopilnować 6-cio tygodniowego okresu możliwości zaskarżenia uchwały. Sprawa trafiła najpierw do prokuratury. Ta nie dopatrzyła się przestępstwa. Wnieśliśmy zażalenie na postanowienie prokuratury do Sądu Rejonowego. Stwierdziliśmy, że jedynie wyrokiem sądu można kogoś wywłaszczyć, czyli odebrać własność prywatną, odebrać ziemię, budynki. A przecież to, co nam zrobiono jest wywłaszczeniem. Mój udział we współwłasności stanowi część mojego majątku, moją własność prywatną, zapisaną w Księdze Wieczystej. I ta własność prywatna nie jest "mniej prywatna", niż np. moje mieszkanie. Sąd rejonowy jednak podzielił zdanie prokuratora stojąc na stanowisku, że ma zastosowanie Ustawa o Własności Lokali i decyzję o sprzedaży owego wydzielonego gruntu ważnie podejmuje większość, choć sąd przyznał, że cena była rażąco zaniżona, co nie uczyniło jednak aktu sprzedaży nieważnym. Oczywiście, taki wyrok uważam za sprzeczny i z Kodeksem Cywilnym i z Konstytucją, która chroni moje prawo własności. Jest jeszcze jedna kwestia. Sąd stwierdził, że wyrok jest prawomocny i już nie przysługuje od niego apelacja. Czyżby takie sprawy kończyły się z mocy prawa na Sądzie Rejonowym? Oczywiście wniesiemy o kasację wyroku. A jeśli skończy się droga prawna w Polsce, to wniesiemy sprawę do Strasburga, bo dla nas niezrozumiałym jest, aby ktoś poza sądem odbierał komuś prawo własności.
W związku z tym, że zdania prawników są podzielone, to może powinien wypowiedzieć się Sąd Najwyższy? Ale kto może takie zapytanie wnieść?
mam (ja i kilku moich sąsiadów) niemal identyczny problem, jak opisany tutaj: https://forum.zarzadca.pl/discussion/605/sprzedaz-gruntu-wspolnoty-bez-zgody-wszystkich-wspolwlascicieli. Z majątku wspólnego wydzielono pewną część - grunt z zabudowaniem i sprzedano to za rażąco niską cenę. Niestety, nie byłem w stanie dopilnować 6-cio tygodniowego okresu możliwości zaskarżenia uchwały. Sprawa trafiła najpierw do prokuratury. Ta nie dopatrzyła się przestępstwa. Wnieśliśmy zażalenie na postanowienie prokuratury do Sądu Rejonowego. Stwierdziliśmy, że jedynie wyrokiem sądu można kogoś wywłaszczyć, czyli odebrać własność prywatną, odebrać ziemię, budynki. A przecież to, co nam zrobiono jest wywłaszczeniem. Mój udział we współwłasności stanowi część mojego majątku, moją własność prywatną, zapisaną w Księdze Wieczystej. I ta własność prywatna nie jest "mniej prywatna", niż np. moje mieszkanie. Sąd rejonowy jednak podzielił zdanie prokuratora stojąc na stanowisku, że ma zastosowanie Ustawa o Własności Lokali i decyzję o sprzedaży owego wydzielonego gruntu ważnie podejmuje większość, choć sąd przyznał, że cena była rażąco zaniżona, co nie uczyniło jednak aktu sprzedaży nieważnym. Oczywiście, taki wyrok uważam za sprzeczny i z Kodeksem Cywilnym i z Konstytucją, która chroni moje prawo własności. Jest jeszcze jedna kwestia. Sąd stwierdził, że wyrok jest prawomocny i już nie przysługuje od niego apelacja. Czyżby takie sprawy kończyły się z mocy prawa na Sądzie Rejonowym? Oczywiście wniesiemy o kasację wyroku. A jeśli skończy się droga prawna w Polsce, to wniesiemy sprawę do Strasburga, bo dla nas niezrozumiałym jest, aby ktoś poza sądem odbierał komuś prawo własności.
W związku z tym, że zdania prawników są podzielone, to może powinien wypowiedzieć się Sąd Najwyższy? Ale kto może takie zapytanie wnieść?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
https://forum.zarzadca.pl/discussion/605/sprzedaz-gruntu-wspolnoty-bez-zgody-wszystkich-wspolwlascicieli/#Item_16
Odpowiadając na drugie pytanie: nie możemy to stosować wyłącznie uwl, w szczególności zastosowanie ma kc w zakresie dotyczącym współwłasności. Grunt ten po dokonaniu podziału ( w znaczeniu wieczystoksięgowym) stanowił przedmiot współwłasności nie powiązanej z własnością lokali. Zgodę na sprzedaż winni wyrazić wszyscy współwłaściciele.
