Inwestycje i koszty w inny budynek
Mariusz1
Użytkownik
Dzień dobry,
Mam taką sytuację. Mieszkam w bloku który znajduje się oddzielnej działce, ale blok obok nas jest połączony, poprzez garaż naziemny, patio. Jest to konstrukcja całkowicie połączona, również rurami kanalizacyjnymi, instalacją energetyczną, CO.
Rozliczamy się proporcjami powierzchni mieszkań, ale wiadomo że to rozliczenia nierówne. Nie posiadamy podpisanego pomiędzy wspólnotami żadnego porozumienia o kosztach.
Wg zawartego statusu, dbamy o wspólnie połączone patio /znajdujące się nad garażami/ , lecz nie ma tam mowy o wydatkach inwestycyjnych lub remontach.
Czy jakiekolwiek wydatki /remontowe, inwestycyjne/ z mojej wspólnoty na rzecz drugiej wspólnoty mogą być pokrywane z naszego funduszu remontowego? Czy wymaga to zgody wszystkich mieszkańców czy tylko większości?
Mariusz
Mam taką sytuację. Mieszkam w bloku który znajduje się oddzielnej działce, ale blok obok nas jest połączony, poprzez garaż naziemny, patio. Jest to konstrukcja całkowicie połączona, również rurami kanalizacyjnymi, instalacją energetyczną, CO.
Rozliczamy się proporcjami powierzchni mieszkań, ale wiadomo że to rozliczenia nierówne. Nie posiadamy podpisanego pomiędzy wspólnotami żadnego porozumienia o kosztach.
Wg zawartego statusu, dbamy o wspólnie połączone patio /znajdujące się nad garażami/ , lecz nie ma tam mowy o wydatkach inwestycyjnych lub remontach.
Czy jakiekolwiek wydatki /remontowe, inwestycyjne/ z mojej wspólnoty na rzecz drugiej wspólnoty mogą być pokrywane z naszego funduszu remontowego? Czy wymaga to zgody wszystkich mieszkańców czy tylko większości?
Mariusz
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wg. ustawy o własności lokali wspólnota może wydawać kasę tylko na swoją nieruchomość.
Ale w życiu bywa różnie, bo są wspólnoty dzierżawiące coś od miasta, mające śmietnik na terenie gminy, kotłownię w innym budynku itp.
Płacą za to na podstawie uchwał, bo w dużej wspólnocie uzyskanie 100% zgody (umowa) jest nierealne, a żyć jakoś trzeba.
co twoja WM zrobiła na rzecz tej drugiej?
o jakim statusie mowa ?
Wspólnota działa na podstawie UoWL ! Decyzje są podejmowane na podstawie uchwał, zgodnie UoWL. - większością udziałów
Należy spisać porozumienie ws wspólnego pokrywania kosztów remontów - napraw wspólnych część NW obsługujących obie WM
1. wszelkiewydatki ze wspólnych pieniędzy przechodzą większością głosów
2. wydatki na cudzą nieruchomość wspólną co do zasady nie wchodzą w rachubę, chyba że wydatki te są dobrze uzasadnione:
tj. np. umożliwiają w ogóle korzystanie z własnej nieruchomości wspólnej, czy znacząco podnoszą wartość własnej nieruchomości lub standard korzystania z niej, czy
są ekonomicznie uzasadnione
3. wydatki na cudza nw są za zgodą jej właściciela
Są wyroki w sprawach ewidentnych, np. nakłady na utwardzenie parkingu na cudzej działce dla własnych samochodów nie było wydatkiem uzasadnionym (chodziło o fundusz remontowy).