Wezwanie do zapłaty
drag123
Użytkownik
Mam problem z właścicielami lokalu (przebywają za granicą), zaprzestali płacić czynsz , czy ktoś mógłby mi pomóc - wzór pisma o wezwanie do zapłaty. Ponieważ klucze do mieszkania (skrzynki pocztowej) mają rodzice dłużników , czy takie wezwanie wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru czy też drogą elektroniczną?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Uważam, że wszelkie metody zawiadamiania są dozwolone. Im więcej tym lepiej ( dokumentacja dowodowa)
Oprócz wymienionych przez ciebie, u mnie - list (kopia)- jest dostarczana do skrzynki oddawczej dla zadłużonego lokalu .
Na kopercie jest pieczątka, że przesyłka została dostarczona przez Zarząd WM i tu data stempla + foto data - godz..
(w stosunku do upierdliwych właścicieli lokali jest robiony filmik, że korespondencja została dostarczona do skrzynki oddawczej - Datownik , godzina )
miejsce, data
Wspólnota mieszkaniowa X wzywa pana Jana Kowalskiego do zapłaty należnych kwot z tytułu zarządu nieruchomością wspólną do (tutaj data).
W przypadku nieuregulowania długo w wyznaczonym terminie zostaną naliczone odsetki ustawowe a sprawa zostanie skierowana do sądu.
Przypominamy, że odsetki ustawowe w 2018 roku wynoszą minimum 7% a koszty postępowania procesowego także obciążą Pana/Pani konto.
Z poważaniem
czytelne podpisy co najmniej dwu członków zarządu.
inny wzór
http://www.zarzadca.pl/wzory-uchwal-i-umow/inne-wzory-dokumentow/763-wezwanie-do-zaplaty---monit
czynsz???, a może zaliczki ? nie masz bufora w postaci FR NW
za co? ma taką siłę przebicia ?
Poza tym w małej wspólnocie (najwyżej 7 lokali) zebranie to chyba nic trudnego. Poza tym nie musicie się zbierać.
Zakładam, że do złożenia pozwu nie dojdzie, że dłużnik zapłaci.
A jak dojdzie, to zbierzesz podpisy właścicieli. Nie sądzę, żeby ponad 50%) liczone udziałami) broniło dłużnika.
czas ucieka ; działa na twoja niekorzyść .