Można podważyć czynność prawną w postępowaniu cywilnym, jednak proszę mieć na uwadze, że taki proces będzie kosztowny, ponieważ wpis zależny jest od wartości przedmiotu sporu (wartość sprzedanego gruntu wynikająca z umowy), w razie przegrania procesu, strona przegrywająca będzie obciążona dodatkowo kosztami, np. zastępstwa procesowego (wynagrodzenie pełnomocnika procesowego).
Ponadto, ewentualny proces będzie dość skomplikowany.
Można go wygrać, jeżeli Sąd podzieli pogląd, że do sprzedaży wydzielonej nieruchomości gruntowej wymagana jest zgoda wszystkich współwłaścicieli, ponadto, że uchwała jako bezwzględnie nieważna była bezskuteczna (wykraczała poza zarząd nieruchomością wspólną) i dlatego nie miało znaczenia niezaskarżenie jej w terminie.
Poza tym bardzo ważne jest prawidłowe sformułowanie powództwa, ponieważ można przegrać sprawę, mimo oczywistej racji.
Wydaje mi się, że powództwo o stwierdzenie nieważności umowy nie zostanie uwzględnione. W orzecznictwie utrwalony jest bowiem pogląd, że umowa sprzedaży , mimo że sprzedający nie jest właścicielem przedmiotu sprzedaży oraz mimo, że brak mu uprawnień do rozporządzenia rzeczą jest ważna.
Słusznym rozwiązaniem wydawałoby się wytoczenie powództwa o uznanie czynności sprzedaży za bezskuteczną. Jednak sprawa jest kosztowna i dlatego obarczona znacznym ryzykiem.
http://www.katalog-nieruchomosci.pl/
z uzasadnienia uchwały Sądu Najwyższego z dnia 9 października 2000 r., sygn. I KZP 4/2000"
"Zauważyć przeto wypada, że zgodnie z treścią art. 306 § 2 k.p.k., sąd nie jest instancją bezpośrednio odwoławczą dla organu prowadzącego postępowanie przygotowawcze, gdyż zażalenie na decyzję prokuratora wnosi się do prokuratora nadrzędnego, który może je uwzględnić, lub – nie przychylając się do zażalenia – przekazać je do rozpoznania sądowi. Decyzja sądu ma więc niejako „trzecioinstancyjny” charakter, poprzedziło ją bowiem zbadanie sprawy przez organ drugiej instancji, właściwy w postępowaniu przygotowawczym.
Cóż, muszę poczytać znowelizowany k.p.k...
Ponieważ nie opublikowano jeszcze jej uzasadnienia, proszę przeczytać pytanie prawne:
III CZP 95/09
Pytanie prawne Sądu Okręgowego w Elblągu przedstawione do rozpoznania przez skład 3 sędziów Sądu Najwyższego:
„Czy «nieruchomość wspólna», o której mowa w art. 3 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (tekst jedn.: Dz. U. z 2000 r. Nr 80, poz. 903 ze zm.) składać się może z nieruchomości gruntowej, na której posadowiono budynek z wyodrębnionymi loka-lami i nieruchomości gruntowej sąsiedniej, dla której prowadzona jest odrębna księga wieczysta, nawet wówczas gdy taka właściwość nieruchomości sąsiedniej nie została ujawniona w księgach wie-czystych prowadzonych dla tej nieruchomości i nieruchomości lo-kalowych, a jeżeli tak to czy w skład takiej nieruchomości wspólnej wchodzić może jedynie udział we współwłasności nieruchomości sąsiedniej?”
Moim zdaniem konkluzja jest następująca: grunt taki nie stanowi nieruchomości wspólnej w rozumieniu art. 3 uwl, lecz przedmiot współwłasności poszczególnych współwłaścicieli. A to z kolei przesądza o tym, że do rozporządzenia konieczna zgoda wszystkich współwłaścicieli gruntu.
Czym innym może być udział wspólnoty, jako podmiotu prawnego, a czym innym udział współwłaścicieli.
Właśnie dlatego podkreśliłem te słowa:
owner - no właśnie o to chodzi, dlatego ja podkreśliłem Twoje podkreślenie, jeśli tak można powiedzieć.
Podejmowanie w dużych wspólnotach uchwał większością głosów obowiązywało zawsze, od kiedy obowiązuje ustawa o własności lokali (czyli od 1 stycznia 1995 roku). Nie zależało to od sądowych interpretacji, bo ta zasada jest wprost wyrażona w art. 23.2 ustawy:
Teraz stosuje się przepisy ustawy zawarte w Dz.U. z 2000 r. nr.80, poz.903 ze zm., która obowiązuje od dnia 19.05.2000 roku.
Zapis w ustawie to nie wszystko. Do tego potrzebna jest wola właścicieli lokali wyrażona w uchwale. Sprawdzenie KW jest w Twoim interesie. Najlepiej uzyskaj odpisy.