Głosowanie uchwały z kilkoma decyzjami - czy zgodne z ustawą?
yeti
Użytkownik
Witam,
Czy poprawna jest uchwała zawirająca więcej niż jedną decyzję?
(Przykład: 1. Podwyżka stawki esploatacyjnej, 2. Zatwierdzenie Planu gosp na następny rok).
Dziękuję i pozdrawiam
Czy poprawna jest uchwała zawirająca więcej niż jedną decyzję?
(Przykład: 1. Podwyżka stawki esploatacyjnej, 2. Zatwierdzenie Planu gosp na następny rok).
Dziękuję i pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
a co to jest stawka eksploatacyjna ? Czy to jest spółdzielnia mieszkaniowa, a może chodzi tu czynsze dla najemców ?
Czyli inaczej mówiąc jego zobowiązania nazywać się powinny:
Cz.1. Utrzymanie lokalu i media
Cz. 2.Utrzymanie nieruchomości wspólnej
Np warto porozdzielać uchwały o wyborze poszczególnych członków zarządu, nie głosować zarządu en block. Z zaliczkami tego się nie robi.
przepisów UoWL nie ma , ale ..
Uważam, że posiłkując się przepisami stosowanymi w innych podmiotach zajmujących się zarządzaniem np SM , to głosowanie personalne powinno być tajne i każdy członek Zarządu indywidualnie.
Wspólnota sama ustala sobie w uchwale, jak odbywa się wybór do składu Zarządu WM . Można się wzorować na zasadach obowiązujących w SM przy wyborze Rad Nadzorczych SM
http://smgronie.pl/pliki/zasady1.pdf
http://www.spoldzielnia-konarzewo.pl/wp-content/uploads/2015/02/Regulamin-Wyborów-do-Rady-Nadzorczej.pdf
Nowy doklejony: 20.06.18 19:36
Zapomniałam, trzymajcie za nas kciuk! Jak się uda podzielę się doświadczeniem.
Wracajac do meritum:
Art. 25 ustawy o własności lokali wymienia cztery podstawy do zaskarżenia uchwał wspólnoty, w tym :
naruszenie przez uchwałę interesów właściciela lokalu.
Jeśli w uchwale 'en block' glosuje się kilaka decyzji, to odbiera mi sie prawo do objęcia stanowiska ZA jedną sprawą i PRZECIW innej sprawie. Wg mnie na tle tego przepisu takie glosowanie jest niezgodne z ustawą. Prośba o opinię pod kątem zaskarżenia uchwały na tym tle.
ps:
Plan gspodarczy jest z definicji czymś złożonym - jest planem wszelkich kosztów, więc nie są to odrebne decyzje. Deczyja o podwyżce opłat nie jest cześcią planu gopsodarczego stricte,w przypadku jaki podałam. Prośba o dyskusję pod kątem udowodnienia, że obie uchwały nie moga współistnieć (zostać głsoowane) niezależnie (podwyżka pierw / plan nastepnie, jeśli podwyżka musi być wymieniona w planie gosp.).
Dziękuję
Obydwie uchwały oczywiście mogą współistnieć, jeśli obydwie uzyskały poparcie i weszły w życie. Jeśli przegłosowano tylko jedną z nich, a drugą nie, o co najłatwiej pewnie w trybie obiegowym głosowania, to ewidentnie masz dwa sprzeczne rozstrzygnięcia w tej samej materii. Dlatego plan zaliczek/gospodarczy głosuje się en block.
Jak widać pewne znaczenie ma sam tryb podjęcia uchwał.
a stawki służące do naliczenia zaliczek służą do zbierania przez właścicieli środków finansowych na pokrycie kosztów obecnych i przyszłych .
Obie uchwały mogą więc istnieć odrębnie
nie znalazłem w UoWL nic o eksploatacji związanej z zobowiązaniami właścicieli lokali , to jakiś wymysły z "prozy"/ ktoś komuś wcisnął takie określenie i już
https://forum.zarzadca.pl/komentarz/112432/ podtrzymuje to stanowisko.