Podzielniki ciepła

basiajbasiaj Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Co sądzicie na temat podzielników kosztów ogrzewania? Jak to wygląda w Waszych Wspólnotach? Czy nie skłóciło to mieszkańców ze względu na różnice w zaliczkach i zwrotach? Czy rzeczywiście daje to oszczędności, czy też jak niektórzy twierdzą nie zdaje egzaminu bo za ogólnie wytworzone ciepło i tak Ktoś musi zapłacić?

Komentarze

• Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] basiaj:[/cite]czy też jak niektórzy twierdzą nie zdaje egzaminu bo za ogólnie wytworzone ciepło i tak Ktoś musi zapłacić?
    Dokładnie tak, ponadto podstawowy problem jest taki, że z reguły płacą nie ci, co powinni, ponieważ ten system jest o kant d*** rozbić.

Pozdrawiam serdecznie.
  • Opcje
    PoliterPoliter Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Podzielniki ciepla w przeciwienstwie do liczników ciepla nie podlegaja zadnej legalizacji.
    Podzielniki nie sluza do pomiaru ilosci zuzytego ciepla w mieszkaniu, ale do ustalenia podzialu kosztów zakupionego ciepla dla budynku w podziale na poszczególne mieszkania.

Rzeczywiscie system podzielników ma wiecej przeciwników niz zwolenników.
  • Opcje
    kaniuszakaniusza Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Podzielniki ciepla to zmora Wspólnot ludzie nie zdają sobie z tego sprawy.
    Nam załozyli podzielniki w 1995r przez pięć lat nie otrzymywaliśmy zwrotu za ogrzewanie od Gminy. w 2001r jak postała nasza Wspólnota zaczeli nas rozliczać,
    ale nie było zgody jedni dostawali zwroty , drudzy dopłacali znaczne sumy.Wszyscy marzli i narzekali .W roku 2006 zmieniliśmy Zarządcę i okazało się ,że
    nasz Pan Zarządca podaje do rozliczeń nasze koszty, a nadpłaty z zaliczek znikają. W 2007r zostałam członkiem Zarządu i postanowiliśmy zdjąć podzielniki
    (oczywiście za zgodą większości). Bardzo to mnie kosztowało, bo niestety pojawili się wrogowie mojej decyzji. W obecnej chwili płacimy od 2007r za ogrzewanie
    od metra i rozliczani jesteśmy za metr. Nikt w bloku nie dopłacił ani złotówiki,wręcz przeciwnie wszyscy mamy zwroty i ciepłe mieszkania.
  • Opcje
    basiajbasiaj Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Cieszy mnie fakt, że podzieliliście się ze mną opinią na temat podzielników ciepła. Trochę poszperałam w sieci i wynika z tego, że podzielniki mają tyle samo zwolenników co przeciwników.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja osobiście rekomendowałbym każdemu, niech sobie sam spróbuje, a potem zdecyduje, co dla niego dobre.

Zauważyłem pewną prawidłowość, droga Basiu-J. Ci przeciwnicy podzielników, to przede wszystkim ich użytkownicy - obecni, lub byli. Entuzjaści, to głównie producenci urządzeń, przedstawiciele i sympatycy firm rozliczających oraz po części Ci, którzy jeszcze przez to nie przeszli, a chcieliby spróbować. Duży udział w grupie entuzjastów mają też Ci, którzy otrzymują duże zwroty z tytułu nadpłaconych zaliczek. W ogromnej większości nienależne zresztą.

Pozdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.