drzwi klatki schodowej, a bezpieczeństwo
Marika
Użytkownik
Witam. A ja mam pytanie dotyczące drzwi klatki schodowej (wejściowych). Kilka lat temu zostały one zamontowane tak, że otwierają się do wewnątrz klatki schodowej. Na moją uwagę do Administracji wspólnoty dostałam odpowiedź, że jeśli liczba mieszkańców nie przekracza jakieś ilości (nie pamiętam teraz ile osób dokładnie, chyba 50) to przepisy nie są istotne (wynika z tego, że jak poniżej 50 osób to kit z nimi w razie pożaru). Gdyby nastąpiło niebezpieczeństwo drzwi ciężko będzie otworzyć, mogą się zakleszczyć.. dziś mam zebranie Wspólnoty. Jak zmusić Administrację do zmiany drzwi? Jakieś przepisy prawa? Pomocy:)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeśli były to jak się otwierały?
Często drzwi się otwierają do środka bo w przeciwnym wypadku byłyby zagrożeniem np. dla ludzi przechodzących po chodniku znajdującym się przy budynku.
Drzwi do mieszkań też powinny otwierać się na zewnątrz a w wielu domach tak nie jest bo otwierając się na korytarz stanowiły by zagrorzenie dla poruszających się wąską katką schodową.
A może Wasz budynek jest zabytkiem i to konserwator zabronił zmiany kierunku otwierania drzwi.
Sam fakt że drzwi otwierają się do wewnątrz nie jest zagrożeniem w wypadku pożaru.
Napisz projekt uchwały o przebudowie wejścia i zbierz pod nią podpisy.
Możesz taki projekt uchwały przedstawić na zebraniu, ale bądź przygotowana na pytanie ile to będzie mniej więcej kosztować.
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
Dz.U.2015.0.1422 t.j. - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:
§ 236. 4. Drzwi stanowiące wyjście ewakuacyjne z budynku przeznaczonego dla więcej niż 50 osób powinny otwierać się na zewnątrz. Wymaganie to nie dotyczy budynku wpisanego do rejestru zabytków.
Treść aktu na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/prawo/akty-prawne/akty-wykonawcze/173-rozporzadzenie-w-sprawie-warunkow-technicznych-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-usytuowanie
Zapewne dobrze uważa. Wszystko jest ok., przynajmniej jeśli chodzi o przepisy dotyczące bezpieczeństwa pożarowego. Niemniej, dopisałaś w dalszych postach, że to skutkuje zawężeniem korytarza. Bardziej skupiłbym się na Twoim miejscu na tym właśnie aspekcie, a nie na samym kierunku otwierania drzwi. Możesz przedyskutować sprawę z jakimś rzeczoznawcą ds. zabezpieczeń przeciwpożarowych. Lista jest na stronie KGPSP, względnie w Twojej komendzie PSP, w wydziale prewencji. Zawsze przecież można sprawdzić, czy są zapewnione warunki bezpiecznej ewakuacji z budynku.
Musisz zatem wystąpić do właściwego organu, który ustanowił przepisy, w tym wypadku Ministra Infrastruktury, żeby taki paragraf dla Ciebie ustanowił. Powiedz mu, że ten paragraf jest Ci potrzebny, żeby wymusić na administratorze określone działanie. Można go na przykład namówić, żeby zmienił minimalną liczbę osób z 50 na 1. : )
Jeśli drzwi mogą się w ogóle zakleszczyć (?), to przecież niezależnie od kierunku otwierania. Nie wiem tylko, dlaczego miałyby się zakleszczyć akurat wtedy, gdyby nastąpiło niebezpieczeństwo.