Suma udziałów w nieruchomości
waleczny
Użytkownik
Niby trywialne. Mieszkań jest 8. 2 wykupione a 6 w rękach dewelopera. Piwnic jest 10. 8 po 5m^2 i 2 po 20m^2. 2 piwnice jako pomieszczenia są na sprzedaż według właściciela.
W art 23 ust. 2a. Suma udziałów nie jest równa 1.
Czy w takim przypadku opisanym wyżej suma nie jest równa 1 Czy jest?
Mowa nie jest o lokalach mieszkalnych ale nawet nie wiadomo czy to pomieszczenia gospodarcze.
W takim przypadku należy stosować art 3 ust 7. aż do wyodrębnienia pierwszego lokalu.
Czy to nie jest wprowadzaniem w błąd ?
Czy po sprzedaży ostatnich 6 lokali należy ponownie przeliczyć udziały ? Przecież nowi nabywcy 2 pomieszczeń mogą wpłynąć na udziały w całej nieruchomości.
W art 23 ust. 2a. Suma udziałów nie jest równa 1.
Czy w takim przypadku opisanym wyżej suma nie jest równa 1 Czy jest?
Mowa nie jest o lokalach mieszkalnych ale nawet nie wiadomo czy to pomieszczenia gospodarcze.
W takim przypadku należy stosować art 3 ust 7. aż do wyodrębnienia pierwszego lokalu.
Czy to nie jest wprowadzaniem w błąd ?
Czy po sprzedaży ostatnich 6 lokali należy ponownie przeliczyć udziały ? Przecież nowi nabywcy 2 pomieszczeń mogą wpłynąć na udziały w całej nieruchomości.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
A tak poza tym co ty kombinujesz? Liczy się udziały , a nie m2 poszczególnych lokali.
a może to jest brak elementarnej wiedzy . Lokalem jest każde pomieszczenie trwale wydzielone nieżalenie, gdzie się znajduje. Problem jest tylko w tym, czy developer chce to sprzedać czy zaliczyć do części wspólnych. :bigsmile:
Procedury przy ustalaniu udziałów są następujące .
Przy nowych budynkach udziały raczej się nie rozjeżdżają . Nie założyliby w katastrze kartoteki lokalowej developerowi. Wypis z kartoteki lokalowej /z katastru/ jest niezbędny do przeniesienia własnosci lokalu
Nie wiedziałem o istnieniu "kartoteki lokalowej", dzięki
UoWL czytałem, znam te przepisy które cytujesz w tym wątku, ja wskazałem tylko stosunek m^2 powierzchni piwnic a lokali kij wie jakich i na co.
Z tego co wiem do dev chce sprzedać ale nic nie wiadomo, jest gorszy niż miesiączka.
Muszę naprawdę się wybrać do profesjonalisty w zakresie WM, nie mogę niestety tutaj podać większych szczegółów z uwagi na KK.
A przydałaby mi się bardzo poważna pomoc w tym zakresie bo to co jest u mnie najeb.... to się w głowie nie mieści a to dopiero początek tego bałaganu :-/