remont a zwrot kosztu zużycia wody i prądu - księgowanie
tdabrowski
Użytkownik
Witam,
Sprawa jest dość prosta, a nigdzie nie znalazłem jakiejkolwiek informacji na ten temat. Otóż wspólnota zleca remont, za który opłaty ponosi z funduszu remontowego. W umowie zawarty jest paragraf, iż po zakończeniu robót wykonawca zwróci wspólnocie 200 zł za zużycie prądu oraz 100 zł za zużycie wody.
Jak taki zwrot powinien zostać zaksięgowany? Powinien wrócić na konto funduszu remontowego czy też na konto pożytków?
Pozdrawiam,
Tomek
Sprawa jest dość prosta, a nigdzie nie znalazłem jakiejkolwiek informacji na ten temat. Otóż wspólnota zleca remont, za który opłaty ponosi z funduszu remontowego. W umowie zawarty jest paragraf, iż po zakończeniu robót wykonawca zwróci wspólnocie 200 zł za zużycie prądu oraz 100 zł za zużycie wody.
Jak taki zwrot powinien zostać zaksięgowany? Powinien wrócić na konto funduszu remontowego czy też na konto pożytków?
Pozdrawiam,
Tomek
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
1.Koszt Remontu głównego na FR
2.Kompensatę za prąd na prądzie NW (pomniejszy koszty NW)
3.Kompensatę za ZW na dostawie ZW do nieruchomości ( zmniejszy się koszt uchybów)
Zaznaczam, że nie wiadomo dokładnie, czy i ile wodu i prądu zostało zużyte.
Po za tym, śmieszy mnie to, że za wodę czy prąd musi zapłacić wykonawca . Przecież on to wrzucił w cenę usługi .
Tak czy siak zapłacą za to właściciele lokali .
Jeżeli jednak zafakturuje osobno ten zwrot to będzie to przychód funduszu remontowego.
W rozbudowanej księgowości byłoby to konto „pozostałe przychody operacyjne funduszu remontowego” w zespole siódmym.
Nie mylić z pożytkami.
Raz zapłacą w UCHYBACH ( za wodę ) / prąd - koszt ADM , a drugi raz, jako koszt remontu . :bigsmile:
Winno być :
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/8235/remont-a-zwrot-kosztu-zuzycia-wody-i-pradu-ksiegowanie/#Item_2