Kiedy upływa okres rekojmi

SimsSims Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Protokół odbioru technicznego mieszkania podpisałam w maju 2006r., natomiast umowę notarialną na sprzedaż mieszkania i przeniesienie własności podpisałam dopiero w grudniu 2006r. Aby tego było mało, protokół Inspektora Nadzoru Budowlanego zezwalający na użytkowanie obiektu został podpisany w listopadzie 2006r. Trzy daty. Od której daty zaczął bieg trzyletni okres rękojmi za wady budowlane? Kiedy upływa, czy upłynął, mój termin rękojmi za wady budowlane. Jeśli można, proszę o wskazanie konkretnego orzeczenia (SN?), mam z tym problem. Uzyskałam już trzy różne interpretacje.

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Jeżeli rzeczywiście lokal został wydany przed dopuszczeniem budynku do użytkowania, to uważam, że termin należy liczyć od daty wydania pozwolenia.

Co do zasady decydującą datą jest chwila przeniesienia posiadania rzeczy, tj. przekazania lokalu kupującemu do używania. Art. 559 k.c. zwalnia sprzedawcę z odpowiedzialności z tytułu rękojmi za wady powstałe po przejściu niebezpieczeństwa na kupującego, chyba że wady wynikły z przyczyny tkwiącej już poprzednio w rzeczy sprzedanej.
    Art. 568 par. 1 również jako datę początkową biegu terminu wyznacza dzień wydania rzeczy.
    Wydanie lokalu ma na celu przekazanie kupującemu celem korzystania z niego zgodnie z przeznaczeniem. Skoro budowa nie została zakończona, moim zdaniem wydanie w kodeksowym ujęciu nie nastąpiło. Termin ten należy zatem liczyć od 11 2006 r.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.