Uchwała niezgodna z prawem .. lecz obowiązuje.
tajfun
Użytkownik
Założyłem ten wątek , ponieważ nie do końca kumam to "prawo lokalne".
Posłużę się moim przykladem. Sąd w uzasadnieniu mojego pozwu podkreślił że w pierwszym rzędzie rozpatrzył , czy pozew został wniesiony w ustalonym przez UoWL terminie.
Gdyby ten termin został przekroczony sad w ogóle nie rozpatrzył by pozwu lecz go odrzucił.
Ale pozew został wniesiony w terminie i sąd wydał orzeczenie że w konkretnym stanie faktycznym mojej wspolnoty koszty mediów nie zalicza sie do kosztów NW.
OK. Ale obok mojej wspolnoty jest 6 takich samych wspólnot i w nich to orzeczenie nie funkcjonuje.
I teraz jak to jest? Mój pogląd jest nastepujący:
W mojej wspolnocie ta uchwała jest niezgodna z prawem ( tak orzekł bowiem sąd). Natomisat w pozostałych wspolnotach ta sama uchwała jest zgodna z prawem.Można domniemywać , przypuszczać podejrzewać że jest ona niezgodna z prawem w tych wspolnotach. Można nawet głośno mówić że jest niezgodna z prawem. Ale to nie ma żadnego znaczenia prawnego. Ta uchwała w tych wspolnotach obowiązuje.
I to jest ten " smaczek " prawa lokalnego.
Dlatego gdy Kuba piszesz o tym rozdzieleniu FR na poszczególne bloki, że administrator ma rację ,to mam wątpliwości . Ten administrator powinien bowiem respektować tą uchwałą.
No to jak to jest?
Ps. Najbardziej mnie wk...a, jak administrator twierdzi że nie będzie wykonywał uchwały bo jest ona niezgodna z prawem.
Nie może być tak ,że jeżeli uchwała ma wyrok w jednej wspolnocie to administrator twierdzi że innych wspólnot nie dotyczy, a jesli uchwała jest we wspólnocie ale nie ma potwierdzenia przez sąd to ON ustala czy jest zgodna czy niezgodna z prawem i czy ją będzie respektował , czy nie.
Posłużę się moim przykladem. Sąd w uzasadnieniu mojego pozwu podkreślił że w pierwszym rzędzie rozpatrzył , czy pozew został wniesiony w ustalonym przez UoWL terminie.
Gdyby ten termin został przekroczony sad w ogóle nie rozpatrzył by pozwu lecz go odrzucił.
Ale pozew został wniesiony w terminie i sąd wydał orzeczenie że w konkretnym stanie faktycznym mojej wspolnoty koszty mediów nie zalicza sie do kosztów NW.
OK. Ale obok mojej wspolnoty jest 6 takich samych wspólnot i w nich to orzeczenie nie funkcjonuje.
I teraz jak to jest? Mój pogląd jest nastepujący:
W mojej wspolnocie ta uchwała jest niezgodna z prawem ( tak orzekł bowiem sąd). Natomisat w pozostałych wspolnotach ta sama uchwała jest zgodna z prawem.Można domniemywać , przypuszczać podejrzewać że jest ona niezgodna z prawem w tych wspolnotach. Można nawet głośno mówić że jest niezgodna z prawem. Ale to nie ma żadnego znaczenia prawnego. Ta uchwała w tych wspolnotach obowiązuje.
I to jest ten " smaczek " prawa lokalnego.
Dlatego gdy Kuba piszesz o tym rozdzieleniu FR na poszczególne bloki, że administrator ma rację ,to mam wątpliwości . Ten administrator powinien bowiem respektować tą uchwałą.
No to jak to jest?
Ps. Najbardziej mnie wk...a, jak administrator twierdzi że nie będzie wykonywał uchwały bo jest ona niezgodna z prawem.
Nie może być tak ,że jeżeli uchwała ma wyrok w jednej wspolnocie to administrator twierdzi że innych wspólnot nie dotyczy, a jesli uchwała jest we wspólnocie ale nie ma potwierdzenia przez sąd to ON ustala czy jest zgodna czy niezgodna z prawem i czy ją będzie respektował , czy nie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
1. Niezgodna z prawem
2 Niezgodna z zasadami zarządzania
3. Narusza interes powoda oraz innych właścicieli .
A to są dość mocne stwierdzenia.
Sam stwierdziłeś że to jest niezgodne z prawem . Dlaczego?
