Problem z reklamą!!

palixpalix Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam.Mam pewien problem.Jestem mieszkancem wspólnoty mieszkaniowej(powyżej 7 lokali).Zarząd składa się z sąsiadów.Nie dawno zarzad postanowił postawic na posesji wspolnoty baner reklamowy(5/3m) wiec dosc duży!Problem tkwi w tym iż baner zasłania mi widok na swiat.Praktycznie zasłania całe okno balkonowe.Na moj sprzeciw zarząd stwierdził, ze podjoł tę decyzje samodzielnie mając do tego prawo!! Sąsiedzi nic nie wiedzieli o tej decyzji.
Mam więc pytanie-w związku z tym ze zostałem zignorowany ,czy mam prawo rządac usunięcia reklamy,czy zarząd może sam podejmowac takie decyzje(obniżając tym samym komfort zycia mieszkancom?).BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDZ.POZDRAWIAM.

Komentarze

• Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "Na moj sprzeciw zarząd stwierdził, ze podjął tę decyzje samodzielnie mając do tego prawo!!"

Zarząd nie miał do tego prawa , jest to niezgodne z zapisami :

Art. 22 UoWL

2. Do podjęcia przez zarząd czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu potrzebna jest uchwała właścicieli lokali wyrażająca zgodę na dokonanie tej czynności oraz udzielająca zarządowi pełnomocnictwa do zawierania umów stanowiących czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu w formie prawem przewidzianej.

3. Czynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności:
    .
    .
    .
    4) zmiana przeznaczenia części nieruchomości wspólnej,

postawienie na części wspólnej tego banera jest zmianą przeznaczenia części nieruchomości wspólnej , podobnie jak zawieszenie banera na elewacji lub postawienie masztu antenowego na dachu .
  • Opcje
    palixpalix Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziękuje za odpowiedz,i proszę o więcej komentarzy od innych uczestników forum.POZDROWIONKA.
  • Opcje
    KubaKuba Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Warszawski sąd okręgowy orzekł we wrześniu tego roku, że reklama zasłaniająca okna mieszkania członka wspólnoty mieszkaniowej nie narusza prawa, gdy wspólnota podjęła uchwałę zgodnie z porządkiem prawnym. Wnioskuję, więc że zarząd sam i bez uchwały nie może podjąć takiej decyzji.

Za Portalem Samorządowym:
    Lokatorzy od lat narzekają, że reklamy zabierają im słońce, a mieszkania robią się ciemne. Wytoczyli kilka procesów, ale sąd uznał, że dopóki reklama wisi legalnie i za zgodą większości mieszkańców, człowiekowi zmęczonemu brakiem światła odszkodowanie się nie należy - pisze "Metro".

Z odsieczą idzie jednak Ministerstwo Infrastruktury. Resort kończy wreszcie prace nad rozporządzeniem, które gwarantuje nieograniczony dopływ światła. Od zakazu będą wyjątki.

Jeśli zarządca budynku zdecyduje się na remont i ustawi rusztowania, to okna będzie można zasłonić. Reklamy będzie też można wieszać na ścianach szczytowych, oknach klatek schodowych lub lokali użytkowych.
    Projekt rozporządzenia http://je.pl/wd5p
  • Opcje
    korepetycja000korepetycja000 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jeżeli idzie o projekt rozporządzenia infrastruktury czy jest już wiadomo bo mam podobny problem ,chodzi o ściany szczytowe ,ulicy wewnątrz osiedlowej
    prosze o podanie jeżeli jest taka możliwość
  • Opcje
    KubaKuba Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Projekt został w dniu 15 października wysłany do ponownych konsultacji społecznych.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nowelizacja rozporządzenia została podpisana 27 listopada br., wchodzi w życie 19 grudnia 2009.
    Jak niektórzy mieszkańcy walczą o dostęp do światła dziennego, widać na zdjęciu: http://je.pl/vvgt
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    link nie działa
  • Opcje
    TubeTube Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Gdyby Polacy zarządzali największymi miastami:
    http://kwejk.pl/obrazek/978894
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.