rozliczenia właściciela w rozbiciu na fundusz eksploatacji i zarządu oraz fundusz remontowy
zygmuntjakubczyk
Użytkownik
Poprzedni zarządzający dokonywał indywidualnego rozliczenia właściciela w roz-biciu na fundusz eksploatacji i zarządu oraz fundusz remontowy.
Obecny zarządzający dokonuje rozliczenia całościowego bez rozdzielenia funduszy.. Zmiana rozliczenia dokonana została jednostronną decyzją zarządzającego bez pod-parcia uchwałą właścicieli o zmianie sposobu rozliczania.
Tak więc zarządzający nie rozlicza funduszu remontowego na każdego właściciela. Czy jest to prawidłowe?
Obecny zarządzający dokonuje rozliczenia całościowego bez rozdzielenia funduszy.. Zmiana rozliczenia dokonana została jednostronną decyzją zarządzającego bez pod-parcia uchwałą właścicieli o zmianie sposobu rozliczania.
Tak więc zarządzający nie rozlicza funduszu remontowego na każdego właściciela. Czy jest to prawidłowe?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeżeli zarządca notarialny, to tak, miał prawo. Najważniejsze, żeby liczby się zgadzały.
Jeżeli administrator, to na taką zmianę zgodzili się członkowie zarządu właścicielskiego wspólnoty.
Powtórzę więc.
Jeżeli masz u siebie zarządcę powierzonego (notarialnego), to ma prawo przedstawiać rozliczenie w takim kształcie, jak chce.
Jeżeli masz administratora, to forma, kształt rozliczenia powinna być uzgodniona z członkami zarządu.
Poza tym każdy właściciel (więc i ty) może poprosić administratora/zarządcę o indywidualne rozliczenie, wytłumaczenie co i jak.
Jednak pierwszy kwartał nie jest dobrym terminem, administratorzy mają wtedy sporo pracy. Poczekaj trochę i na spokojnie wyjaśnij swoje wątpliwości.
Mogę się tylko domyślać, że zmienił formę rozliczenia za zgodą członków zarządu.
Jeżeli zrobił to samowolnie, to pogadaj z członkami zarządu, dlaczego na to zezwalają.
To oni decydują, nie administrator
* nazwa umowy z nim zawartej nie ma znaczenia, liczy się tylko prawne umocowanie.
To prawne umocowanie to chyba zwykła umowa zlecenie.
Dobrze jak jest wyodrębnione konto na FR i wtedy wszystko jasne ... ale konto kosztuje.
Hmm ...zmień wspólnotę i przyjdź do mnie
https://forum.zarzadca.pl/wiki/wzor_-_sprawozdanie_finansowe Przykład 2
https://forum.zarzadca.pl/wiki/wzor_-_zaliczka
https://forum.zarzadca.pl/wiki/wzor_-_plan_gospodarczy
Nie ma takiego wymogu ustawowego to tylko twoje pobożne życzenie .
Czynsz jest dla tego co go wystawił i może z nim zrobić co zechce , a zaliczkę trzeba kiedyś rozliczyć , więc dobrze jest ją zaksięgować
:bigsmile::bigsmile::shocked:
to musi być jasnowidz, aby te twoje 100 złotych, które wpłaciłeś zaksięgować na wodę , śmieci , konserwację, swoje utrzymanie , fundusz rem, itd. Nie wiem co zrobi, jak mu zabraknie w stosunku do naliczeń.
Tylko jak on to robi, możesz napisać zygmuntjakubczyk: ?
Wspólnoty (większość) prowadzą ewidencję pozaksięgową w postaci memoriałowej a nie kasowej .
swój swojego zawsze pozna :hug: :inlove:... porażka na całej linii.
Ale przesadzasz. Jak jakis właściciel nie płaci za wode a ja płacę i moje pieniążki dorarły do PeWIK to nie ma takiej możliwości żeby odciąć wode w całej wspolnocie opomiarowanej , czyli takze tym którzy zapłacili. Żaden Pewik tego nie zaryzykuje. . To nie takie proste i konia z rzedem kto mi da taki przyład. Nie strasz w taki sposób ...no chyba że jestes zarządcą, to ...strasz.
Nie wiem w jakim terminie mam płacić za wodę Nie wiem jakie mam terminy opóźnień , miesiąc , czy dwa , czy 3 lata. Po prostu nie mam umowy. Poza tym wspólnota nie jest osobą zobowiązaną do dostarczania mi mediów.Poamiętaj że mówie o wspólnotach opomiarowanych . To jest istotne. Jak wspolnota odetnie mi wodę to nie będę miał do niej najmniejszych pretensji. Wspólnota nie musi mi dostarczać wody ani jej rozliczać. Znajde sobie innego pośrednika, z którym podpisze umowe.
Różnica na głównym liczniku to koszty NW . Więc wspólnota płaci ze swojego majatku. To normalne.
Nowy doklejony: 02.03.18 17:58
Kuba P; Raczej płacic będą wszyscy . Także ci co za ubytki zapłacili.
Nowy doklejony: 03.03.18 14:06
Koziorozka: Zbyt cie szanuje żeby Ci zarzucać nieznajomość UoWL Może więc rozwiń trochę to zdanie, bo ...10) określenie zakresu i sposobu prowadzenia przez zarząd lub zarządcę, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, ewidencji pozaksięgowej kosztów zarządu nieruchomością wspólną, zaliczek uiszczanych na pokrycie tych kosztów, a także rozliczeń z innych tytułów na rzecz nieruchomości wspólnej.
Umowy nie mam z nikim spisanej. Wodomierze z odczytem radiowym są dlatego, że są one zamontowane w lokalu i żaden dostawca nie spisze indywidualnych umów.
Płacę za to co zużyję , za uchyb i za abonament ( odczyt) wodomierza głównego . Mniej się nie da . Umowa jest na dostawę wody do nieruchomości na wspólnotę.
W twoim świecie indywidualnych umów i tak płacisz za uchyby, tylko to jest ukryte albo w stawce za ZW (abonament) albo w utrzymaniu części wspólnych.
macie 15 rożnych uchybów ? bo napiłaś jakoś tak niewyraźnie
Taki podział jest niezgodny z UoWL (Art.12) ..... bo skąd wiadomo, ile tego uchybu zrobił każdy z 15 właścicieli lokali, a ile zużyto na utrzymanie części wspólnej np. do sprzątania NW?
Uchyb to jest koszt NW, a ten pokrywa się zgodnie z posiadanym udziałem w NW.
Trzeba być naprawdę ignorantem, aby taki podział uchybów promować i szczycić się nim.!!!!
Samo edukacja to jest na topie , a nie wszytko podane na talerzu..
PS.
Pozdrów córkę , fajna z niej....:bigsmile:
Nowy doklejony: 03.03.18 18:45 Na edukacje nigdy nie jest za późno. Szczególnie na samo edukacje.