Fałszywe składanie oświadczeń o liczbie zamieszkałych osób
szkrabek
Użytkownik
Witam
Dowiedziałam sie od Administratora,ze duza liczba wlascicicieli lokali nie sklada prawdziwych oswiadczen o liczbie zamieszkalych osob w lokalu.
Administrator twierdzi ze nic z tym nie moze zrobic mimo ze wie iz w danym lokalu mieszka wiecej niz wpisana liczba.
Urzag Gminy rowniez poinformowal mnie ze nie maja na to wplywu.Przez takich oszustow rok rocznie uczciwi ludzie beda placic wiecej.Jak ukrocic ten proceder?
Dowiedziałam sie od Administratora,ze duza liczba wlascicicieli lokali nie sklada prawdziwych oswiadczen o liczbie zamieszkalych osob w lokalu.
Administrator twierdzi ze nic z tym nie moze zrobic mimo ze wie iz w danym lokalu mieszka wiecej niz wpisana liczba.
Urzag Gminy rowniez poinformowal mnie ze nie maja na to wplywu.Przez takich oszustow rok rocznie uczciwi ludzie beda placic wiecej.Jak ukrocic ten proceder?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Oficjalnie nie zmusisz sąsiadów do ujawnienia prawdziwej liczby mieszkańców.
Jeżeli to są właściciele, to możecie po nazwisku obgadać ich przypadek na zebraniu. Można im trochę narobic wstydu.
Jeżeli to gminni lokatorzy, to zgłosić pełnomocnikowi gminy oficjalnie na piśmie, termin załatwienia i potem zażądać zwiększonej zaliczki za...
No właśnie, za co?
Dane osób przebywających w lokalu winny się zatem znaleźć w zbiorze danych prowadzonych przez uprawniony organ i wspólnota mieszkaniowa może na podstawie art. 44 h.1 ustawy o ewidencji ludności zwrócić się do właściwego organu gminy o udostępnienie danych meldunkowych. Przepis ten stanowi m.in., że: dane ze zbiorów meldunkowych udostępnia się osobom i jednostkom organizacyjnym - jeżeli wykażą w tym interes prawny. "
Więcej na ten temat w artykule: "Dane o liczbie osób zamieszkujących lokal można uzyskać w urzędzie gminy "
na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/673-dane-o-liczbie-osob-zamieszkujacych-lokal-mozna-uzyskac-w-urzedzie-gminy
Jeśli sąsiad podaje zaniżoną liczbę osób zamieszkujących to znaczy że oszukuje na podatkaqch (opłata śmieciowa jest podatkiem) i urząd skarbowy ma na to paragrafy.
Administrator który składa deklarację śmieciową za WM i wie że wpisuje nieprawdę może zostać ukarany za poświadczanie nieprawdy jak urząd się o tym dowie.
Dlatego uważam że każdy właściciel mieszkania powinien sam wypełniać deklarację śmieciową.
Administrator robiąc zbiorówkę, robi ją na podstawie oświadczenia właściciela lokalu, a nie z sufitu. Nieprawdą jest, że Administrator karnie odpowiada .
Indywidualne deklaracje uwaliła nowela z listopada 2014 roku .
Mnóstwo ludzi odnajmuje także lokale komunalne, co jest tym bardziej nielegalne. Ale czy da się to komuś udowodnić? Jak?
Innym źródłem informacji są "sygnaliści" ...
.... ale co mnie to obchodzi, to jest problem GMINY, a nie Wspólnoty.
????? to jakiś żarcik , co jest , gdy się nie płaci podatków ?
To problem Gminy? Ale to Administracja we współpracy ze Wspólnotą zbierają dane o liczbie lokatorów. Przynajmniej u nas tak jest.
No dobra, już nie nudzę w takim razie.
Dzięki za rozmowę.
Administracja robi zbiorówki na podstawie oświadczeń złożonych przez właścicieli lokali .
Przynajmniej u mnie tak jest. Dlatego tak napisałem, że to problem GMINY.
Gmina??? :shocked: No to tego już kompletnie nie rozumiem...
Opłaty za wodę zalężą od ilości mieszkańców tak jak i opłaty za śmieci.
Czy możesz to pytanie jakoś skonkretyzować?
Czyżbyś sugerował że gmina nie musi wiedzieć ilu ma mieszkańców w swoich lokalach?
Nowy doklejony: 08.03.18 14:48 Czego nie rozumiesz?
Tego że właściciel lokalu, aby zaoszędzić, podaje fałszywą liczbę zamieszkujących jego lokal?
Albo że leniwemu urzędnikowi nie chce się sprawdzić ilu mieszkańców jest w lokalach gminy?
U nas gmina ostatni raz zrobiła ankietę 5 lat temu.
U mnie gmina nie nalicza opłat za wodę od ilości mieszkańców, tylko wg dostarczonych do nieruchomości m3. Nie wiem, gdzie ty żyjesz , że takie metody naliczania mają zostosowanie jako opisujesz.
Co do śmieci, to i owszem płaci się od osoby, ale są i tacy, co płacą od m2
w swoich lokal ...tak, ale na terenie gminy są inne formy własności ...NIE?
Pisząc o Gminie, mam na myśli jej teren, a nie jej zasoby lokalowe.
U nas gmina też niczego nie nalicza ale zgłasza ilość swoich mieszkańców w lokalach gminy i na tej podstawie wspólnota wystawia gminie rachunek za media i śmieci.
Znowu nie na temat.