Każda uchwała wspólnoty mieszkaniowej korzysta z domniemania zgodności z prawem. Wyrok sądu może uchylić konkretną uchwałę, ale absolutnie niedopuszczalne jest, aby ten wyrok, ktoś nie będący sędzią, mógł według swojego uznania ekstrapolować na inne wspólnoty. Prawo tak nie działa - i całe szczęście. Wyrok dotyczy tylko tego, co sąd zbadał w trakcie przewodu sądowego. Innych wspólnot i ich uchwał sąd nie badał, więc nie można dowolnie przenosić wyroków pomiędzy wspólnotami. A przynajmniej my nie możemy tego robić. W przeciwnej interpretacji każdy z nas stałby się samoistnym sądem, który osobiście dokonuje kwalifikacji prawnej danego stanu faktycznego, i osobiście zatwierdza zgodność lub niezgodność danego wyroku z naszą sytuacją oraz żąda egzekucji prawa według swojego osobistego osądu sprawy. To byłby totalny chaos. Od tego są sędziowie.
Nowy doklejony: 25.02.18 01:30 Chaos to już jest i to właśnie dzięki obowiązującemu prawu.
Strzeż nas Boże od tych roztargnionych, rozkojarzonych i zdekoncentrowanych.
A tak w ogóle, to Temida jest ślepa i to jest problem...
Twój upór przypomina mi sytuację, że jak we wspólnocie w której są sygnalizatory uliczne, wspólnota podjęła uchwalę, że przechodzi się na czerwonym świetle i nikt tego nie zaskarżył do sądu by sprawdzić czy uchwała jest zgodna z prawem ogólnym, to tak ma być wszędzie chociaż w prawie ogólnym jest zapis, że ulice przechodzi sie na zielonym świetle.
lub
Jeżeli sąsiad został skazy za molestowanie żony, wykonując obowiązki małżeńskie, to ten wyrok też dotyczy i ciebie.
lub
Czy ty odpowiadasz za wszystkie swoje niepełnoletnie dzieci , czy każde z nich odpowiada samodzielnie za czyny zabronione?
WM to "jedna rodzina" i wspólnie muszą ten ciężar, ponoszenia kosztów utrzymania NW, ponosić wspólnie, a nie każda grupka właścicieli odrębnie.
Uważam, że ta dysputa staję się bezprzedmiotowa.
Ale nie uwazam że ta dyskusja jest bezprzedmiotowa. "Wyroki" wydawane przez zarządcow sa zjawiskiem nagminnym. Właśnie taki "wyrok" mojego zarzadcy w sprawie kosztow mediów zmusił mnie do wałęsania sie prawie 2 lata po sądach. Znam odpowiedź Kuby . Zmieńcie sobie zarządcę. Tylko że ...5 firm zarządzających w trójmieście ma taki sam pogląd w sprawie jak mój zarządca.
Na moim osiedlu jest 7 identycznych wspolnot jesli chodzi o technologię mediów. Wyrok dotyczy jednej wspolnoty.Racje ma Egzo. I ...rację ma Haneczka bo na osiedlu panuje chaos regulaminowy mediów.
Gdyby ta sprawa ( a jest ona ważna ) była rozwiązana w UoWL takiego problemu by nie było. Konflikt może rozwiązac uchwala SN . Nawet wystapiłem do sądu Okręgowego o wystąpienie do SN w tej sprawie.
tym bardziej że w przypadku nieopomiarowania mediow funkcjonuja dwie uchwaly SN. Ale Pani sędzina tylko się...uśmiechnęła.
Kuba nie mieszaj prawa ogólnego z lokalnym. Takiemu ekspertowi to nie przystoii.
Tworzysz teorie dla swoje potrzeby, podpinasz pod to osoby, co tego wprost nie potwierdzają (twoich teorii) i jeszcze oceniasz /sugerujesz o czyjejś niekompetencji. Wstyd .
2. Gdzie ja napisałem że uchwała podjęta w danej wspólnocie dotyczy innych wspólnot? Napisałem wręcz coś przeciwnego.Napisałem że uchwała dotyczaca danej wspólnoty obowiązuje w tej wspolnocie. Jeśli wszyscy krzyczą że jest niezgodna z prawem ...tylko sąd milczy , bo o niej nie wie.
3, Wspólnota nie może podejmować uchwał niezgodnych z prawem ogólnym np: zmieniać koloru świateł.Więc nie rozumie co chciałeś nam udowodnić.
4. Molestowanie jest przykładem dobrym...jesli molestuje sie element NW np: dziure w desce ławki ( na działce wspólnoty) w obecności dzieci.:shamed:
Co rozumię przez prawo lokalne? Uchwały w zakresie wykraczającym poza zakres zwykłego zarzadu zgodne z Uowl , ustawami okołowspólnotowymi, i wszystkim ustawami dotyczącymi wspólnot.
5.Masz prawo do innego zdania.Ale jak na razie w tej sprawie jesteć wyjątkiem.
Jest to prawo dotyczące tylko członków danej wspólnoty, a nie terytorium np Gminy, sołectwa.
Kolego mylisz pojęcia , nadużywasz interpretacji na własne potrzeby.