Ustawa uwłaszczeniowa
Anna_123
Użytkownik
Czy ktoś wie jak w świetle ustawy uwłaszczeniowej 2018/2019 wygląda sytuacja wspólnoty mieszkaniowej w której kilka lat temu zgłoszone zostały roszczenia do części gruntu na którym stoi budynek? Zgłoszenie roszczeń spowodowało wstrzymanie tzw wykupu mieszkań w budynku, choć i tak ponad 50% powierzchni jest wykupiona z prawem dzierżawy wieczystej do gruntu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Czy w ustawie o przekształceniu UW na własność znalazłeś coś co potwierdza Twoją tezę?
Wyjaśnij tylko co to ma wspólnego z ustawowym uwłaszczeniem wszystkich urzytkownikow wieczystych gruntów pod budynkami mieszkalnymi?
Czyżbyś sugerował że jak ten prawowity wlaściciel zostanie ustalony to ci wszyscy ktorzy mają UW gruntu je utracą na rzecz tego prawowitego wlaściciela?
Nie, tak nie twierdze jak sugerujesz...
To jest spór między SP , a "rozszczeniowcem", jak się zakończy nie wiem ...
Spór jest między SP (albo samorządem) a "roszczeniowcem".
Właściciel lokalu posiadający prawo do UW nic nie ma do tego a ustawa dokonuje przeksztalcenia bez warunków.
W takich wypadkach "roczszeniowiec" uzyska ekwiwalent finansowy od SP (albo samorządu) za własność uwłaszczoną/przeksztalconą jako że nastąpiły nieodwracalne skutki prawne.
Tak jak można było dokonać tego przekształcenia na podstawie poprzedniej ustawy.
W przypadku mojego budynku do części gruntu pod nim jest roszczenie i gmina nie twierdziła że z tego powodu nie może dokonać przekształcenia.
Tego wogóle nie brano pod uwagę.
tego nie wiem , że tak będzie ... być może masz racje .... o tym zadecyduje SĄD.
Być może obecni właściciele lokali dostaną inne lokale ? a teren wróci do "rozszczeniowca"
wiesz ...to co wyprawiają urzędnicy gminni ...nie będę komentował, bo mnie usuną z tego forum
Nie chce mi się wierzyć że gmina nie wykorzystałaby takiego wygodnego powodu do odmowy przekształcenia skoro w naszym przypadku robiła wszystko żeby do takiego przekształcenia nie doszło.