podatek od części wspólnej
piion1
Użytkownik
Witam,
tydzień temu podpisałam akt notarialny kupna mieszkania w bloku mieszkalnym. Zgodnie z prawem do 14 dni muszę złożyć w urzędzie miasta formularz IN1 dotyczący powierzchni części wspólnych budynku. Od administratora budynku otrzymałam informację, że :"nie ma części wspólnej"-czyli mam wpisać "0". Natomiast choćby piwnice i inne części wspólne tym bloku się jednak znajdują.. Poprosiłam o przesłanie tej informacji na piśmie, ale nikt mi oficjalnie takiej informacji nie potwierdzi. Nie chciałabym mieć problemów związanych z podaniem nieprawidłowych danych na formularzu. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Deklarację mam złożyć w przeciągu kilku dni..
Pozdrawiam,
Marta
tydzień temu podpisałam akt notarialny kupna mieszkania w bloku mieszkalnym. Zgodnie z prawem do 14 dni muszę złożyć w urzędzie miasta formularz IN1 dotyczący powierzchni części wspólnych budynku. Od administratora budynku otrzymałam informację, że :"nie ma części wspólnej"-czyli mam wpisać "0". Natomiast choćby piwnice i inne części wspólne tym bloku się jednak znajdują.. Poprosiłam o przesłanie tej informacji na piśmie, ale nikt mi oficjalnie takiej informacji nie potwierdzi. Nie chciałabym mieć problemów związanych z podaniem nieprawidłowych danych na formularzu. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Deklarację mam złożyć w przeciągu kilku dni..
Pozdrawiam,
Marta
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
http://www.srodmiescie.warszawa.pl/strona-2775-podatek_od_czesci_wspolnych.html
Posłuż się podstawą prawną: od 1.01.2016 w nowo dodanym art. 4a ustawy o podatkach i opłatach lokalnych jest mowa o nieruchomości wspólnej w rozumieniu uowl. O wysokości podatku zdecyduje udział w nieruchomości wspólnej, i jest to bezpośrednie odwołanie do definicji art. 3 ust. 3 uowl.
Powierzchnia natychmiast się znajdzie.
ps. Skromny bliźniak może nie posiadać powierzchni części wspólnych do opodatkowania, blok musi.
Z opodatkowania są wyłączone powierzchnie klatek schodowych i szybów windowych.
Wyjścia są dwa: poprosisz o rzuty poziome kondygnacji i zliczysz sam odpowiednie powierzchnie albo zrobi to administracja budynku lub podmiot który ma dostęp do projektów. Urzędowi jest obojętne kto zgłosi oświadczenie dla danego budynku. Powodzenia.
Ta piwnica może być np. wynajęta pod restaurację jak bloku u moich znajomych.
Sama nazwa "podpiwniczony" tzn, że znajdują się pomieszczenia - piwnice i są powierzchnie ciągów komunikacyjnych , które są objęte opłatami podatkowymi.
Więc budynek był podpiwniczony tylko dzisiaj nie ma tam piwnic ani ciągów komunikacyjnch.
:zakaz: to też napisałem, że mamy do czynienie z lokalem na poziomie minus jeden i ten budynek obecnie nie jest podpiwniczony .:devil: nie ma powierzchni części wspólnych do opodatkowania