Księgowanie opłaty manipulacyjnej
Katarzyna13
Użytkownik
Witam, proszę o rozwianie moich dylematów związanych z księgowaniem opłaty manipulacyjnej z faktury za wodę. Dotychczas opłata manipulacyjna za dostawę wody (dosyć duża z uwagi na pośrednika między dostawcą wody a budynkiem) była księgowana razem z kosztami za wodę co zwiększało cenę przy rozliczeniu wodomierzy i więcej płacili zaliczkowo co miesiąc. Wspólnota nie zgadza się na takie rozliczenie więc moje pytanie: Czy mogę opłatę manipulacyjną za dostawę wody i odprowadzenie ścieków zaliczać w koszty utrzymania części wspólnych (tzw. konto 400), czy musi ona być nierozerwalna z kosztami dostawy wody tak jak opłaty przesyłowe w c.o., które całościowo wchodzą w koszty c.o.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
stawki rozliczeniowe kosztów energii cieplnej ustala sobie sama wspólnota ( wynika bezpośrednio z kosztów ) a w przypadku wody stawka naliczeniowa i rozliczeniowa jest ustalona przez Gminę.
Nowy doklejony: 27.03.18 21:26
Kuba P:
[quote]możesz, choć nie wiem co to jest ta opłata manipulacyjna?[/quote]
Kuba nie wie . Ale nawet jak nie wie , to wie . Ot cały Kuba P.
to nie jest opłata manipulacyjna tylko podatek VAT (dla wody i ścieków to 8%) dodany do ceny raczej brutto . SM Wam sprzedaje tę wodę , bo z nią macie spisaną umowę na dostawę .
Czy tak należy rozumieć?
:bigsmile: cały Tajfun . Niczego nigdy nie rozumie i buduje swoje teorie
Wspólnota korzysta z przyłącza wodnego SM, bo własnego nie posiada.
Moze czasem potrzebni sa tacy " Tajfuni " którzy nic nie rozunieja po to aby tacy eksperci jak Kuba P coś zrozumieli.
I co tajfunie ? zmiotłeś mnie...
Nowy doklejony: 28.03.18 16:56
Kuba P: Nie chcialem z toba osobistych wycieczek. Ale jak chcesz to masz.